Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στις 6 Μαΐου η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ' και της βασιλικής συζύγου

Η τελετή στέψης θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπως συμβαίνει επί εννέα αιώνες, από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι, τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα στεφθεί στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ τον επόμενο Μάιο, τηρώντας το παραδοσιακό τελετουργικό που ακολούθησαν όλοι οι μονάρχες εδώ και χίλια χρόνια, ανακοίνωσαν απόψε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο 73χρονος Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β', τον περασμένο μήνα, όμως η τελετή της στέψης για τον ίδιο και τη σύζυγό του Καμίλα, που θα στεφθεί βασίλισσα, θα γίνει στις 6 Μαΐου 2023, ημέρα Σάββατο.

«Η στέψη θα αντικατοπτρίζει τον σημερινό ρόλο του μονάρχη, με το βλέμμα στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα θα βασίζεται στις μακροχρόνιες παραδόσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η τελετή, μια επίσημη και θρησκευτική εκδήλωση, θα γίνει προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, του πνευματικού ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Αγγλίας αρχικά και της Βρετανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα, στέφονταν πάντα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, το 1066. Ο Κάρολος είναι ο 41ος μονάρχης στη σειρά - και ο γηραιότερος που θα στεφθεί, μέχρι σήμερα.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Κάρολος θέλει να περιορίσει κάπως την εθιμική μεγαλοπρέπεια της τελετής, καθώς αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση του κόστους διαβίωσης. Το παλάτι ανέφερε ότι θα διατηρηθούν τα «κεντρικά στοιχεία» της παραδοσιακής τελετής, «αναγνωρίζοντας το πνεύμα της εποχής μας».

Η στέψη της Ελισάβετ, στις 2 Ιουνίου 1953, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και θεωρήθηκε ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας. Κράτησε τρεις ώρες, ενώπιον 8.251 προσκεκλημένων και την παρακολούθησαν από τις τηλεοράσεις τους 27 εκατομμύρια Βρετανοί - σε συνολικό πληθυσμό 36 εκατομμυρίων εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Καρόλου όμως, η τελετή τώρα θα είναι μικρότερης διάρκειας, λιγότερο ακριβή και πιο αντιπροσωπευτική της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Οι προετοιμασίες για τη στέψη αποκαλούνται «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα».

Στην τελετή, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι παρουσιάζει πρώτα τον νέο βασιλιά και οι παριστάμενοι τον επευφημούν. Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης, ένα κείμενο που συντάχθηκε το 1688 και με αυτό δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να διαφυλάξει την Αγγλικανική Εκκλησία και την προτεσταντική πίστη. Ο Κάρολος, καθισμένος στον ξύλινο θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που χρησιμοποιείται σε όλες τις στέψεις μετά το 1626, θα δεχτεί στη συνέχεια την ευλογία του αρχιεπισκόπου και τα σύμβολα της βασιλείας του, όπως το σκήπτρο και το στέμμα.

Στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, με τους ισχυρούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια, τελέστηκε η κηδεία της Ελισάβετ και ο γάτος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, του διαδόχου του Καρόλου. Ο Κάρολος είναι βασιλιάς και αρχηγός του κράτους όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και άλλων 14 χωρών, όπως του Καναδά, της Αυστραλίας, της Τζαμάικας, της Νέας Ζηλανδίας και της Παπούα-Νέας Γουινέας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ