Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζόραν Ζάεφ: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδερφός μου, μέχρι να πεθάνουμε» (VIDEO)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε σε συνέντευξή του για τη Συμφωνία των Πρεσπων, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ άνοιξε τα χαρτιά του στον Διευθυντή Ενημέρωσης του One Channel Ρενάτο Λέκκα και μίλησε για την κύρωση των Μνημονίων από την ελληνική Βουλή, τον «αδερφό του Αλέξη Τσίπρα» και τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε τη συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ:

Μεταξύ άλλων ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε:

Για την Συμφωνία των Πρεσπών: Μαζί με τον τότε πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα κάναμε ένα βήμα και ανοίξαμε το δρόμο για μια νέα προοπτική και ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας. Πριν από πέντε χρόνια, το θάρρος και το όραμα των τότε κυβερνήσεων της Αθήνας και των Σκοπίων έβαλαν τέλος στην αδιάκοπη οξεία διαφωνία, ξεκινώντας μια νέα εποχή συνεργασίας και περιφερειακής σταθερότητας. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάναμε το αδύνατο, δυνατό. Δείξαμε ότι η διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει τις συγκρούσεις και τις διαιρέσεις, βάλαμε το ευρύτερο και κοινό καλό πάνω από τα δικά μας συμφέροντα. Σήμερα η Βόρεια Μακεδονία, είναι περήφανο και άξιο μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος με την Ελλάδα. Μοιραζόμαστε κοινά οράματα για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο με τη μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας. Η συμφωνία των Πρεσπών έφερε και τη Βόρεια Μακεδονία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χάρη στη μεγάλη υποστήριξη της Ελλάδας και με άλλους συνεργάτες και υποστηρικτές δεσμευτήκαμε να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες μας και τις επόμενες γενιές.

Για την Κύρωση των Μνημονίων από την ελληνική Βουλή: Και στις δύο κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ότι την αποδέχεται και ότι θα ακολουθήσει την υλοποίηση της συμφωνίας. Αυτό δείχνει τη δέσμευση και των δύο πλευρών να παραμείνουν σε λειτουργία και να πραγματοποιήσουν τις αξίες της συμφωνίας. Υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά όπως τη διεξαγωγή Συμβουλίου σε δεύτερο βαθμό καθώς και η κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας από την ελληνική Βουλή. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες βουλευτές έχουν ψηφίσει τις συμφωνίες που προέκυψαν από την συμφωνία των Πρεσπών και σχετίζονται με το άνοιγμα νέας συνοριακής διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών. Το Γραφείο Διασύνδεσης στα Σκόπια μετατράπηκε σε Πρεσβεία, σε Γραφείο Προξενικών, Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μπίτολα και σε επίπεδο Γενικού Προξενείου. Φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία αλλαγής ταξιδιωτικών εγγράφων με το νέο όνομα της χώρας. Ολοκλήρωσα τα δικά μου έγγραφα πριν από τρία χρόνια, πολλοί άνθρωποι αλλάζουν στο μεταξύ αλλά η ημερομηνία λήξης είναι ο Φεβρουάριος του 2024. Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει πλήρως το κομμάτι της συμφωνίας που ανανεώνει την οδική σήμανση, γιατί είναι καιρός πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών να αλλάξουν οι πινακίδες οδοσήμανσης στην Ελλάδα που «οδηγούν» σε ανύπαρκτη χώρα με τη συντομογραφία «π. Γ.Δ.Μ».

Για τον Αλέξη Τσίπρα και την παραίτηση του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: Ξέρετε ότι ο Αλέξης είναι αδερφός μου. Και θα είμαστε αδέρφια μέχρι το τέλος της ζωής μας, γιατί μαζί είχαμε αρκετό θάρρος να «κόψουμε» αυτούς τους φραγμούς μεταξύ των χωρών μας και να οικοδομήσουμε μια αδελφική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Πραγματικά, έχουμε παρόμοια νοοτροπία, παρόμοιες παραδόσεις, οι περισσότεροι πολίτες μας είναι ορθόδοξοι, φυσικά είμαστε πιο ποικιλόμορφη χώρα, έχουμε και άλλες μειονότητες στη χώρα μας, αλλά είμαστε εδώ στα Βαλκάνια. Και το κουράγιο που έδειξε ο Αλέξης στον ελληνικό λαό, στους πολίτες των Βαλκανίων, στην Ε.Ε. και στους ανθρώπους όλου του κόσμου, θα το θυμόμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας και σίγουρα, και η γενιά που έχουμε μπροστά μας. Αυτό αναγνωρίστηκε από τον Δυτικό κόσμο, τον Δυτικό Δημοκρατικό κόσμο αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Τον παρακολούθησα πώς αγωνίστηκε ακόμα και στις τελευταίες εκλογές. Είναι πολύ προοδευτικός, είναι πολύ θετικός χαρακτήρας και πιστεύει στο καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για την Ε.Ε. και όλα τα Βαλκάνια. Μιλάω μαζί του όλο αυτό το διάστημα, προσπάθησα να τον ενθαρρύνω στο συνέδριο, αλλά στη δημοκρατία στο τέλος της ημέρας ο κόσμος αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει. Πιστεύω, όπως και του ανέφερα, όταν κλείνει η μια πόρτα, τρεις άλλες είναι ανοίγουν. Υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για το πώς να αγωνιστούμε για την καλύτερη ζωή των πολιτών μας, για τις προοδευτικές αξίες, για τις δυτικές αξίες, για τις ευρωπαϊκές αξίες και πιστεύω ότι θα βρει τρόπο να συνεχίσει τον αγώνα του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του, των Ελλήνων πολιτών αλλά και για τη συμμετοχή και στη βελτίωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Και ξέρετε, αν ο διπλανός σου είναι καλός, είσαι και εσύ καλός, αν ο γείτονάς σου πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, θα έχει επίσης θετικά αποτελέσματα και για σένα. Πιστεύω λοιπόν ότι πέντε χρόνια μετά, η συμφωνία των Πρεσπών, έφερε πολλά οφέλη στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στον λαό της Ελλάδας. Και επίσης ήταν ένα μάθημα και για τις υπόλοιπες χώρες για το πώς να λύνουν τα ζητήματα με θάρρος, προστατεύοντας τα συμφέροντα της χώρας αλλά και εστιάζοντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Ναι, αναγνωρίζουμε το παρελθόν, αλλά πρέπει να εστιάσουμε πλήρως στο μέλλον. Να εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον στους νέους, τα παιδιά της επόμενης γενιάς και προσωπικά είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό. Για ό,τι πετύχαμε με τον Αλέξη. Και πιστεύω ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είναι περήφανος γι' αυτό, και είμαι πολύ ευγνώμων που η υπάρχουσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία, επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτό που είπαμε είναι μια τελική συμφωνία. Και τώρα κάνουμε μια «επιχείρηση», έχουμε μια συνεργασία, σε διάφορα επίπεδα, σε αθλητικό επίπεδο, σε επιχειρηματικό επίπεδο, σε επίπεδο εκπαίδευσης, σε πολιτιστικό επίπεδο και όλα αυτά είναι κάτι που θέλω να επιβεβαιώσω γιατί ξέρω ότι μετά από πέντε χρόνια θα φέρουμε πολλά οφέλη και στις δύο πλευρές, και στα δύο έθνη, αλλά ξέρω ότι τα επόμενα χρόνια θα φέρουμε ακόμη περισσότερα.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NASA: Επιτυχημένη η αποστολή του σκάφους «Οδυσσέας» - Στέλνει δεδομένα στη Γη
Ο «Οδυσσέας» «εξακολουθεί να συλλέγει ηλιακή ενέργεια στη Σελήνη, επιτρέποντας στους ελεγκτές πτήσης να λαμβάνουν δεδομένα από την περιοχή του νότιου...
NASA: Επιτυχημένη η αποστολή του σκάφους «Οδυσσέας» - Στέλνει δεδομένα στη Γη
Θεσσαλονίκη: «Το σπίτι μου τάφος ανοιχτός» - Ξεσπά μητέρα στη δίκη για βιασμό της κόρης της
«Το σπίτι μου είναι ένας τάφος ανοιχτός. Φοβάμαι για το παιδί μου, δεν τρώει, δεν θέλει να σπουδάσει», είπε η μητέρα της φερόμενης ως παθούσας
Θεσσαλονίκη: «Το σπίτι μου τάφος ανοιχτός» - Ξεσπά μητέρα στη δίκη για βιασμό της κόρης της