Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σοκάρουν οι εικόνες στην Κίνα - Καίνε νεκρούς στη μέση του δρόμου (VIDEO)

Eν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού που έχει ως αποτέλεσμα να «φρακάρουν» νοσοκομεία, γραφεία τελετών και κρεματόρια

Πολλές οικογένειες στην Κίνα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και φτάνουν στο σημείο να καίνε τους νεκρούς συγγενείς τους μες στη μέση του δρόμου, εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα να «φρακάρουν» νοσοκομεία, γραφεία τελετών και κρεματόρια.

Όπως αναφέρει η DailyMail, η Κίνα αντιμετωπίζει μια μεγάλη έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού από τότε που τερμάτισε την εφαρμογή της πολιτικής της «μηδενικής COVID», με αποτέλεσμα οι νεκροί να συγκεντρώνονται στα νοσοκομεία ενώ τα κρεματόρια ανεβάζουν τις τιμές για τις υπηρεσίες τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ακόμη 2,1 εκατομμύρια θανάτους από κορονοϊό τους επόμενους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν καταγραφεί μόλις 5.000 θάνατοι από τότε που τερματίστηκε η πολιτική της «μηδενικής COVID».

Γι’ αυτό, ορισμένες οικογένειες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προχωράνε μόνοι τους στην αποτέφρωση των νεκρών συγγενών τους. Πλάνα που κυκλοφορούν στα social media, αποκαλύπτουν την ανατριχιαστική πραγματικότητα, με τις αυτοσχέδιες καύσεις των σορών σε πάρκα και πλατείες.

Σε ένα από αυτά τα πλάνα, φαίνεται ένα ξύλινο φέρετρο στο πλάι ενός δρόμου να έχει τυλιχτεί στη φωτιά ενώ σε ένα άλλο βίντεο, μερικοί κάτοικοι της Σαγκάης στέκονται μέσα σε ένα πάρκινγκ και κοιτούν μια αυτοσχέδια καύση νεκρού.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι κάτοικοι φαίνονται να έχουν τυλίξει το άψυχο σώμα με σεντόνια και να το καίνε, έχοντας σχεδιάσει το περίγραμμά του στο δρόμο με μια κιμωλία.

Στα social media έχουν διαρρεύσει και μηνύματα που ανταλλάσσουν χρήστες του Weibo, όπου μεταξύ άλλων γράφουν ότι «με το lockdown δεν μπορούσαμε να ζήσουμε και τώρα δεν μπορούμε να πεθάνουμε» ενώ ένας χρήστης επιβεβαιώνει ότι θα βρει «έναν ανοιχτό χώρο για να κάψει το σώμα του πατέρα του».

ΠΟΥ: Τα δεδομένα δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης

Τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το σχόλιο έγινε καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά αύριο Πέμπτη με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση της Covid-19.

«Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη ιογενή αλληλουχία σε πραγματικό χρόνο», είπε.

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Εκτίμηση ότι πεθαίνουν πάνω από 9.000 άνθρωποι κάθε μέρα 

Ο ερευνητής υγείας Airfinity με έδρα το Λονδίνο πιστεύει ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια κάθε μέρα στην Κίνα.

Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 25.000 καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα για τους εορτασμούς της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Η Airfinity αναμένει ότι τα κρούσματα στην Κίνα θα φθάσουν στην πρώτη τους κορύφωση στις 13 Ιανουαρίου με 3,7 εκατομμύρια μολύνσεις ημερησίως και προειδοποίησε ότι οι θάνατοι τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να φθάσουν τα 2,1 εκατομμύρια.

Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μόνο 5.250 θάνατοι έχουν καταγραφεί καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Πολιτικά κίνητρα 

Η Κίνα έχει απορρίψει τον διεθνή σκεπτικισμό για τα στατιστικά της στοιχεία ως πολιτικά υποκινούμενες προσπάθειες να σπιλωθούν τα επιτεύγματά της στην καταπολέμηση του ιού.

'Η Κίνα και ο κινεζικός λαός θα κερδίσουν σίγουρα την τελική νίκη κατά της επιδημίας', ανέφερε η People's Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε κύριο άρθρο της, αντικρούοντας την κριτική για την τριετή απομόνωση, τα λουκέτα και τις δοκιμές της Κίνας που προκάλεσαν ιστορικές διαμαρτυρίες στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι παγκόσμιοι αξιωματούχοι υγείας προσπαθούν να προσδιορίσουν τα πραγματικά περιστατικά της COVID-19 στην Κίνα και πώς να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση.

Οι κρατήσεις για διεθνείς πτήσεις από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 145%

Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλουν ορισμένες χώρες στους επισκέπτες από την Κίνα, το ενδιαφέρον για εξερχόμενα ταξίδια από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αυξάνεται, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κρατήσεις για διεθνείς πτήσεις από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 145% σε ετήσια βάση τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε η κυβερνητική εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη στοιχεία από την ταξιδιωτική πλατφόρμα Trip.com.

Ο αριθμός των πτήσεων από και προς την Κίνα εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα των επιπέδων που ίσχυαν πριν από το ΚΟΒΙΔ. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τις πτήσεις και θα διευκολύνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν.

Η Ταϊλάνδη αναμένει τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια αφίξεις Κινέζων φέτος, δήλωσε η τουριστική της αρχή. Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Κινέζοι επισκέφθηκαν την Ταϊλάνδη το 2019, σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των επισκεπτών της. Αλλά υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η αύξηση των ταξιδιών από την Κίνα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εξωτερικό.

Η Νότια Κορέα, η οποία άρχισε να εξετάζει ταξιδιώτες από την Κίνα τη Δευτέρα, δήλωσε ότι πάνω από το ένα πέμπτο των αποτελεσμάτων των εξετάσεων ήταν θετικά.

Οι αρχές εκεί αναζητούσαν έναν Κινέζο υπήκοο ο οποίος βρέθηκε σε θετικό τεστ αλλά εξαφανίστηκε ενώ περίμενε την καραντίνα. Το άτομο, το οποίο δεν αναγνωρίστηκε, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους ή πρόστιμο 10 εκατομμυρίων γουόν (7.840 δολάρια).

«Η Κίνα αντιμετώπιζε έναν τεράστιο αριθμό θανάτων»

Ο Jiao Yahui, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα China Central Television: "Έχουμε μια τεράστια βάση, οπότε αυτό που αισθάνεται ο κόσμος είναι ότι τα σοβαρά περιστατικά, τα κρίσιμα περιστατικά ή οι θάνατοι αυξάνονται.

Ο Tong Zhaohui, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Chaoyang στο Πεκίνο, συμφώνησε ότι ο αριθμός ήταν μεγάλος, αλλά δήλωσε ότι το σχετικό ποσοστό των θανάτων μπορεί να εξακολουθεί να είναι χαμηλό. 'Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας έχουν μολυνθεί αλλά πόσοι έχουν αναπτύξει κρίσιμα περιστατικά ή πνευμονία. Νομίζω ότι όλοι έχουν την ιδέα', είπε.

Ο Chen Erzhen, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Ruijin και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Covid της Σαγκάης, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων της πόλης μπορεί να έχει μολυνθεί.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παραδέχτηκε τελικά τα λάθη της δρακόντειας πολιτικής του για το μηδενικό Covid, η οποία απέτυχε να περιορίσει τον ιό και προκάλεσε τις πρώτες εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Με πληροφορίες από newsit, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikaiologitika.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σπείρα άδειαζε σπίτια σε Τούμπα και Καλαμαριά – Με αντικλείδια
Ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία 2 δράστες – Λεία πάνω από 20.000 ευρώ, έκλεβαν χρήματα, κοσμήματα, αντικείμενα και συσκευές
Θεσσαλονίκη: Σπείρα άδειαζε σπίτια σε Τούμπα και Καλαμαριά – Με αντικλείδια