Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έλληνας πίσω από το τιμόνι της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο

O Μισέλ Δουκέρης διευθύνων σύμβουλος της Anheuser-Busch InBev

Έκλεισαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο ελληνικής καταγωγής και γεννημένος στη Βραζιλία Μισέλ Δουκέρης ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Anheuser-Busch InBev που είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο. Το μεγάλο του στοίχημα παραμένει η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου της εταιρείας με βάση τη μεγαλύτερη προβολή για τις διάσημες μάρκες που έχει, παρά μια νέα στροφή σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως ανέφερε ο ίδιος με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα πίσω από μπύρες όπως οι Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s, Leffe και άλλες αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα ότι αντί να κοιτάζει πέντε χρόνια μπροστά πιέζει τους συνεργάτες του να σχεδιάσουν τι μπορεί να θέλουν οι προμηθευτές, οι έμποροι λιανικής και οι καταναλωτές σε μια δεκαετία από τώρα. Μια τέτοια φιλοσοφία μπορεί να κάνει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις να φαίνονται λίγο μικρότερες, υποστηρίζει, και εάν η AB InBev μπορέσει να εντοπίσει νωρίς τις τάσεις και να επενδύσει ανάλογα, οι ανταγωνιστές της θα δυσκολευτούν να καλύψουν τη διαφορά σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

«Είναι σχεδόν σαν να αποφεύγεις μια μάχη για κάτι, τοποθετώντας τον εαυτό σου μπροστά από όλους για αυτό το πράγμα. Δίνεις τον αγώνα αλλά χωρίς να έχεις άμεση αντιπαράθεση», λέει. Ο ίδιος εργάστηκε στην εταιρεία για 25 χρόνια πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος. «Είμαι εδώ μακροπρόθεσμα. Δεν θα βιαστώ να λάβω αποφάσεις». . . Θα κάνουμε πράγματα που θα διαρκέσουν», υποστηρίζει.

Ο Μισέλ Δουκέρης παραχώρησε τη συνέντευξη την ώρα που μια από τις μάρκες της εταιρείας, η Bud Light, βρίσκεται στο προσκήνιο στις ΗΠΑ μετά τη συνεργασία της για διαφήμιση από τρανσέξουαλ που έφερε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στη χώρα. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου μετά από προωθητικό βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram η influencer Ντίλαν Μαλβέινι. Τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία έθεσε σε αναγκαστική άδεια δύο υψηλόβαθμα στελέχη της από το τμήμα μάρκετινγκ.

Το στρατηγικό σχέδιο

Τα τελευταία χρόνια, η ζυθοποιία ήταν επιθετική στην απόκτηση ταχέως αναπτυσσόμενων craft ζυθοποιών για να συμπληρώσει τις κορυφαίες μάρκες της, αναφέρει ο ιστότοπος JustDrinks. Υπό τον Δουκέρη και τον προκάτοχό του Κάρλος Μπρίτο, ωστόσο, η AB InBev έχει επίσης επικεντρωθεί στη μείωση του καθαρού χρέους της. Η εταιρεία έχει χρέη 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ο Δουκέρης είπε ότι είναι αποφασισμένος να μειώσει μέσω της συνεχιζόμενης έμφασης στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, χρησιμοποιώντας εργαλείο με το οποίο όλα τα έξοδα πρέπει να δικαιολογούνται για κάθε νέα περίοδο, αντί να ανατίθενται αυτόματα με βάση προηγούμενες κατανομές, αναφέρει η ίδια πηγή.

Ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξή του στο Milken Institute ότι γεννήθηκε στη Βραζιλία από Έλληνα πατέρα ο οποίος είχε μεταναστεύσει στη χώρα αυτή για να γίνει επιχειρηματίας.

Εργάζεται στην AB InBev από το 1996. Ηγήθηκε των δραστηριοτήτων της AB InBev στην Κίνα ως πρόεδρος από το 2010-2012, όπου σχεδόν διπλασίασε τις πωλήσεις και στη συνέχεια προήχθη σε πρόεδρο όλης της περιοχής Ασίας Ειρηνικού το 2012. Παρέμεινε στη θέση αυτή για τέσσερα χρόνια. Το διάστημα 2016-2017, ο Δουκέρης κατείχε τη θέση του επικεφαλής παγκόσμιων πωλήσεων (Global Chief Sales Officer) της AB InBev και στη συνέχεια, το 2019, ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου για τη Βόρεια Αμερική. Τον Ιούνιο του 2021 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου όλου του ομίλου.

Ο Δουκέρης σύμφωνα με το Reuters πιστώνεται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή της πρώτης πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της AB InBev απευθείας στον καταναλωτή και την επέκταση του λεγόμενου μοντέλου «High-End» ζυθοποιίας σε 22 χώρες, γεγονός που αύξησε την αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας.

Σε συνέντευξή του στο CEO Forum Group το 2018, ο Δουκέρης είπε ότι ανησυχεί για τον πλανήτη, ειδικά για τους υδάτινους πόρους. «Όταν σκέφτομαι τον κοινωνικό αντίκτυπο, σκέφτομαι τι σημαίνει για εμένα προσωπικά, τι σημαίνει για εμάς ως εταιρεία και πώς μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά μέσω των επωνυμιών μας» (τις μάρκες), υποστήριξε.

Είναι κάτοχος πτυχίου Χημικού Μηχανικού από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Santa Catarina και μεταπτυχιακού τίτλου από το Fundacao Getulio Vargas στη Βραζιλία. Έχει επίσης ολοκληρώσει μεταπτυχιακά προγράμματα από το Wharton School και το Kellogg School of Management. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Πηγή: ot

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ