Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρει τα στρατεύματά του από το νότιο τμήμα

Ο στρατός επισήμανε ότι μια «σημαντική δύναμη» θα συνεχίσει να επιχειρεί στον παλαιστινιακό θύλακα βάσει των στρατηγικών αναγκών του

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε περισσότερα χερσαία στρατεύματα από τη νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας μονάχα μία ταξιαρχία εκεί, έξι μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεών του, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του.

«Σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, η 98η μεραρχία καταδρομέων του ισραηλινού στρατού τελείωσε την αποστολή της στη Χαν Γιουνίς. Η μεραρχία αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου (…) να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο στρατός σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σε ερώτηση του AFP εάν αυτό σημαίνει ότι όλα τα στρατεύματα αποχώρησαν από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος απάντησε: «ναι».

Ο στρατός επισήμανε ότι μια «σημαντική δύναμη» θα συνεχίσει να επιχειρεί στον παλαιστινιακό θύλακα βάσει των στρατηγικών αναγκών του.

«Μια σημαντική δύναμη της οποίας ηγείται η 162η μεραρχία και η ταξιαρχία Nahal συνεχίζει να επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας για να εγγυηθεί την ελευθερία δράσης του στρατού και την ικανότητά του να συνεχίσει επιχειρήσεις ακριβείας που βασίζονται στις υπηρεσίες πληροφοριών», υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Ο στρατός, που μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων του στη Γάζα από την αρχή του έτους για να ανακουφίσει τους εφέδρους και υπό την ολοένα και αυξανόμενη πίεση από τη σύμμαχό του Ουάσιγκτον για να βελτιώσει την κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους ή τον αριθμό των στρατιωτών που αφορά.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει ότι η απόσυρση του πεζικού από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατός έχει πετύχει εκεί τους στόχους του.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού που επικαλείται η εφημερίδα «δεν χρειάζεται να παραμείνουμε στον τομέα χωρίς να υπάρχει (στρατηγική) ανάγκη».

«Η 98η μεραρχία διέλυσε τις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς και σκότωσε χιλιάδες μέλη της. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε».

Οι εκτοπισμένοι Παλαστίνιοι της Χαν Γιουνίς, ένα μέρος μονάχα των εκτοπισμένων, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφότου βρήκαν καταφύγιο στη Ράφα, νοτιότερα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματικό.

Σήμερα, ένας φωτορεπόρτερ του AFP είδε δεκάδες ανθρώπους να φεύγουν από τη Ράφα με κατεύθυνση τη Χαν Γιουνίς, πεζή, με αυτοκίνητο ή με κάρα.

Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, ο οποίος στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

Δεν είναι σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερήσει την εδώ και καιρό επαπειλούμενη εισβολή στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, για την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Κάτοικοι της πόλης Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσαν πως είδαν ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρούν από το κέντρο της πόλης και να υποχωρούν στις ανατολικές συνοικίες της.

Στο επίκεντρο ο Λίβανος, το Ιράν

Έξι μήνες εχθροπραξιών στη Γάζα έχουν καταπονήσει τον ισραηλινό στρατό και την οικονομία της χώρας. Πολλοί Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας λένε πως τώρα διακρίνουν μια μεγαλύτερη απειλή από τη στηριζόμενη από το Ιράν Χεσμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε συναγερμό για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν, ως αντίδραση στη δολοφονία Ιρανών στρατηγών την 1η Απριλίου.

Η μείωση των στρατευμάτων από το Ισραήλ στη Γάζα λαμβάνει χώρα εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να βελτιώσει τις συνθήκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο στη Γάζα και να εργαστεί με στόχο την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, προειδοποιώντας πως η στήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτό.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν, ένας πιστός υποστηρικτής του Ισραήλ, επιδιώκει να αξιοποιήσει το θέμα της αμερικανικής βοήθειας ως έναν τρόπο για να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού.

Ο Τζο Μπάιντεν προτρέπει επίσης τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς για να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία και να συνάψει μια συμφωνία για τους ομήρους ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο.

Περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν υπό αιχμαλωσία στη Γάζα και το Ισραήλ επισημαίνει πως δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του εωσότου επιστρέψουν όλοι.

Οι απώλειες του πολέμου

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που εισέρχεται σήμερα στον έβδομο μήνα του, είναι ο πλέον πολύνεκρος που έχει ποτέ διαπραχθεί σε αυτόν τον μικρό υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.

Τουλάχιστον 33.175 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ ως αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Οι κομάντος της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας άλλης παλαιστινιακής οργάνωσης που συμμετείχε στην επίθεση, σκότωσαν 1.170 ανθρώπους, Ισραηλινούς και ξένους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά επίσημα στοιχεία.

Την ώρα που η Χαμάς αρνείται να δώσει τον αριθμό των μαχητών της που σκοτώθηκαν, το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως έχει εξοντώσει περισσότερους από 12.000.

Απολογισμοί που είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Οι ισραηλινές απώλειες

Εκτός των 1.170 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ έκανε σήμερα γνωστό πως σχεδόν 260 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες από την αρχή της χερσαίας επιχείρησής του που ξεκίνησε την 27η Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε σε μια αύξηση των βιαιοπραγιών στη Δυτική Όχθη. Συνολικά, 17 Ισραηλινοί, στρατιώτες, έποικοι και άμαχοι, σκοτώθηκαν σε αυτήν την περιοχή, που βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967. Επιπλέον, 8 άμαχοι και 10 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο τμήμα της χώρας από ρίψεις ρουκετών και πυραύλων της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, έναν σύμμαχο της Χαμάς, και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλυτώσουν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βασίζονται στους εφέδρους, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 έχουν κινητοποιηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Εκ των περίπου 250 ανθρώπων που απήχθησαν κατά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, 129 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων 34 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι σοροί 12 ομήρων έχουν παραδοθεί στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με μία καταμέτρηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, 9.100 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι παλαιστινιακές απώλειες

Oι περισσότεροι από τους 33.175 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα στο πλαίσιο της εκστρατείας αντιποίνων από το Ισραήλ είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει πως τα αεροπορικά πλήγματά του έχουν στοχοθετήσει 32.000 "στόχους" στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου. Λέει πως έχει «εξοντώσει» 12.000 μαχητές του εχθρού, μεταξύ αυτών πέντε διοικητές ταξιαρχίας και 20 διοικητές τάγματος.

Τουλάχιστον 459 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την 7η Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στη Ραμάλα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι «εξόντωσε (εκεί) 420 τρομοκράτες».

Λίβανος και Συρία

Από τον Οκτώβριο, πλήγματα που αποδίδονται στο Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 359 ανθρώπους στον Λίβανο, ιδίως μαχητές της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 70 άμαχοι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του AFP.

Οι μαχητές άλλων οργανώσεων στον Λίβανο, μεταξύ αυτών η Χαμάς και η οργάνωση Amal, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον απολογισμό.

Οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στη Συρία, τουλάχιστον 23 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν επίσης σκοτωθεί σε πλήγματα που αποδίδονται στο Ισραήλ, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου και επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ λέει ότι έχει πλήξει 1.400 «στόχους» στον Λίβανο με αεροπορικές επιδρομές και 3.300 με πυρά του πυροβολικού, ρουκέτες ή άρματα μάχης.

Περίπου 3.100 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον της ισραηλινής επικράτειας από τον Λίβανο και 35 από τη Συρία, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ