Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιφυλακτικό το Ευρωκοινοβούλιο για την Ουγγρική προεδρία

Eξαιτίας των ανεπαρκειών της όσον αφορά το κράτος δικαίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία τίθενται ερωτήματα για «την ικανότητα» της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εξαιτίας των ανεπαρκειών της όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Η απόφαση αυτή είναι πάντως μη υποχρεωτική και η προοπτική να στερηθεί η Ουγγαρία την εναλλασσόμενη προεδρία της μοιάζει απίθανη, παρόλο που η γερμανίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άνα Λίρμαν εξέφρασε την Τρίτη τις «αμφιβολίες» της και ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα είπε πως αισθάνεται «άβολα» μπροστά σ' αυτή την προοπτική, εξαιτίας των αντιδημοκρατικών παρεκκλίσεων της Βουδαπέστης και των σχέσεών της με το Κρεμλίνο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία καταγγέλλονται «συστημική διαφθορά» στην Ουγγαρία, αλλά και οι απειλές εναντίον των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και των εκπαιδευτικών, καθώς και η πρακτική της διακυβέρνησης μέσω διαταγμάτων, υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία (442 υπέρ, 144 κατά, 33 αποχές) από την ολομέλεια των ευρωβουλευτών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο της ΕΕ, στους κόλπους του οποίου οι υπουργοί των κρατών μελών συζητούν για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προεδρεύεται διαδοχικά για ένα εξάμηνο από καθεμιά από τις 27 χώρες της ένωσης, οι οποίες προωθούν τα θέματα, εξασφαλίζουν το συντονισμό και ορίζουν τις προτεραιότητες.

Η Ουγγαρία, η οποία κυβερνάται από τον εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν, πρόκειται να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία από τον Ιούλιο ως το Δεκέμβριο του 2024, μετά το Βέλγιο και πριν από την Πολωνία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «αναρωτιέται για την ικανότητα της Ουγγαρίας να φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον με αξιόπιστο τρόπο το 2024, με δεδομένο το μη σεβασμό της στο δίκαιο και στις αξίες» της ΕΕ.

Ζητάει από τα κράτη μέλη «να βρουν μόλις καταστεί δυνατό μια αρμόζουσα λύση και «υπενθυμίζει πως το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, αν δεν βρεθεί μια τέτοια λύση».

Η συνθήκη της ΕΕ, η οποία ορίζει την αρχή της «ισότιμης κυκλικής εναλλαγής» μεταξύ των κρατών μελών γι' αυτή την προεδρία, δεν προβλέπει εξαίρεση στον κανόνα.

Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο Βίκτορ Ορμπάν αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο, κατηγορεί την πολιτική των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Υπό την αιγίδα του, η Ουγγαρία έθεσε σταδιακά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης τους θεσμούς που ελέγχουν την εξουσία, είτε πρόκειται για τα μέσα ενημέρωσης είτε για τη δικαιοσύνη, προκαλώντας τακτικά τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πάγωσε κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ στη Σαλαμίνα: Νεκρή από πυροβολισμούς μια 43χρονη - Αναζητούν τον σύντροφό της
Η γυναίκα φέρει δύο τραύματα από όπλο στην κοιλιακή χώρα - Οι γείτονες άκουσαν έντονο καβγά μεταξύ της γυναίκας και ενός άνδρα
Σοκ στη Σαλαμίνα: Νεκρή από πυροβολισμούς μια 43χρονη - Αναζητούν τον σύντροφό της
Γερμανία: Νέα ταλαιπωρία - Ανεστάλησαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Μονάχου
Όλες οι καταχωρισμένες πτήσεις έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί για αργότερα - Οι διάδρομοι είναι καλυμμένοι με πάγο
Γερμανία: Νέα ταλαιπωρία - Ανεστάλησαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Μονάχου
Λέκκας: Όσο δεν ενεργοποιείται το ρήγμα Ανατολίας, τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει
Ανησυχία εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μετά το χθεσινό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
Λέκκας: Όσο δεν ενεργοποιείται το ρήγμα Ανατολίας, τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει