Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χριστοδουλίδης για Guardian: Δεν μπορεί να αμαυρώνεται το όνομα της χώρας μας

Η εφημερίδα Guardian έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει εμπλοκή της Κύπρου σε ζητήματα που αφορούν Ρώσους ολιγάρχες, που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων

«Η καλύτερη απάντηση είναι οι ίδιες οι δηλώσεις από πλευράς της Αμερικανικής κυβέρνησης. Είμαστε σε επαφή από την πρώτη στιγμή, έχουμε ζητήσει να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία. Η δική μας πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη, ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, δηλαδή φαινόμενα που εκφεύγουν του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί ειδικότερα από πλευράς ΕΕ, στις οποίες συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ ρωτήθηκε για τους ανανεωμένους καταλόγους κυρώσεων που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους συμπεριελήφθησαν πρόσωπα και νομικές οντότητες, για διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών. Η βρετανική εφημερίδα Guardian έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της σειρά δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία υπάρχει εμπλοκή της Κύπρου σε ζητήματα που αφορούν Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων, λόγω σχέσεων με το Κρεμλίνο.

«Είμαστε σε επαφή με την Αμερικανική κυβέρνηση, αυτή η επαφή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες θα έχω συνάντηση, επίσης, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε τη Μεγάλη Πέμπτη, και με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών, ακριβώς για να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης για να τονίσει ότι:

«Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε ή να δώσουμε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια που από δικής μας πλευράς υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα ταξιδέψει σύντομα σε χώρες της ΕΕ, με στόχο τη συζήτηση της πρότασης του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. «Συνεχίζω τις προσπάθειες τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω κατ΄επανάληψη αναφέρει τη σημασία ενεργότερης εμπλοκής από πλευράς της ΕΕ, σύντομα θα ανακοινωθούν και κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το πώς προχωρούμε στην επίτευξη του εν λόγω στόχου, έχοντας ως προσπάθεια, όπου θα καταλήξει αυτή - και ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα - μετά - τις εκλογές στην Τουρκία. Όμως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, ακριβώς για αυτό τον σκοπό, σε κράτη μέλη της ΕΕ».

Ερωτηθείς αν ήταν ενθαρρυντικά τα μηνύματα που πήρε από τις επαφές που είχε για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι θετικό, ναι, ότι από πλευράς της ΕΕ βλέπουν την ανάγκη αυτή, βλέπουν την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς. Φυσικά αυτό δεν μας ικανοποιεί, εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Έχω πει πολλές φορές, δεν θα κουραστώ να το λέω, ότι θα πράξουμε από δικής μας πλευράς ό,τι είναι δυνατόν. Υπάρχουν κάποια δεδομένα στην παρούσα συγκυρία που θεωρούμε ότι, ναι, ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και η παρουσία της ΕΕ στο σπάσιμο του αδιεξόδου, η εμπλοκή της ΕΕ, θεωρούμε ότι θα έχει καταλυτική σημασία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο από τον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ, όλοι, αντιλαμβάνεστε, ότι αναμένουν τις εκλογές στην Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βετεράνοι «αστέρες» του αθλητισμού υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας
Έπειτα από πρωτοβουλία του Γιάννη Γιαννούλη, Μπάνε Πρέλεβιτς, Αγγελος Χαριστέας, Γιάννης Μπουρούσης, Ελπίδα Τικταπανίδου βρέθηκαν στα ανοιχτά...
Θεσσαλονίκη: Βετεράνοι «αστέρες» του αθλητισμού υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας