Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

CEO Google στους εργαζόμενους: Μην ταυτίζετε τη διασκέδαση με το χρήμα

«Νομίζω ότι μπορείς να μπεις σε μια σκληρά εργαζόμενη startup και οι άνθρωποι μπορεί να διασκεδάζουν και αυτό δεν πρέπει πάντα να ισοδυναμεί με χρήματα»

Καθώς η Google προσπαθεί να εξοικειωθεί με το άγνωστο περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης, μείωσης του κόστους αλλά και τις διαφωνίες των εργαζομένων σχετικά με τις αλλαγές στην κουλτούρα της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Σουντάρ Πιτσάι χρησιμοποίησε όλες τις άμυνές του σε συνάντηση που είχε με το προσωπικό του αυτή την εβδομάδα. 

Ο Πιτσάι κλήθηκε να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις από υπαλλήλους σχετικά με περικοπές στους προϋπολογισμούς ταξιδιών και ψυχαγωγίας, τη διαχείριση παραγωγικότητας και πιθανές απολύσεις, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Πιτσάι ρωτήθηκε – σε μια ερώτηση καίριας σημασίας για το προσωπικό της Google – γιατί η εταιρεία μειώνει τους προϋπολογισμούς ταξιδιών και άλλες παροχές σε μια εποχή που «έχει κέρδη ρεκόρ και τεράστια αποθέματα μετρητών».

Με αρκετά συγκρατημένο ύφος, ο Πιτσάι απάντησε ότι «όλοι θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο υπεύθυνοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία από τις πιο δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες που βιώνουμε την τελευταία δεκαετία, νομίζω ότι είναι σημαντικό ως εταιρεία, να ενωθούμε για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση».

Τόσο ο μητρικός όμιλος της Google, η Alphabet, όσο και η Meta και άλλες εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν μπροστά τους μία σειρά από οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ύφεσης, της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της συγκράτησης των διαφημιστικών δαπανών. Οι εταιρείες που, την τελευταία δεκαετία και πλέον, ήταν γνωστές για την υψηλή ανάπτυξη και τα πολλά προνόμια που προσέφεραν, βλέπουν τώρα πώς είναι να βρίσκεται και από την αντίπερα όχθη.

Τον Ιούλιο, η Alphabet είχε ανακοινώσει το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα και ότι η αύξηση των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο νούμερο, από 40% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Πιτσάι παραδέχτηκε ωστόσο ότι δεν είναι μόνο η οικονομία που προκαλεί προκλήσεις στην Google, αλλά και η αυξανόμενη γραφειοκρατία που υπάρχει στην εταιρεία.

Ωστόσο, στη διάρκεια της συνάντησης ο Πιτσάι ακούστηκε αρκετές φορές ενοχλημένος και υπενθύμισε στους υπαλλήλους ότι «δεν μπορούμε να επιλέγουμε πάντα τις μακροοικονομικές συνθήκες».

Η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Ρούθ Πόρατ δήλωσε στις αρχές του έτους ότι αναμένει να συνεχιστούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κάποια οικονομικά ζητήματα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η Google ακύρωσε την παρουσίαση της επόμενης γενιάς του laptop Pixelbook, ενώ μείωσε την χρηματοδότηση σε άλλα προϊόντα της. Στις αρχές του μηνός δε, ο Πιτσάι είχε δηλώσει ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγικότητα της εταιρείας κατά 20%, επιβραδύνοντας τις προλήψεις και τις επενδύσεις. 

Στο ερώτημα των εργαζομένων για το πώς θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, ο Πιτσάι ήταν αρκετά αόριστος. 

«Μερικές φορές έχουμε μια διαδικασία κυκλοφορίας προϊόντων, η οποία πιθανότατα, εδώ και πολλά χρόνια, έχει γίνει πιο περίπλοκη από ό,τι ίσως χρειάζεται. Μπορούμε να δούμε αυτή τη διαδικασία και ίσως αφαιρέσουμε δύο βήματα και αυτό θα είναι ένα παράδειγμα για να κάνουμε κάτι 20% πιο αποτελεσματικό. Νομίζω ότι όλοι μας που συμμετέχουμε και το κάνουμε αυτό σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε να βοηθήσουμε την εταιρεία».

Επίσης, ο Πιτσάι απέφυγε ερωτήσεις εργαζομένων σχετικά με τη μείωση των αποζημιώσεων των στελεχών. Ο Πιτσάι είχε συνολικές αμοιβές πέρυσι 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κάποια κορυφαία στελέχη κέρδισαν περισσότερα από 28 εκατομμύρια δολάρια.

«Δεν πρέπει πάντα να ταυτίζουμε τη διασκέδαση με τα χρήματα»

Ο Πιτσάι ανέφερε ακόμη ότι η κουλτούρα της Google μπορεί να είναι ακόμα απολαυστική, ακόμα κι αν κάποια πράγματα, όπως ορισμένα είδη απολαβών και προσφορών, αφαιρούνται.

«Θυμάμαι όταν η Google ήταν μικρή και άσημη, η αίσθηση του να περνάς καλά δεν ήταν πάντα – δεν πρέπει πάντα να ταυτίζουμε την αίσθηση αυτή με τα χρήματα. Νομίζω ότι μπορείς να μπεις σε μια σκληρά εργαζόμενη startup και οι άνθρωποι μπορεί να διασκεδάζουν και αυτό δεν πρέπει πάντα να ισοδυναμεί με χρήματα».

Η Κρίστι Ρέινκε, επικεφαλής των οικονομικών της Google, δήλωσε στη συνάντηση ότι οι ομάδες πωλήσεων θα έχουν περισσότερα περιθώρια για να ταξιδέψουν, καθώς οι δουλειές τους απαιτούν συνάντηση με πελάτες, όμως επέστησε την προσοχή ότι χρειάζεται μία πιο συγκρατημένη θεώρηση.

«Γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη αξία να είσαι δίπλα στην ομάδα σου, αλλά απλώς ζητάμε να είστε πιο προσεκτικοί και να περιορίσετε τα ταξίδια και τα έξοδά σας όπου αυτό μπορεί να γίνει». Για παράδειγμα, ζήτησε από τους εργαζόμενους να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για γιορτές.

«Όπου έχετε σημαντικές συναντήσεις, προσπαθήστε να τις κάνετε στο γραφείο. Σίγουρα θέλουμε οι άνθρωποι να διασκεδάζουν. Γνωρίζουμε ότι πλησιάζουν οι γιορτές στο τέλος της χρονιάς, θέλουμε ακόμα οι άνθρωποι να περνάνε καλά. Αλλά τους ζητάμε απλώς να είναι πιο συγκρατημένοι».

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας της Ντιζόν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε δώσει στον δήμαρχο προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου για να επισφραγίσει τον γάμο...
Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι
Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Πατρών και σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι
Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και να εντείνει το...
Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023