Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξανά μέτρα για τον κορωνοϊό σε ευρωπαϊκές χώρες... λόγω Κίνας

Σε κατάσταση συναγερμού αρκετές χώρες λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα με αρκετές χώρες να επαναφέρουν προληπτικά μέτρα κατά της COVID-19. Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ και η Ισπανία αποφάσισαν να επιβάλλουν αρνητικά τεστ σε ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ η Ιταλία αποτελεί την πρώτη χώρα της ΕΕ που έλαβε την απόφαση αυτή μετά την νέα έκρηξη κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι εκτός της ΕΕ, παρόμοια μέτρα έχουν λάβει οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. 

Eπιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε και η Ελληνίδα Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Κίνα. Η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Με αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού θα μπαίνουν στην Ισπανία όσοι έρχονται από την Κίνα έκανε γνωστό η υπουργός Υγείας της Ισπανίας. 

“Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού”, δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολίνα Νταρίας. Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας δεν διευκρίνισε πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ έπεται της άρσης των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα θεαματική έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

Επίσης λαμβάνεται την επομένη άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση “συντονισμένης προσέγγισης” των κρατών μελών στο θέμα. Ωστόσο αυτή δεν κατέληξε σε απόφαση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Ισπανία είναι, μετά την Ιταλία, η χώρα που επλήγη πιο σκληρά τον Μάρτιο του 2020 από την πανδημία της COVID-19. Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε πολύ αυστηρό λοκντάουν που σημάδεψε βαθειά τον πληθυσμό.

Ακολουθεί την τακτική της Ιταλίας

Πριν από την Ισπανία, μόνον η Ιταλία, μεταξύ των 27 της ΕΕ, έλαβε τις τελευταίες μέρες την απόφαση να αξιώνει αρνητικά τεστ για την COVID-19 από τους επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα. 

Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Οράτσιο Σκιλάτσι υπέγραψε την Τετάρτη (28/12) απόφαση βάσει της οποίας όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στόχος του μέτρου είναι και η ανίχνευση τυχόν μεταλλάξεων για την προστασία των κατοίκων της Ιταλίας. Στο Μιλάνο, τις δυο περασμένες ημέρες πραγματοποιήθηκαν τεστ σε εθελοντική βάση. Το 38% και 52% των επιβατών, στις δύο πρώτες πτήσεις από την Κίνα όπου έγιναν τα τεστ, προέκυψε θετικό.

Σημειώνεται ότι η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία έξαρση κρουσμάτων της Covid-19, μετά την εγκατάλειψη της στρατηγικής «zero Covid».

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού. 

Η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτήν της «Ομικρον» που κυκλοφορεί τώρα στην Κίνα. Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός στελεχών. Ή κάτι τελείως διαφορετικό, λένε, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Associated Press.

«Η Κίνα έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και υπάρχει περιορισμένη ανοσία. Και αυτό φαίνεται να είναι το σκηνικό στο οποίο μπορεί να δούμε έκρηξη μιας νέας παραλλαγής», δήλωσε ο δρ Στιούαρτ Κάμπελ Ρέι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν λάβει παρόμοιο μέτρο. 

Χθες, το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην ΕΕ για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά.

“Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι (…) η πιθανότητα νέα παραλλαγμένα στελέχη που δεν ελέγχονται να εμφανιστούν στην Κίνα”, υπογράμμισε η Νταρίας.

Η ίδια σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία εργάζεται “για την σύγκληση συνόδου υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ”, προκειμένου να υπάρξει “μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση”, επιβεβαιώνοντας ως εκ τούτου ότι η Μαδρίτη ανέμενε περισσότερα από την σύνοδο που έγινε χθες, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

“Γνωρίζουμε την σημασία που έχει να δρούμε με συντονισμένο τρόπο, αλλά και την σημασία να δρούμε με ταχύτητα”, συνέχισε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, αναφερόμενη “στην υγειονομική κατάσταση της χώρας”, η οποία κατέβαλε βαρύ τίμημα στην πανδημία.

“Γι’αυτόν τον λόγο θα υπογραμμίσουμε την ανάγκη αναθεώρησης των συστάσεων προκειμένου να ζητάμε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ή το αντίστοιχο από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα“, πρόσθεσε η Νταρίας, διευκρινίζοντας ότι η Ισπανία ήθελε αυτό να γίνει “σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Το μέτρο αυτό θα συνιστά “την καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για όλους”, σημείωσε.

Σε ανακοίνωση που έδωσε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών ανέφερε ότι η εισαγωγή υποχρεωτικού ελέγχου για την COVID-19 στους κόλπους της ΕΕ για τους επισκέπτες από την Κίνα θα ήταν “αδικαιολόγητη”.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ “έχουν σχετικά αυξημένα επίπεδα ανοσίας και εμβολιασμού” και “οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα ήδη κυκλοφορούν στην ΕΕ“, εξήγησε το Κέντρο, θεωρώντας ότι ένα μέτρο αυτού του είδους δεν ήταν απαραίτητο σε επίπεδο ΕΕ συνολικά.

Παρά την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν στις 8 Ιανουαρίου την υποχρεωτική καραντίνα αυτών που φτάνουν στην Κίνα και θα επιτρέψουν εκ νέου στους Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης.

Και το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή τεστ Covid για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, που βιώνει μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση σήμερα με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να κάνει έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός επίσης ζήτησε τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.

Η άρση των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές έχει ως αποτέλεσμα απότομη έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα, μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην χώρα.

Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στην επικράτεια της από τις 8 Ιανουαρίου και τη σταδιακή επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Κινέζους, κάτι που ανησυχεί πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Πρωτοπόρο στον εμβολιασμό κατά της Covid, το Ισραήλ είχε επιβάλει τεστ για ξένους ταξιδιώτες, ακόμη και ειδικές εξαιρέσεις για πτήσεις από ορισμένες χώρες πριν άρει σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα στις αρχές του 2022.

Ιταλία: Έτοιμη να λάβει νέα μέτρα κατά του covid αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Την ίδια ώρα η Ιταλία σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης μπορεί να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν, σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορονοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, στο το σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών, υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, ότι και σε περιφερειακό επίπεδο, οι αρμόδιες δομές θα πρέπει να ενισχύσουν, αν χρειαστεί, την παροχή υγειονομικής φροντίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση, στην Ιταλία η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική μόνον για τους εργαζόμενους και επισκέπτες των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία
Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία