Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να παραταθεί για δύο ακόμη ημέρες

Mια «μνημειώδη ανθρωπιστική καταστροφή», κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗE

Διαπραγματευτές, οι οποίοι επιδιώκουν την παράταση της εξαήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, πιστεύουν ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να παραταθεί για ακόμη δύο ημέρες, ανέφεραν σήμερα δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αριθμός των αμάχων ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι με βάση την παράταση της εκεχειρίας, είναι ακόμη υπό επεξεργασία, ανέφεραν οι πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αμάχων ομήρων είναι σε καλό δρόμο, αλλά οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί που κρατά ομήρους η Χαμάς αποτελούν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσαν οι πηγές.

Παρά την «αχτίδα ελπίδας» που έφερε η προσωρινή παύση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας βιώνουν μια «μνημειώδη ανθρωπιστική καταστροφή», κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ζητώντας να εφαρμοστεί «μια πραγματική ανθρωπιστική εκεχειρία».

«Ο πληθυσμός της Γάζας ζει εν μέσω μιας μνημειώδους ανθρωπιστικής καταστροφής, υπό τα βλέμματα του κόσμου. Δεν πρέπει να αποστρέφουμε το βλέμμα», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις για την παράταση της ανακωχής και τις χαιρετίζουμε ειλικρινά, όμως πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική, ανθρωπιστική εκεχειρία», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το 80% των Γαζαίων έχει εκτοπιστεί μετά την έναρξη του πολέμου.

«Το επισιτιστικό σύστημα κατέρρευσε και η πείνα εξαπλώνεται, ιδίως στον βορρά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η υγειονομική κατάσταση είναι «ανυπόφορη» στα καταφύγια και συνιστά «σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία».

Η βοήθεια που φτάνει στους Παλαιστίνιους της Γάζας παραμένει ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, επέμεινε ο γενικός γραμματέας, ζητώντας να ανοίξουν και άλλα μεθοριακά περάσματα προς τον θύλακα, εκτός από εκείνο της Ράφα. Επαναλαμβάνοντας ότι καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, ο Γκουτέρες ζήτησε παράλληλα να απελευθερωθούν «αμέσως και άνευ όρων» όλοι οι όμηροι.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι και η περιοχή θα δουν επιτέλους μια ελπίδα στον ορίζοντα - ότι θα οδηγηθούμε με αποφασιστικό και μη αναστρέψιμο τρόπο προς τη λύση των δύο κρατών, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μαλίκι κάλεσε τον κόσμο να φροντίσει «να μην ξαναρχίσουν οι σφαγές» στη Γάζα, την ώρα που η Χαμάς δήλωνε έτοιμη να παρατείνει την εκεχειρία για άλλες τέσσερις ημέρες. «Ο λαός μας αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή. Μην αμφιβάλλετε. Παρ’ όλες αυτές τις συζητήσεις για την καταστροφή του Ισραήλ, η Παλαιστίνη είναι αυτή που βρίσκεται στο στόχαστρο ενός σχεδίου για την καταστροφή της», επέμεινε, διαβεβαιώνοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός είναι εδώ για να μείνει».

«Το Ισραήλ πρέπει να πειστεί ότι καμία δύναμη στον πλανήτη δεν μπορεί να ξεριζώσει τους Παλαιστίνιους από την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν είπε ότι «όποιος στηρίζει την κατάπαυση του πυρός επί της ουσίας στηρίζει τη συνέχιση της βασιλείας του τρόμου της Χαμάς στη Γάζα».

 Πέντε πρόωρα βρέφη βρέθηκαν νεκρά σε ένα νοσοκομείο της Γάζας

Πέντε πρόωρα βρέφη βρέθηκαν νεκρά σε ένα νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, που βρισκόταν στην καρδιά των εχθροπραξιών πριν από την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Έως την παύση του πυρός, τα νοσοκομεία της μεγαλύτερης πόλης των παλαιστινιακών εδαφών βρίσκονταν στο στόχαστρο των ισραηλινών επιδρομών. Πολλά εξ αυτών εκκενώθηκαν, ορισμένα έπειτα από εντολή του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με γιατρούς.

«Οι δυνάμεις κατοχής άφησαν πέντε πρόωρα βρέφη στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Αλ Νασρ», ενός από τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Γάζας, δήλωσε ο γιατρός Άσραφ αλ Κίντρε.

«Οι στρατιώτες απαγόρευαν στους γιατρούς και τις οικογένειες να τα προσεγγίσουν και όταν οι γιατροί μπόρεσαν να μπουν στη ΜΕΘ χθες το βράδυ, βρήκαν τα πτώματά τους σε μερική αποσύνθεση», συμπλήρωσε.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ