Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς - Λύση πακέτο

«Για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Διάλογο με την Ελλάδα για όλες τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις προτείνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυριζόμενος μάλιστα ότι τώρα που γίνονται βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών είναι ευκαιρία να συζητηθούν και να βρεθεί λύση πακέτο.

«Για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τις εντάσεις ειδικά στο Αιγαίο και να εγκαταλείψουμε τις παραβιάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A HABER ξεδιπλώνοντας το σύνολο των τουρκικών αξιώσεων.

«Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς, όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν όλα τα θέματα ως πακέτο, γιατί όπως σημείωσε «αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί...»

«Για να είναι μόνιμη αυτή η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρώτα στις συνομιλίες που λέμε διερευνητικές και μετά στις συνομιλίες που λέμε διαβουλεύσεις. Δυστυχώς, στο παρελθόν, στην περίοδο πριν από εμάς, υπήρχαν αμοιβαίες προτάσεις, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχαν συγκεκριμένα βήματα...» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου και υποστήριξε ότι αν συμβεί ένα ατύχημα αυτή η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί...

«Για να μην εξαφανιστεί, χρειάζεται αμοιβαία γενναιότητα από τις δύο χώρες. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς το περασμένο καλοκαίρι και σε κάποιες περιόδους, ειδικά στις γιορτές κ.λπ. η Ελλάδα τις παραβίασε λίγο» ισχυρίστηκε ο τούρκος υπουργός ΥΠΕΞ.

Μηνύματα και προς τις ΗΠΑ

Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να αναφέρει και το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στέλνοντας μηνύματα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις ΗΠΑ. «Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει τις ισορροπίες στην Ελλάδα και στον ελληνοκυπριακό τομέα. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ πήγαν σε αυτά τα νησιά. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι ένας καθαρός μεσολαβητής, θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικοί» είπε ο Τσαβούσογλου και αμέσως μετά έπσπευσε να αναφερθεί και στην πιθανή αγορά των F16 από την Τουρκία.

Τα ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ενεργήσουν ως έντιμοι μεσολαβητές, πρέπει να τηρούν πιο αντικειμενική στάση. Το πρόγραμμα F35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια με τα F16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο. Το παρατηρούμε και αυτό» πρόσθεσε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δώσουν έμφαση στη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά λέμε ότι πάντα θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» σημείωσε επίσης Τούρκος ΥΠΕΞ.

Επίσκεψη Σούκρι στην Άγκυρα

Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα αυτή την εβδομάδα.

"Ο Σούκρι θα επισκεφθεί την Τουρκία, πιθανότατα αυτή την εβδομάδα. Θα ανακοινώσουμε την επίσκεψη την Τετάρτη", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες οδεύουν προς το στάδιο να ορίσουν εκατέρωθεν πρέσβεις.

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι «παλιοί» κινδυνεύουν με λουκέτα σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια
Τα τεράστια λάθη με τις κλίμακες που προτείνει θα φέρουν λουκέτα, τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού...
Θεσσαλονίκη: Οι «παλιοί» κινδυνεύουν με λουκέτα σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια
Όλοι οι άνθρωποι του Αγγελούδη: Οι 14 + 11 και τα πρόσωπα «κλειδιά» του νέου δημάρχου
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα κληθούν να αναλάβουν τις αντιδημαρχίες στο δήμο Θεσσαλονίκης υπό τον Στέλιο Αγγελούδη
Όλοι οι άνθρωποι του Αγγελούδη: Οι 14 + 11 και τα πρόσωπα «κλειδιά» του νέου δημάρχου
Θεσσαλονίκη: Μία νοσηλεύτρια για 30 ογκολογογικούς ασθενείς στο Θεαγένειο
Προσλήψεις προσωπικού ζητούν οι εργαζόμενοι που κάνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου
Θεσσαλονίκη: Μία νοσηλεύτρια για 30 ογκολογογικούς ασθενείς στο Θεαγένειο