Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανατροπή στο delivery: Τι αλλάζει για 5,5 εκατ. εργαζόμενους στην ΕΕ

Η ΕΕ θα βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν μια συμφωνία για την πιθανή ανακατάταξη εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται στην παράδοση φαγητού. Με βάση τη συμφωνία η εργασία τους θα υπόκειται σε ένα σύνολο κανόνων που θα μπορούσαν να κοστίζουν στον κλάδο δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να απαιτήσει από τις πλατφόρμες να δώσουν πλήρες καθεστώς στους 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που πληρούν τουλάχιστον δύο από τις πέντε προϋποθέσεις που δείχνουν ότι η σχέση τους με τις εφαρμογές ταιριάζει με εκείνη ενός υπαλλήλου και όχι κάποιου που είναι αυτοαπασχολούμενος, ανέφερε η ΕΕ Τετάρτη.

Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν: την πλατφόρμα που καθορίζει ανώτατα όρια για τις αμοιβές των εργαζομένων, παρακολουθεί τις επιδόσεις, ελέγχει την κατανομή των καθηκόντων και των ωρών εργασίας και θεσπίζει κανόνες σχετικά με την εμφάνιση ή τη συμπεριφορά του προσωπικού.

Η κατάσταση των διανομέων και των οδηγών που χρησιμοποιούν εφαρμογές, όπως αυτές που προσφέρονται από την Uber Technologies Inc. και την Deliveroo Plc, έχει αποτελέσει σημείο διαμάχης παγκοσμίως. Ενώ πολλές από τις εφαρμογές λένε ότι προσφέρουν στους αναβάτες ευελιξία και την ελευθερία της αυτοαπασχόλησης, ορισμένοι ακτιβιστές έχουν πει ότι προσφέρουν πολύ λίγη προστασία. Ορισμένα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, επέλεξαν να μην περιμένουν μια περιφερειακή συμφωνία για την εισαγωγή μέτρων που ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες.

Η συμφωνία της ΕΕ θα δώσει στα επιλέξιμα άτομα δικαιώματα που απολαμβάνουν συνήθως οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, της άδειας μετ’ αποδοχών και των επιδομάτων ανεργίας.

«Πρόκειται για μια επαναστατική συμφωνία και το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες», δήλωσε η Elisabetta Gualmini, εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου. «Έχουμε καλύτερα δικαιώματα για τους λιγότερο προστατευμένους εργαζόμενους στον κόσμο και έχουμε θεμιτό ανταγωνισμό για τις πλατφόρμες».

Kανόνες στις πλατφόρμες

Η συμφωνία θα απαιτήσει επίσης από τις πλατφόρμες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους πότε παρακολουθούνται ή διαχειρίζονται από αλγόριθμους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη διαφάνειας για τους εργαζόμενους σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τον τρόπο χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων, ανέφερε η δήλωση. Οι πλατφόρμες δεν θα επιτρέπεται να επεξεργάζονται ορισμένα είδη προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών συνομιλιών και πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων φυλής, πολιτικών απόψεων, μετανάστευσης ή κατάστασης υγείας.

Η Move EU, μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί τις Bolt, Uber και Free Now, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα «δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα για εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς σε όλη την ΕΕ». Η ομάδα κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να καταψηφίσουν την πολιτική συμφωνία.

Ένας εκπρόσωπος της Uber δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τις προσπάθειες για «βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εντολή προστασίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες στην Ευρώπη», αλλά είπε ότι ελπίζει για «νομική σαφήνεια» καθώς προκύψει το τελικό κείμενο.

Η Wolt Enterprises, μια φινλανδική εφαρμογή παράδοσης τροφίμων, ανέφερε σε δήλωσή της ότι είναι «βασικό οι άνθρωποι να μπορούν να συνεχίσουν να αποφασίζουν ελεύθερα πότε και πώς θα εργαστούν, έχοντας παράλληλα δίκαιη αμοιβή και καλή κοινωνική προστασία».

Ένας εκπρόσωπος της Deliveroo δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα σχολιάσει μέχρι να δει το τελικό κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει μια έκδοση των κανόνων το 2021 για να δώσει στους περιστασιακά απασχολούμενους ισχυρότερη προστασία που συνδέεται με τις συμβάσεις εργασίας. Η βιομηχανία θα ήταν στο γάντζο για επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως με βάση τον αριθμό των επιλέξιμων εργαζομένων εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Επιτροπής.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι οι αυστηρότεροι κανόνες απασχόλησης θα ωθήσουν τις πλατφόρμες παράδοσης να κάνουν περικοπές. Ένας παρόμοιος νόμος που ψηφίστηκε στην Ισπανία πριν από δύο χρόνια ώθησε την Deliveroo να αποσυρθεί από τη χώρα και άλλες εφαρμογές παράδοσης τροφίμων για να μειώσουν τις δραστηριότητές τους.

Η προσωρινή συμφωνία της Τετάρτης πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και το κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τους κανόνες, ανέφερε η ΕΕ.

Πηγή: ot

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ