Στη δημοσιότητα έδωσε η βρετανική κυβέρνηση το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, που όπως επισημαίνει, δείχνει ότι έχει νομικά το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ακόμη και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια ενέργεια.
Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα υλικό από τις υπηρεσίες πληροφοριών της, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει επίθεση με χημικά στη Συρία και είναι «πάρα πολύ πιθανό» ότι πίσω από αυτήν ήταν η συριακή κυβέρνηση, καθώς και πως υπάρχουν «ορισμένα» στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε αυτό.
Πάντως, λίγο αργότερα ο βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε πως θα ήταν αδιανόητη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν υπάρχει «συντριπτική αντίθεση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τη νομιμότητα οποιασδήποτε δράσης δείχνει σαφώς ότι αν η δράση αποκλειστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει πάντα να επιτρέπεται στην Βρετανία, βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους, να πάρει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να ελαφρύνει τα βάσανα των ανθρώπων στην Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία δημοσιοποίησε χθες τα πορίσματα των νομικών της συμβούλων όσον αφορά μια πιθανή επέμβαση.
«Αν μπλοκαριστεί η δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στην Βρετανία βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαττώσει την κλίμακα της υπερβολικής ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία» αναφέρεται επίσης σε αντίγραφο της νομικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης.
Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο αντίγραφο αυτό, «μια στρατιωτική επέμβαση για να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι με σκοπό την αποτροπή και την διακοπή περαιτέρω επιθέσεων αυτού του είδους θα ήταν απαραίτητη και αρμόζουσα και ως εκ τούτου νομικά αιτιολογημένη».
«Επίσης έχουμε ένα περιορισμένο αλλά αυξανόμενο σώμα από πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν την κρίση ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και ότι αυτές έγιναν για να βοηθήσουν στο να απαλλαγούν στρατηγικά μέρη της Δαμασκού από την Αντιπολίτευση», επισημαίνεται επίσης στο κείμενο.
Εν τω μεταξύ νέα συνάντηση θα είχαν χθες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της Συρίας.
Σίγουρος για τη χρήση χημικών όπλων ο Ομπάμα
Σίγουρος πλέον ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζει να αξιολογεί τις επιλογές για μία πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, αλλά δεν έχει λάβει μία τελική απόφαση.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ολάντ
Τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα την κατάσταση στη Συρία είχαν χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα.
Η Μέρκελ, παρότι συντάσσεται με ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, δεν θέλει άμεση εμπλοκή της Γερμανίας, και αυτό, όπως γράφει το Spiegel, κάνει τη ρητορική της μάλλον κενή ουσίας.
Αποστολή βρετανικών μαχητικών Typhoon στην Κύπρο
Έξι καταδιωκτικά της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) εστάλησαν χθες το πρωί στην Κύπρο (βάση του Ακρωτηρίου), ένα «προληπτικό μέτρο για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων», όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Πρόκειται απλώς για ένα μέτρο (. . .) πρόληψης για την προστασία των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ζωνών της εθνικής μας κυριαρχίας σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε ανακοίνωσή του.
«Πρόκειται για μια κίνηση αμυντικών στοιχείων που επιχειρούν μόνο σε ρόλο αέρος-αέρος. Δεν αναπτύσσονται για να λάβουν μέρος σε όποια στρατιωτική δράση η οποία μπορεί να αναληφθεί εναντίον της Συρίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.
Η Κύπρος απέχει μόλις 200 χλμ. από τις συριακές ακτές. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει πολεμικά πλοία στην Μεσόγειο.
Συνεχείς αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία
Έξι σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στην επαρχία της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Βορειότερα, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο συριακός στρατός βομβάρδισε την πόλη Αρίχα στην επαρχία Ιντλίμπ.
Μετά τα μεσάνυχτα, ο στρατός βομβάρδισε τα περίχωρα της πόλης Άντρα και την περιοχή Μακάσερ ελ Άχτζαρ στη Ραχίμπα, καθώς και κάποιες περιοχές της ανατολικής Γούτα, στην επαρχία της Δαμασκού.
Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο είχε κάνει λόγο για νυχτερινές μάχες στην Καμπούν, στη βορειοανατολική Δαμασκό.
Στη Ράκα εξερράγη χθες ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο προκαλώντας τον θάνατο έξι ανθρώπων.
Εν τω μεταξύ ο σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι ζήτησε την Πέμπτη την κινητοποίηση των εθνικών πόρων για να διαφυλαχθεί η παροχή των βασικών κρατικών υπηρεσιών στην περίπτωση που γίνει μια στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους τις επόμενες ημέρες στη Συρία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο