Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ομπάμα: «Ενέργειες του Ισραήλ ενδέχεται να γυρίσουν μπούμερανγκ»

Κάποιες από τις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, ενδέχεται «να σκληρύνουν τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε αναφορά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι κάποιες από τις ενέργειες στη Γάζα ενδέχεται να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

Κάποιες από τις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, όπως η διακοπή παροχής στη Λωρίδα της Γάζας νερού και τροφίμων, ενδέχεται «να σκληρύνουν τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές» και να αποδυναμώσουν τη διεθνή στήριξη προς το Τελ Αβίβ, εκτίμησε χθες, Δευτέρα, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε άρθρο του στον ιστότοπο Medium.

Σε ένα σπάνιο σχόλιο για μια εξελισσόμενη κρίση στην εξωτερική πολιτική με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική αγνοεί το ανθρώπινο κόστος του πολέμου «τελικά ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ».

«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό (στη Γάζα) απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, ενδέχεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές, να πλήξει τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ, να παίξει το παιχνίδι των εχθρών του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», εκτίμησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Καταδίκασε την Χαμάς, στήριξε το Ισραήλ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Επανέλαβε εξάλλου τη στήριξή του προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αν και κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να ακολουθεί στρατηγικές που συμμορφώνονται «με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των νόμων που έχουν στόχο να αποφεύγεται, με κάθε δυνατό τρόπο, ο θάνατος και τα δεινά άμαχων πληθυσμών».

«Καθώς στηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τη μάχη του εναντίον της Χαμάς έχει σημασία», υπογράμμισε ο Ομπάμα. «Ήδη χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον βομβαρδισμό της Γάζας, πολλοί από τους οποίους παιδιά».

Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Εξάλλου ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος στο άρθρο του, που εκτείνεται σε περίπου 1.000 λέξεις, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, ζητώντας «να αναγνωριστεί ότι και οι Παλαιστίνοι ζούσαν επίσης επί γενιές σε αμφισβητούμενες περιοχές», ενώ παράλληλα επέκρινε τους Ισραηλινούς εποίκους ότι καταλαμβάνουν παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ομπάμα είχε κάποια συνεννόηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προτού δημοσιεύσει το άρθρο αυτό.

Οι απόψεις του στο άρθρο είναι αντίστοιχες με τη στάση που είχε κρατήσει στη διάρκεια της προεδρίας του, όταν στήριζε τη λύση των δύο κρατών. Από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του ο Ομπάμα κράτησε αυστηρή στάση στο θέμα των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία.

Εξάλλου το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάτι που ωστόσο απέτυχε.

Οι σχέσεις του Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν επίσης τεταμένες.

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ»
«Έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια»
ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ»
Ιράν: Θα απαντήσουμε «δυνατότερα και πιο αποφασιστικά» εάν το Ισραήλ μας αντεπιτεθεί
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δε θα διστάσει να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας όταν απαιτείται»
Ιράν: Θα απαντήσουμε «δυνατότερα και πιο αποφασιστικά» εάν το Ισραήλ μας αντεπιτεθεί