Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιράν: Πνίγεται στο αίμα η «επανάσταση της μαντήλας» - 36 νεκροί (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Απειλεί να βγει στους δρόμους ο στρατός

Πνίγουν στο αίμα την εξέγερση στο Ιράν με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για 36 νεκρούς. Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι θα “αντιμετωπίσει τους εχθρούς” για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση, καθώς γιγαντώνονται οι διαδηλώσες για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών και 36 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι “αυτές οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος”.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις διαδηλώσεις ήταν χθες Πέμπτη (22/9) τουλάχιστον 17, ανάμεσά τους και πέντε άνδρες ασφαλείας, αλλά η μκο Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πηγές της ο απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Κατά την 7η ημέρα της #ΔιαμαρτυρίαςΣτοΙράν, οι αρχές παραδέχτηκαν τουλάχιστον 17 θανάτους, αλλά ανεξάρτητες πηγές κάνουν λόγο για 36», ανέφερε η οργάνωση σε χθεσινή της ανάρτηση στο Twitter.

Να αναμένετε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να πιέσουν τους ιρανούς αξιωματούχους να επιτρέψουν τις διαδηλώσεις χωρίς τη χρήση φονικής βίας. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με αληθινά πυρά, με σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν διαδηλωτές να αιμορραγούν”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της CHRI.

Θρήνος πάνω στη σορό 16χρονης που σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις

Αιματηρές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Οι νεκροί από την καταστολή έχουν ξεπεράσει τους 30.

Τις τελευταίες ώρες ένα συγκλονιστικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Το βίντεο έχει αναρτηθεί στο twitter και σύμφωνα με αναφορές, ανάμεσα στα θύματα είναι η 16χρονη Αμίν Μαχρουφί, η οποία σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Πολύς κόσμος είναι συγκεντρωμένος πάνω από τη σορό της ανήλικης, άλλοι κλαίνε κι άλλοι φωνάζουν.

Αποχώρησε από συνέντευξη ο πρόεδρος του Ιράν επειδή η Κριστιάν Αμανπούρ δεν φόρεσε μαντίλα

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι ακύρωσε συνέντευξη με την Κριστιάν Αμανπούρ του CNN όταν η γνωστή δημοσιογράφος αρνήθηκε να ενδώσει στην απαίτηση ανθρώπων της ομάδας του να φορέσει μαντίλα.

Η επικεφαλής διεθνής παρουσιάστρια του CNN που έχει επίσης εκπομπή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ PBS, δήλωσε ότι ήταν έτοιμη για τη συνέντευξη την Τετάρτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν ένας βοηθός της επέμεινε να καλύψει τα μαλλιά της.

«Αρνήθηκα ευγενικά. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου δεν υπάρχει νόμος ή παράδοση σχετικά με τη μαντίλα», έγραψε στο Twitter η Αμανπούρ, η οποία γεννήθηκε στη Βρετανία από πατέρα Ιρανό.

«Τόνισα ότι κανένας προηγούμενος Ιρανός πρόεδρος δεν το απαιτούσε αυτό όταν τους έπαιρνα συνεντεύξεις εκτός Ιράν», ανέφερε.

«Είπα ότι δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω σε αυτόν τον πρωτοφανή και απροσδόκητο όρο».

Ανέβασε μια φωτογραφία της ίδιας – χωρίς μαντίλα – να κάθεται μπροστά σε μια άδεια καρέκλα όπου θα βρισκόταν ο Ραΐσι.

Ένας σύμβουλος του Ραΐσι, ενός σκληροπυρηνικού κληρικού, είπε στην Αμανπούρ ότι επέμενε στη μαντίλα λόγω «της κατάστασης στο Ιράν», είπε.

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία σχετικά με το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 35χρονος
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
«Οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι τους. Η κοινωνία της Νισύρου το απέδειξε στην πράξη», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική