Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εντολή Νετανιάχου για εκκένωση της Ράφα – Φόβοι για λουτρό αίματος Παλαιστινίων

Αγωνία για περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιους αμάχους

Εντολή στο στρατό να σχεδιάσει την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη Ράφα έδωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του.

Όπως μεταδίδει το AlJazeera, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι απαιτείται μια «μαζική επιχείρηση» στη Ράφα, με την ανακοίνωση να έρχεται μετά τις διεθνείς επικρίσεις για το σχέδιο του Ισραήλ να εισβάλει στην πυκνοκατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι -περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας- έχουν συνωστιστεί στην πόλη, αφότου διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα σημεία της Λωρίδας.

Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για την επίθεση στη Ράφα, πολλοί από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο, έχουν φτάσει εκεί για πρώτη φορά μετά την εντολή των ισραηλινών δυνάμεων να κινηθούν νότια «για ασφάλεια». Ενώ ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να προετοιμάσει ένα σχέδιο εκκένωσης των αμάχων, πρακτικά δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες επί του εδάφους.

«Δεν υπάρχουν εν εξελίξει διαδικασίες για απομάκρυνση των κατοίκων στη Ράφα» ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum, από την περιοχή.

«Αυτό είναι ακριβώς που φοβούνται οι Παλαιστίνιοι, ειδικά αφού εκτοπίστηκαν πολλές φορές. Οι ισραηλινές δυνάμεις τούς είπαν να φύγουν νότια για να αναζητήσουν ασφάλεια» πρόσθεσε.

Απάντηση Νετανιάχου στην κριτική που δέχεται από τις ΗΠΑ

Στην ανακοίνωσή του, ο Νετανιάχου λέει ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι πολεμικοί στόχοι χωρίς την εξάρθρωση της Χαμάς στη Ράφα και ότι μια επιχείρηση όπως αυτή, με την ένταση, την κλίμακα και το μέγεθός της, θα απαιτήσει την εκκένωση των αμάχων στη Ράφα.

Αλλά το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι πού θα πάνε.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται, δε, μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, δεδομένου του πόσοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί.

Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν ανένδοτος ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί. Την Πέμπτη, μάλιστα, είδαμε αεροπορικές επιδρομές και επανειλημμένους βομβαρδισμούς στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι.

Η επιχείρηση στη Ράφα πρέπει να σταματήσει «πριν να είναι πολύ αργά»

Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, αναφέρει ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα αναζωπύρωσε τους φόβους για αναγκαστική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα, και ότι χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, πρέπει να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για να εμποδίσουν την επίθεση.

«Αυτός (ο Νετανιάχου) είναι ανένδοτος στο να συνεχίσει στο νότιο άκρο της Γάζας, όπου, βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι» είπε, κάνοντας λόγο για πιθανή «μαζική σφαγή ανθρώπων ή -αυτό που φοβόμασταν από την αρχή- εκδίωξη των Παλαιστινίων στο Σινά».

«Είναι ώρα, για όποιον έχει επιρροή ή για όποιον ενδιαφέρεται -ειδικά για όσους βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Ριάντ και το Κάιρο- να κινηθεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (Norwegian Refugee Council — NRC), δήλωσε πως «κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «λουτρού αίματος» αν οι ισραηλινές επιχειρήσεις επεκταθούν εκεί. «Οι διευρυμένες εχθροπραξίες στη Ράφα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση της ανθρωπιστικής απόκρισης».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν πως δεν μπορούν να μετακινήσουν τους ανθρώπους σε ασφαλέστερες περιοχές, επειδή ισραηλινά στρατεύματα έχουν τοποθετηθεί στον βορρά, και προσθέτουν ότι η βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει στον θύλακα δεν επαρκεί για όλους. «Όλα τα καταφύγιά μας πλημμυρίζουν από κόσμο και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλους» δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ