Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γυναικείο άγαλμα 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Τουρκία (VIDEO)

Το άγαλμα, ύψους 1,90 μέτρων, από το οποίο απουσιάζουν η κεφαλή και τα χέρια

Γυναικείο άγαλμα που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην ελληνιστική πόλη της αρχαίας Βλαύνδου, στη δυτική Τουρκία.

Το άγαλμα, ύψους 1,90 μέτρων, από το οποίο απουσιάζουν η κεφαλή και τα χέρια, εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 ετών και εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που γίνονται από το 2018, γύρω από το ναό της Δήμητρας στην περιοχή Ουλούμπεϊ, νότια της σύγχρονης πόλης Ουσάκ.

Δείτε βίντεο:

Αφού συντηρηθεί, το άγαλμα αναμένεται να εκτεθεί έπειτα από περίπου 5-6 μήνες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ουσάκ, δήλωσε στο Anadolu ο διευθυντής του τοπικού παραρτήματος του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Σαμπρί Τζεϊλάν.

H αρχαία Βλαύνδος, γνωστή ως Μλαύνδος την εποχή που εγκαταστάθηκαν σε αυτήν Μακεδόνες στρατιώτες των Σελευκιδών, βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια του Ουσάκ και 200 χλμ. ανατολικά της Σμύρνης.

Μολονότι πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας, όπως οι Σάρδεις και η Ιεράπολις, έχουν ανασκαφεί συστηματικά, μικρότερες, όπως η Βλαύνδος που σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες.

Η Βλαύνδος κατοικήθηκε από την ελληνιστική μέχρι τη βυζαντινή περίοδο. Στον Μεσαίωνα, η πόλη φαίνεται να εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Τον τσάκωσαν με τις δύο χρυσές λίρες και κοσμήματα που είχε κλέψει νωρίτερα
Τα ανωτέρω κλοπιμαία, αξίας 6.000 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του παθόντα, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχό τους
Χαλκιδική: Τον τσάκωσαν με τις δύο χρυσές λίρες και κοσμήματα που είχε κλέψει νωρίτερα
Μεγάλη επιχειρήση στη Θεσσαλονίκη: Φύλλο και φτερό το σπίτι που έμεινε η 38χρονη βομβίστρια
Οι Αρχές επί ποδός μετά την φονική έκρηξη στην Αγίου Δημητρίου - Τι φέρεται να βρέθηκε στο σπίτι βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με πληροφορίες του...
Μεγάλη επιχειρήση στη Θεσσαλονίκη: Φύλλο και φτερό το σπίτι που έμεινε η 38χρονη βομβίστρια