Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θερμό επεισόδιο με Ερντογάν στη Γερμανία – Η επίθεση στο Ισραήλ, η νύξη για τους Ναζί

«Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος θέλοντας να θίξει το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας

Οργή έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αντιπαράθεση την ώρα της συνέντευξης με τον Γερμανό καγκελάριο για τη Γάζα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η ανάρτηση Σολτς: Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις με τον Τούρκο πρόεδρο

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγο ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε:

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας».

Για να προσθέσει: «Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβουν. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας -και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας».

Ο γερμανικός Τύπος, σοκαρισμένος, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ως «σκανδαλώδη ομιλία», τονίζοντας πως «ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκαλεί τους τρομοκράτες «όμηρους».

Η «Bild», μάλιστα, αναφέρθηκε στον Ερντογάν, τονίζοντας πως δεν είπε «ούτε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς», σημειώνοντας πως ο Σολτς έμεινε ψύχραιμος.

«Ήταν ένα βίαιο κατηγορητήριο κατά του Ισραήλ! Σε διαμάχη εξελίχθηκε η βραδινή εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καγκελαρία. Η πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ήρθε στην πιο δύσκολη διπλωματική στιγμή! Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεν είπε επίσης τίποτα για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τα μωρά που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες. Αντίθετα, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ και παραπονέθηκε για κρίσιμες ερωτήσεις από έναν Γερμανό δημοσιογράφο.

Ο Ερντογάν δεν απάντησε αν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Σολτς το αντιμετώπισε ψύχραιμα και κατέστησε σαφές πολλές φορές ότι το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από τρομοκράτες της Χαμάς και ως εκ τούτου είχε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Τι έγινε στη «θερμή» συνέντευξη Τύπου Σολτς-Ερντογάν

Οι ηγέτες της Τουρκίας και της Γερμανίας έκαναν την κοινή συνέντευξη Τύπου πριν την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, όπου φάνηκε ότι το κλίμα ήταν ψυχρό.

«Δεν είναι μυστικό ότι για την τρέχουσα κρίση έχουμε διαφορετικές - εν μέρει πολύ διαφορετικές - απόψεις. Συμμεριζόμαστε όμως την ανησυχία για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και παρά τις διαφορές, είναι σημαντικό να συζητούμε απευθείας», δήλωσε ο καγκελάριος, ο οποίος καταδίκασε για μία ακόμη φορά ευθέως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο κόσμος «μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα» και αναφέρθηκε σε τεράστια διαφορά εξοπλισμού μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται και το αρνούνται.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως είναι «κάθετος»: «Θα μιλήσω καθαρά εδώ. Ολοι μιλούν για την αρχή στις 7 Οκτωβρίου και κανείς για το τι ακολούθησε. Η Χαμάς είναι ο στόχος τους. Μπορεί να συγκριθεί ο οπλισμός της με του Ισραήλ; Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις. Επιθέσεις σε νοσοκομεία και παιδιά δεν έχουν χώρο στο Τορά, τον εβραϊκό Νόμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 13.000, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος που λέγεται Γάζα πια, τα πάντα έχουν καταστραφεί. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα αυτή τη στιγμή; Έχει, αλλά αν ρωτήσετε το Ισραήλ δεν θα πουν ότι έχουν. Γιατί ξέρουν να λένε πολύ καλά ψέματα. Το Ισραήλ κάνει επιθέσεις σε νοσοκομεία, χώρους λατρείας και εκκλησίες. Ως μουσουλμάνος, ενοχλούμαι με αυτό» σχολίασε σε επιθετικό ύφος προς το Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν τα χέρια και η γλώσσα μας παραμείνουν δεμένα, δεν μπορούμε να λογοδοτήσουμε στην Ιστορία. Ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστινίων δεν πρέπει να αξιολογείται με την ψυχολογία του χρέους. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή» είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ύπαρξή του και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε» απάντησε αμέσως ο Όλαφ Σολτς.

«Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας - είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό κίνητρο, από τη δεξιά ή από την αριστερά, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», τόνισε ο καγκελάριος και επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

«Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα», πρόσθεσε. «Κανείς δεν μιλάει για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει το Ισραήλ», αντέτεινε ο κ. Ερντογάν, έκανε λόγο για Παλαιστίνιους «ομήρους» που κρατούν οι Ισραηλινοί σε φυλακές και τόνισε ότι η Τουρκία - εν αντιθέσει προς τη Γερμανία - δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ και, επομένως, μπορεί να μιλά ξεκάθαρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πάντως ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών.

Ακολούθως, ο Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στο Ισραήλ, αλλά και τα δυτικά κράτη: «Εμείς δεν χρωστάμε στο Ισραήλ, όπως κάποια άλλα κράτη. Κι αυτοί που χρωστούν δεν μιλούν ελεύθερα. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις φρικαλεότητες του Ισραήλ με ένα αίσθημα ενοχής. Δεν τους το χρωστάμε αυτό. Άλλοι μπορεί, αλλά εμείς δεν έχουμε ζήσει το Ολοκαύτωμα».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε με τον κ. Σολτς τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων, έως ότου επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων» σχολίασε.

Στη συνέχεια, Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν αν όντως σκοπεύει να ζητήσει 40 Eurofighter από τη Γερμανία, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά με επιθετικό ύφος πως «αν τα δώσει ή δεν τα δώσει, δεν έχει σημασία. Εμείς θα τα πάρουμε και από αλλού. Παράγουν κι άλλες χώρες. Μη μας απειλείτε!».

Για το θέμα των ομήρων, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε ''όμηροι'', ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;» παρατήρησε.

Δεν απάντησε ο Σολτς για τα Eurofighter

Από την πλευρά του, ο Σολτς απέφυγε τον έντονο διάλογο και, αφού δεν σχολίασε τα όσα είπε ο Ερντογάν για Γάζα και Eurofighter, προτίμησε να μιλήσει θετικά για την Τουρκία πάνω στον ρόλο της για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Η Τουρκία διαδραμάτισε εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν για την προσωπική του συμβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο