Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΕ: Ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και Μολδαβία

Ο Ούγγρος πρόεδρος δήλωσε πως μένει μακριά «από αυτήν την κακή απόφαση»

Σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που οδηγήθηκαν στην απόφαση μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας. 

Μετά από πολύωρες συνομιλίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του μπλοκ «αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία».

Παράλληλα, η Γεωργία πλέον μπαίνει σε καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε «θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης στα κριτήρια ένταξης και κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση αποτελεί «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας». 

Κάμφθηκε η σθεναρή αντίδραση του Βίκτορ Ορμπάν

Η ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ σημαίνει ότι η ΕΕ κατάφερε να κάμψει με κάποιο τρόπο τη σθεναρή στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που ήταν αντίθετος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και απειλούσε με μπλόκο. 

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται τρεις διπλωμάτες των Βρυξελλών, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψήφισαν για το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εγκατέλειψε την αίθουσα της συνεδρίασης. 
 

Θριαμβευτικά υποδέχθηκε την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγραψε στο X: «Είναι μία νίκη για την Ουκρανία. Νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που δίνει κίνητρα, εμπνέει και δυναμώνει». 
 

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πραγματοποίησε το απόγευμα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Φρανκφούρτη, συνομίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι το Κίεβο έχει επκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Έχουμε περάσει τους βασικούς νόμους. Όλοι, και το τονίζω, όλοι, γνωρίζετε καλά ότι έχουμε εκπληρώσει κάθε υποχρέωση» τόνισε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δείχνοντας» προς τον Βικτόρ Ορμπάν. 

«Δεν έχω ακούσει κανένα αντεπιχείρημα για το γιατί δεν πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ορμπάν: Η Ουγγαρία μένει μακριά από αυτήν την απόφαση

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook τα τελευταία λεπτά, και παρά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

«Η Ουγγαρία δεν αλλάζει τη θέση της», είπε, προσθέτοντας ότι τα άλλα 26 κράτη μέλη επέμειναν να κάνουν το βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και ως εκ τούτου η Ουγγαρία έλαβε απόφαση ότι οι 26 μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ενώ η Ουγγαρία μένει μακριά από την απόφαση, αιτιολογώντας γιατί την ώρα της ψηφοφορίας, ο ίδιος αποχώρησε από την αίθουσα. 

Το... ξεπάγωμα των κονδυλίων

Ήδη από χθες και παρά τις δημόσιες διακηρύξεις, πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν την αλλαγή στάσης του Ορμπάν, μετά την απόφαση της Κομισιόν να ξεπαγώσει δεσμευμένα κονδύλια για τη συνοχή ύψους 10,2 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία.

Τα κονδύλια είχαν μπλοκαριστεί λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Ωστόσο χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και μεγάλη ανταλλαγή απόψεων με την ουγγρική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έλαβε τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει» με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των κονδυλίων.

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχονται ανακοινώσεις για ΔΕΘ - «Νέο εκθεσιακό κέντρο μέσα σε 6 χρόνια»
Μέχρι τις αρχές Μαΐου οι ανακοινώσεις για το σχήμα χρηματοδότησης στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Έρχονται ανακοινώσεις για ΔΕΘ - «Νέο εκθεσιακό κέντρο μέσα σε 6 χρόνια»