Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα Ρωσίας - Γεωργίας λόγω επιστράτευσης

​​​​​​​Συνεχίζεται το κύμα φυγής Ρώσων - Τι θα κάνει η Ευρώπη

Συνεχίζεται το κύμα φυγής Ρώσων από τη χώρα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την επιστράτευση που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πουτιν την περασμένη Τετάρτη. Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου προκάλεσε πανικό, καθώς κληθούν εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι να ενταχθούν στο ρωσικό στράτευμα για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Στα σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας, υπάρχουν ουρές περίπου δέκα χιλιομέτρων όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Rayhan Demytrie. Σύμφωνα με την ίδια, αρκετοί περίμεναν μέχρι και 20 ώρες προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα.

Ρώσοι στα σύνορα με τη Γεωργία

Αυξημένη είναι επίσης η κυκλοφορία στα σύνορα της Ρωσίας με την Φινλανδία, με τον αριθμό των Ρώσων που έχουν φτάσει στη χώρα να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Συντονίζονται οι 27 για τη φυγή των Ρώσων – Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα

Καθώς η ρωσική φυγή παίρνει μεγάλες διαστάσεις, η ΕΕ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση πρεσβευτών των 27 την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου οι χώρες να συντονίσουν τα βήματά τους.

Εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας δήλωσε ότι η σύγκλιση της συνάντησης αυτής, «δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τις τρέχουσες εξελίξεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία και τη δέσμευσή μας να συντονίσουμε μια αποτελεσματική αντίδραση».

Οι πρεσβευτές θα ενημερωθούν από ειδικούς και θα ληφθούν υπόψη «οι απόψεις και οι ανησυχίες» κάθε κράτους μέλους, συνέχισε.

Δεν υπάρχει κοινή γραμμή

Ως αυτό το στάδιο, οι 27 απέχουν πολύ από το να έχουν κοινή γραμμή ως προς την αντιμετώπιση των Ρώσων οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους διότι δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πολωνία: Δεν θα ανοίξουν τα σύνορα για τους Ρώσους

Μέλος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Βαρσοβία δεν θα προσφέρει άσυλο στους Ρώσους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά ομάδα Ρώσων να μπει στην Πολωνία (...), ούτε καν σε αυτούς που ισχυρίζονται πως τράπηκαν σε φυγή για να γλιτώσουν από την επιστράτευση», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιεχ Βασίκ στην πολωνική δημόσια ραδιοφωνία χθες Παρασκευή.

Επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας της Πολωνίας, επέμεινε πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν για τους Ρώσους. Ο κ. Βασίκ επιχειρηματολόγησε πως δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτεί άμεσα εάν οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι αντιρρησίες συνείδησης στην πραγματικότητα δουλεύουν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όταν κάποιος ρώσος ή ρωσίδα υπήκοος μπορεί να αποδείξει ότι κινδυνεύει να υποστεί διωγμό ή βασανιστήρια για πολιτικούς λόγους στη Ρωσία, η πολωνική κυβέρνηση θα εφαρμόζει τους κανόνες για το άσυλο παρέχοντας διεθνή προστασία, συμπλήρωσε ο πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.

Γερμανία: Καλό σημάδι που οι Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν τον πόλεμο

Από την πλευρά του, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να αποφύγουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Όμως το ζήτημα είναι να βρεθεί «βιώσιμη λύση» από κοινού με τα άλλα κράτη της ΕΕ, εκτίμησε.

Πρέπει να εξετάζεται η περίπτωση κάθε αντιρρησία συνείδησης χωριστά προτού να χορηγηθεί άσυλο, είπε ο κ. Χέμπεστραϊτ, εξηγώντας —όπως και ο πολωνός αξιωματούχος— πως πρέπει να εξακριβώνεται πως τα πρόσωπα στα οποία χορηγείται διεθνής προστασία δεν εργάζονται στην πραγματικότητα για το ρωσικό κράτος.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την δημιουργία ειδικού προγράμματος υποδοχής ρώσων αντιρρησιών συνείδησης για ανθρωπιστικούς λόγους ούτε στη Γερμανία, ούτε σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, η Γερμανία έχει υποδεχθεί 438 ανθρώπους από τη Ρωσία στο πλαίσιο προγράμματος με σκοπό την προστασία αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και επιστημόνων.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ σημείωσε πως οι διαδικασίες έχουν ήδη τροποποιηθεί από τον Απρίλιο ώστε «ο γενικός κανόνας να ορίζει πως το να είναι κάποιος αντιρρησίας συνείδησης είναι λόγος για να του προσφέρεται προστασία»

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «κρυφό» βίντεο που δονεί τη Pfizer – Μεταλλάξεις covid για να πουλάει εμβόλια;
Η εταιρεία απάντησε έμμεσα χωρίς να αναφέρεται στο βίντεο – Διφορούμενες οι πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, τι ισχύει με το δήθεν στέλεχος της...
Το «κρυφό» βίντεο που δονεί τη Pfizer – Μεταλλάξεις covid για να πουλάει εμβόλια;