Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπλίνκεν: Χαιρετίζω τις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

«O υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Φιντάν συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν, «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Φιντάν συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας. Ο υπουργός (Μπλίνκεν) χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2023, και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας».

Αμυντικός Εμπορικός Διάλογος ΗΠΑ – Τουρκίας το 2024

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν ευκαιρίες για την αναμόρφωση της σχέσης ασφάλειας και άμυνας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ώστε να αξιοποιηθούν οι σημαντικές δυνατότητες και οι καινοτομίες που έχει η κάθε χώρα στην αντιμετώπιση στρατηγικών προκλήσεων. Από αυτή την άποψη, ανακοίνωσαν ότι ο Αμυντικός Εμπορικός Διάλογος ΗΠΑ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το 2024 και οι δύο χώρες θα επιδιώξουν ευκαιρίες για την προώθηση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας.

Διάλογος για την Ενέργεια και το Κλίμα

Και οι δύο πλευρές ενέκριναν έναν Διάλογο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο οποίος θα ξεκινήσει από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας μαζί με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Διάλογος για την Ενέργεια και το Κλίμα θα προωθήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση στις δύο χώρες και τη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν, ιδίως υπό το πρίσμα του στόχου των μηδενικών καθαρών εκπομπών, την αυξανόμενη σημασία της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας, τόσο των συμβατικών όσο και των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, που αναπτύχθηκαν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και μη διάδοσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθάρρυναν τον τουρκικό και τον αμερικανικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να διερευνήσει ευκαιρίες και να αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία στον τομέα αυτό.

Τέλος, ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Φιντάν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον Στρατηγικό Μηχανισμό για να οικοδομήσουν ένα θετικό, μακροπρόθεσμο, στρατηγικό όραμα για την προώθηση κοινών στόχων. Όπως σημειώνεται, «οι δύο πλευρές προσβλέπουν στη συνεχιζόμενη πρόοδο της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας και καλωσόρισαν τις αυξημένες διμερείς συναντήσεις».

Πηγή: Ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση διενεργήθηκε με επιτυχία σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε
Τι είπε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε