Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χάος σε αεροδρόμια στην Ευρώπη - Ντόμινο καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων

Έπεσε το σύστημα σε Ιταλία και Βρετανία - Ακυρώνονται μαζικά πτήσεις σε όλη την Ευρώπη - Τι λένε οι αεροπορικές εταιρείες

Από βλάβη στο δίκτυο συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επλήγη ο βρετανικός εναέριος χώρος, σύμφωνα με αεροπορική εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πτήσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, ως μέτρο ασφαλείας.  Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο χρόνος αποκατάστασης της τεχνικής βλάβης. 

Τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα

Σε νεώτερη ανακοίνωσή της, η Nats εξηγεί ότι το τεχνικό πρόβλημα επηρεάζει την ικανότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσης, δηλαδή των πληροφοριών που χρειάζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για να γνωρίζουν από πού και πότε πετάει ένα αεροσκάφος, τη διαδρομή και τον προορισμό.

«Μέχρι οι μηχανικοί μας να επιλύσουν το πρόβλημα, τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με τον ίδιο όγκο, γι' αυτό και εφαρμόσαμε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας», αναφέρει εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις για να διορθώσουν το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.

Η Nats επαναλαμβάνει ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πτήσεων, ενώ συμβουλεύει τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορικής τους εταιρεία.

Παράλληλα, η υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με την ασφάλεια των αερομεταφορών, αναφέροντας: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος. Προς διευκρίνιση, ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός, χρειάστηκε να εφαρμόσουμε περιορισμούς στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια».

Προβλήματα και σε πτήσεις από Ελλάδα προς Ηνωμένο Βασίλειο

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από τα ελληνικά αεροδρόμια προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, προβλήματα αναφέρθηκαν ήδη για πτήση από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης και για πτήση απο την Κρήτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να επηρεάζονται 85 περίπου πτήσεις από και προς την Ελλάδα με αφετηρία ή τελικό προορισμό τα αγγλικά αεροδρόμια.

Αυτή τη στιγμή καταγράφονται συνολικά 900.000 λεπτά καθυστέρησης που είναι το συνολικό άθροισμα για όλες τις πτήσεις που επηρεάζονται από τη βλάβη στο δίκτυο συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας του βρετανικού εναέριου χώρου. Πριν από μια ώρα τα συνολικά λεπτά καθυστέρησης είχαν ξεπεράσει το 1.000.000 και μάλιστα υπήρξε πτήση που είχε έως και 10 ώρες καθυστέρηση. Συνολικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα 400 πτήσεις απ’ όλο τον κόσμο που συνδέονται με τα αγγλικά αεροδρόμια. Οι 85 απ’ αυτές αφορούν πτήσεις από και προς την Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι λένε οι αεροπορικές εταιρείες

Η Jet2 δίνει μια αίσθηση της κλίμακας του προβλήματος - λέγοντας ότι η βλάβη έχει επηρεάσει «όλες τις αεροπορικές εταιρείες» και ότι «όλες οι πτήσεις που αναχωρούν και επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές καθυστερήσεις».

Η British Airways και η Wizz Air δήλωσαν ότι «συνεργάζονται στενά» με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να ενημερώσουν τους επιβάτες.

Η Ryanair ζήτησε συγγνώμη από τους πληγέντες επιβάτες και ξεκαθάρισε ότι «η βλάβη του ATC (έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας)... είναι πέρα από τον έλεγχο της Ryanair».

Η Aer Lingus κάνει την ίδια επισήμανση και αναφέρει ότι το ζήτημα σήμαινε «σοβαρούς περιορισμούς σε όλες τις πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα».

Η Tui έχει εκδώσει την εξής συμβουλή προς τους πελάτες της: «Παρακολουθήστε τους πίνακες αναχωρήσεων ή τα email σας για περαιτέρω ενημερώσεις».

Η Virgin Atlantic έχει παρόμοιο μήνυμα- οι επιβάτες της προτρέπονται να ελέγχουν εκ των προτέρων την κατάσταση της πτήσης τους στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας.

Ο σκωτσέζικος πάροχος Loganair σήμανε συναγερμό νωρίτερα, αναφέροντας ότι υπήρξε «αποτυχία σε όλο το δίκτυο της των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί».

Ακυρώνονται μαζικά οι πτήσεις

shiphal

Χρήστης του Χ που βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Σίπχολ στο Άμστερνταμ δημοσίευσε φωτογραφία από τον πίνακα αναχωρήσεων, που δείχνει ότι σχεδόν όλες οι πτήσεις με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώθηκαν.

Έπεσε το σύστημα και στην Ιταλία

Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Ακόμη δεν είν αι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερς.

Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης καθυστερούν σημαντικά.

Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία. Το γεγονός συνεπάγεται πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός Βρετανίας, όπως το Ελευθέριος Βενιζέλος, προς τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό – Πού θα κλείνει τμηματικά μια λωρίδα
Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κάνουν και σήμερα εργασίες συντήρησης στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού
Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό – Πού θα κλείνει τμηματικά μια λωρίδα