Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία: Η εκτίμηση σεισμολόγων για σεισμούς στην Ελλάδα

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι για την ενεργοποίηση ρηγμάτων μετά τον πολύνεκρο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην γειτονική Τουρκία

«Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι ένα από τα μεγάλα και πολύ δραστήρια ρήγματα σε όλο τον πλανήτη» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στο CNN Greece, για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 500 άτομα.

«Ο σεισμός ήταν σφοδρότατος, μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Ήδη δημοσιογραφικά αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτηρίων, δυστυχώς, με πολλά θύματα», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι:

«Ο σεισμός αυτός είναι μια κλασσική περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ο οποίος έγινε κατά μήκος του γνωστού μεγάλου ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας, με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του ρήγματος. Έχω τη γνώμη ότι αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, γιατί είναι πολύ μεγάλος και επιφανειακός».

Ερωτηθείς για το αν οι σεισμολόγοι περίμεναν να γίνει ένας τόσο μεγάλος σεισμός σε εκείνη την περιοχή, απάντησε ότι: «Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι ένα από τα μεγάλα και πολύ δραστήρια ρήγματα σε όλο τον πλανήτη. Κατά συνέπεια με την γενική έννοια, ναι, αναμένουμε να γίνουν μεγάλοι σεισμοί σε εκείνη την περιοχή. Όχι ότι γνωρίζαμε ακριβώς την ημερομηνία αλλά είναι μια γνωστή περιοχή για μεγάλους σεισμούς λόγω της παρουσίασης αυτού του ρήγματος».

Λέκκας: Ο σεισμός στη Ρόδο δεν σχετίζεται με αυτόν της Τουρκίας

Για τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μέσα στη νύχτα στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και στον Αρχάγγελο της Ρόδου μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι «δεν συνδέονται οι δυο ισχυρότατοι σεισμοί».

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,7 βαθμών (της κλίμακας Ρίχτερ) σαν προκαταρκτικό μέγεθος, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο καθηγητής Γεωλογίας.

«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Όπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Δείτε βίντεο από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτήρια είναι πολύ υποδέεστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Μιλώντας για την σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους στη Ρόδο σημείωσε ότι ναι μεν είναι «σεισμός σε κομβικό σημείο, όμως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δε νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέφυγε να απαντήσει αν ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας στην ΕΡΤ ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να αποφανθούν.

Με πληροφορίες από CNN και ΕΡΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για λόγους υγείας
Εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και φλεγμονής των πνευμόνων το περασμένο Σάββατο - Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του
Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για λόγους υγείας