Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ενώ απομένουν μόνο λίγες ημέρες για να ξεκινήσει το Ραμαζάνι

Οι συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και των διαμεσολαβητών για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν την Τρίτη στο Κάιρο χωρίς να επιτευχθεί κάποια σημαντική εξέλιξη, ενώ απομένουν μόνο λίγες ημέρες για να ξεκινήσει το Ραμαζάνι.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η ομάδα του είχε παρουσιάσει την πρότασή της για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στους διαμεσολαβητές και τώρα περιμένει για απάντηση από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έμειναν μακριά από αυτόν τον γύρο. «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλει να υπάρξει μια συμφωνία και το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο των Αμερικανών» για να τον πιέσουν για μια συμφωνία, δήλωσε ο Ναΐμ.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως τις συνομιλίες στο Κάιρο. Μια πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Ρόιτερς ότι το Ισραήλ μένει μακριά επειδή η Χαμάς είχε απορρίψει το αίτημά της να παράσχει έναν κατάλογο όλων των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί. Ο Ναΐμ δήλωσε ότι αυτό ήταν αδύνατο χωρίς να υπάρξει πρώτα κατάπαυση του πυρός, καθώς οι όμηροι ήταν διασκορπισμένοι σε όλη την εμπόλεμη ζώνη και κρατούνται από διαφορετικές ομάδες.

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή με τους Ισραηλινούς για να επιτραπεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς την παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας. Η Ουάσινγκτον, η οποία είναι ταυτόχρονα ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, δήλωσε ότι μια εγκεκριμένη από το Ισραήλ συμφωνία βρίσκεται ήδη στο τραπέζι και εναπόκειται στη Χαμάς να την αποδεχθεί. Η Χαμάς αμφισβητεί αυτόν τον απολογισμό ως μια προσπάθεια να αποσείσει την ευθύνη από το Ισραήλ εάν οι συνομιλίες καταρρεύσουν χωρίς συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης καλέσει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να ανακουφίσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την επίθεση του Ισραήλ, που εξαπολύθηκε μετά από επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι ο υποσιτισμός στη βόρεια Γάζα είναι «ιδιαίτερα οξύς». «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξεία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ο ίδιος δήλωσε ότι ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό στη βόρεια Γάζα. «Αυτό ήταν τον Ιανουάριο. Άρα η κατάσταση έχει λάβει πιθανόν μεγαλύτερες διαστάσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

karxarias
Αυτές είναι οι 6 περιοχές στην Ελλάδα που εμφανίζονται καρχαρίες - Και στη Χαλκιδική
H τελευταία επίθεση στη χώρα ήταν πριν από 45 χρόνια και η τελευταία θανατηφόρα επίθεση πριν 60 χρόνια
Αυτές είναι οι 6 περιοχές στην Ελλάδα που εμφανίζονται καρχαρίες - Και στη Χαλκιδική
Ζελένσκι: Kαλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - Ζητά «κατάπαυση του πυρός»
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών» - Έτοιμος για «συμβιβασμούς» είχε δηλώσει νωρίτερα, ο Πούτιν
Ζελένσκι: Kαλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - Ζητά «κατάπαυση του πυρός»