Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σουηδία: Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Στον απόηχο των έντονων αποδοκιμασιών κατά την πρόβα του Ισραήλ

Μετά τις αποδοκιμασίες κατά την πρόβα του Ισραήλ για τον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision που θα διεξαχθεί απόψε, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους του Μάλμε, διαδηλώνοντας ενάντια στην ισραηλινή συμμετοχή στον μουσικό διαγωνισμό, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

«Είμαι φαν της Γιουροβίζιον και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω», εξήγησε η Χίλντα, μια 30χρονη Σουηδέζα με βαμμένα ροζ μαλλιά. «Δεν μπορώ να διασκεδάσω γνωρίζοντας ότι συμμετέχει το Ισραήλ, όταν όλα αυτά τα παιδιά πεθαίνουν. Πιστεύω ότι είναι άδικο», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/live/0kw2ADqPvds?si=1D10p5hzPNmqxBv9

Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μάλμε, προκαλεί εντάσεις λόγω του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η Ισραηλινή Εντέν Γκολάν θα συμμετάσχει σήμερα το βράδυ στον δεύτερο ημιτελικό, με το τραγούδι “Hurricane”.

«Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη δική μου άποψη, αφού μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το Ισραήλ;» διερωτήθηκε η Μάρουα Μουστάφα, μια νεαρή διαδηλώτρια. «Οι άνθρωποι είναι εδώ για τη Γιουροβίζιον, για να προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε. Λέμε ότι είμαστε δημοκρατία, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα», σχολίασε ο 29χρονος Μουστάφα Μουστάφα, που είχε καλυμμένους τους ώμους με μια παλαιστινιακή μαντίλα.

5.000 διαδηλωτές

Οι περίπου 5.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία από την κεντρική πλατεία του Μάλμε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «η EUR νομιμοποιεί τη γενοκτονία».

Στην πορεία συμμετείχε και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είναι γνωστή για τις φιλοπαλαιστινιακές θέσεις της. Συμμετείχαν επίσης και πολλές οικογένειες. «Τα παιδιά μου είναι έξι και εννέα ετών, σε μια ηλικία που θέλουν να δουν τη Γιουροβίζιον όμως φέτος την μποϊκοτάρουμε εντελώς», είπε η Σεσίλια Μπρουντέλ, 31 ετών.

Οι δέκα από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται απόψε θα βρεθούν το Σάββατο στον τελικό, όπου θα βρουν απέναντί τους τη Σουηδία (κάτοχο του τίτλου), τις Big Five (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία) και τις άλλες 10 που προκρίθηκαν από τον ημιτελικό της Τρίτης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athens Open WTA 250: Η Σάκκαρη «λύγισε» από την Κρεϊτσίκοβα στον τελικό της Αθήνας
Η Μαρία Σάκκαρη πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στον τελικό του Athens Open και η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα κατέκτησε τον τίτλο με νίκη με 2-0 σετ
Athens Open WTA 250: Η Σάκκαρη «λύγισε» από την Κρεϊτσίκοβα στον τελικό της Αθήνας
Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί από διπλό σεισμό - Κατέρρευσαν κτίρια, δείτε βίντεο
Σεισμοί έπληξαν την επαρχία Τσουπάκα στο Περού το βράδυ του Σαββάτου προκαλώντας τους θανάτους τουλάχιστον 6 ανθρώπων
Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί από διπλό σεισμό - Κατέρρευσαν κτίρια, δείτε βίντεο
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα - 5 νεκροί
Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, που ήταν φορτωμένο με δημητριακά, χτυπήθηκε από τρεις πυραύλους τύπου κρουζ «ενώ απομακρυνόταν από τη ζώνη των...
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα - 5 νεκροί