Την εκκίνηση των διαδικασιών για να τεθούν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 4.900 ειδικευόμενοι γιατροί που απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των ιατρικών σπουδών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Η κινητοποίηση των γιατρών έχει προκαλέσει χάος στα νοσοκομεία της χώρας.
Η κυβέρνηση «στέλνει διοικητικές ειδοποιήσεις σε ασκούμενους γιατρούς που αψήφησαν τις εντολές να επιστρέψουν στην εργασία τους, και από τις 8 Μαρτίου, αυτές έχουν σταλεί σε περισσότερους από 4.900», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Τσουν Μπιούνγκ-γουάνγκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι επίσημες διοικητικές ειδοποιήσεις είναι το πρώτο βήμα πριν από την τρίμηνη διαθεσιμότητα, κύρωση η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θα τους στερήσει για τουλάχιστον ένα χρόνο τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις ιατρικές εξειδικεύσεις τους για την άσκηση επαγγέλματος.
Χιλιάδες ασκούμενοι έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά και έχουν παραιτηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τους εισακτέους στις ιατρικές σχολές κατά 65% από το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περίπου 12.000 ασκούμενοι, περίπου το 93% του συνόλου, εξακολουθούν να απουσιάζουν από τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, οι γιατροί, που θεωρούνται «απαραίτητο προσωπικό», δεν μπορούν να απεργούν. Η κυβέρνηση έδωσε προθεσμία στους διαδηλωτές μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για να επιστρέψουν στη δουλειά και διέταξε αστυνομική έρευνα για την κινητοποίηση.
Η κινητοποίηση έχει διαταράξει τη λειτουργία των νοσοκομείων, αναγκάζοντάς τα να ακυρώσουν κρίσιμες θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θεωρεί απαραίτητη την αύξηση του αριθμού των γιατρών για να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού.
Οι απεργοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα επηρεάσει την ποιότητα της περίθαλψης.
Οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης λένε ότι οι γιατροί ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα εισοδήματά τους και την κοινωνική τους θέση.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup στη Νότια Κορέα, πάνω από το 75% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της μεταρρύθμισης.
Πηγή: Ertnews