Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αμάνσιο Ορτέγκα: O Mr. Zara και η αμύθητη περιουσία πάνω από 70 δισ. ευρώ

Πού επενδύει τώρα

Ο Ισπανός δισεκατομμυριούχος Αμάνσιο Ορτέγκα διαφέρει από την πλειοψηφία των super rich και αυτό διότι, κάθε χρόνο, είναι αναγκασμένος να επενδύει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα έσοδά του.

Διαφορετικά, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ιδιοκτήτη της Zara, Inditex SA, αντιμετωπίζει την προοπτική να παραδώσει ένα μέρος αυτών των εσόδων σε φόρους περιουσίας. Καθώς η συνεχιζόμενη επιτυχία της Zara διογκώνει την αμύθητη περιουσία του Ορτέγκα με συνεχώς αυξανόμενες ροές μερισμάτων, η γρήγορη διάθεση των εν λόγω χρημάτων γίνεται πρόκληση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Inditex ανακοίνωσε άλμα 29% στο μέρισμά της, κάνοντας στον 86χρονο μεγιστάνα πλουσιότερο κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ορτέγκα, ο οποίος ελέγχει το 59% της Inditex, πρέπει να επενδύσει τα χρήματά αυτά εντός ενός έτους λόγω των νομικών και δημοσιονομικών κανόνων που διέπουν τα οικογενειακά γραφεία στην Ισπανία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της συγκεκριμένης χώρας, οι πλούσιοι κάτοικοι εξαιρούνται από τον φόρο περιουσίας, εάν τα οικογενειακά τους γραφεία επενδύσουν τα έσοδά τους εντός 12 μηνών.

«Η υπόθεσή του Ορτέγκα είναι μοναδική καθώς δεν υπάρχουν πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα στην Ισπανία με αυτό το επίπεδο πλούτου», ανέφερε ο Λέον Φερνάντο Ντελ Κάντο, δικηγόρος με έδρα το Λονδίνο που συνεργάζεται με πλούσιους Ισπανούς. Με το πέρασμα των χρόνων, ο φορολογικός περιορισμός είχε ως αποτέλεσμα η Pontegadea, το οικογενειακό γραφείο του Ορτέγκα, να μειώσει τα μερίσματα της Inditex – περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας το 2001, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Ο γιος ενός εργάτη σιδηροδρόμων, ο Ορτέγκα και η σύζυγός του εκείνη την εποχή – μια μοδίστρα – άρχισαν να παράγουν παλτό και να τα πουλούν από πόρτα σε πόρτα. Στη συνέχεια, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο, εντοπίζοντας γρήγορα τις δημοφιλείς τάσεις της πασαρέλας και μετατρέποντάς τις σε προσιτά ρούχα υψηλής ποιότητας.

Cash Cow

Ο ιδρυτής της Zara έλαβε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Για να αποφύγουν την καταβολή του φόρου περιουσίας, οικογενειακά γραφεία όπως η Pontegadea μπορούν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και ενεργειακές υποδομές ή μερίδια τουλάχιστον 5% σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα μετρητά δεν θεωρούνται «οικονομική δραστηριότητα» και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Εάν δεν μπορούν να επενδύσουν όλα τα μερίσματα εντός του έτους, οι εταιρείες πλούτου μπορούν να διαπραγματευτούν μια παράταση, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κοντά στο να κλείσουν μια συμφωνία για ένα μέρος των εσόδων.

Για το λόγο αυτό, ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ευρώπη. Τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονταν σε 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Η Pontegadea έχει ξοδέψει έκτοτε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουλάχιστον 10 ακίνητα στη Βόρεια Αμερική και τη Βρετανία. Αν και ο Ορτέγκα έχει διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις, άτομα που γνωρίζουν τη λειτουργία της Pontegadea είπαν ότι η εύρεση κατάλληλων στόχων με τις συνεχώς αυξανόμενες εισπράξεις της γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Παρά το γεγονός ότι η Pontegadea αύξησε τις επενδύσεις της τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Ορτέγκα εξακολουθεί να προέρχεται από το πλειοψηφικό του μερίδιο στην Inditex. Η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί από τότε που έφτασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το 2017, όταν ο Ορτέγκα έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Με καθαρή περιουσία αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται τώρα στο Νο. 15 της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. 

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις διαχείρισης τόσο στην Inditex, όσο και στην Pontegadea. Συμμετέχει μάλιστα, στα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών. Η 39χρονη κόρη του Μάρτα, είναι τώρα η πρόεδρος του διάσημου λιανοπωλητή. Η Σάντρα, η μεγαλύτερη κόρη του, 54 ετών, είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας μέσω της συμμετοχής της στην Inditex.

Πηγή: newmoney

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ