Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα ιερά τέρατα των αγορών γκρεμίζουν το success story ...

«Φούσκα ομολόγων» αποκαλούν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες των επενδυτικών κύκλων του Σίτυ...

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Μπορεί όντως μία χώρα σαν την Ελλάδα με χρέος 175% του ΑΕΠ, ποσοστό ανεργίας άνω του 26% και έξι χρόνια ύφεσης στην πλάτη, να αποτελεί μία καλή επένδυση; Μπορεί, με άλλα λόγια, παρά την κατάρρευση των πολιτών της να αποτελέσει ένα χρηματοπιστωτικό success story;

Η είδηση, γνωστή σε όλους τους Έλληνες πλέον: H Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα δανείστηκε 3 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,75% για πενταετή ομόλογα. Η κυβέρνηση προσπάθησε ορμητικά να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την έξοδο στις αγορές. Επικαλέστηκαν, μία «πιστοποίηση» των επενδυτών για την οικονομική «ανάταση» της χώρας. Προχώρησαν ακόμη παραπέρα, λέγοντας πως η χώρα έγινε αυτάρκης οικονομικά, μιλώντας για «τέλος των μνημονίων». Έπλεε σε πελάγη ευτυχίας ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: «Εμείς βγάζουμε τη χώρα από την κρίση δανεισμού», έλεγε προς τον ελληνικό λαό. Την επόμενη μέρα υποδεχόταν τη Μέρκελ, η οποία πατώντας στις δικές του διαβεβαιώσεις υπονόησε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους!

Μπορεί, λοιπόν, να ισχύει το success story των διεθνών αγορών, το μοναδικό όπλο που έχει στη φαρέτρα του πολιτικά (και όχι ψηφοθηρικά) ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του; Η απάντηση μας έρχεται από τα ίδια τα ιερά τέρατα των αγορών. Από τις εφημερίδες που ζουν και αναπνέουν μέσα στο λονδρέζικο Σίτυ. Και οι δύο μεγάλες βρετανικές εφημερίδες που εμπιστεύονται τυφλά οι επενδυτικοί κύκλοι του Σίτυ, ο Εκόνομιστ και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, είναι απόλυτα ξεκάθαροι! «Μην ποντάρετε στην περιφέρεια», γράφει κατηγορηματικά ο Εκόνομιστ αποκαλώντας «φούσκα ομολόγων» (!) την πτώση των επιτοκίων για τον ευρωπαϊκό νότο. Στο ίδιο κλίμα και οι βρετανικοί Τάιμς, με τον κορυφαίο αρθρογράφο τους, τον Βόλφγκανγκ Μουνχάου να γράφει πως «Η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση. Δεν ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει»!

Ένας λανθασμένος πειρασμός

Δεν έχουμε να κάνουμε με τις προσωπικές απόψεις κάποιων ανθρώπων. Εδώ μιλάμε για τις πιο εμβληματικές επενδυτικές εφημερίδες του Σίτυ και για μία ευθεία προτροπή προς τους επενδυτές να μην αγοράζουν ομόλογα της περιφέρειας! Ο Εκόνομιστ γράφει πως «Είναι μεγάλος ο πειρασμός να πούμε πως (η εμπιστοσύνη των επενδυτών) είναι η απόδειξη πως η κρίση του ευρώ τελείωσε. Ένας πειρασμός πλήρως λανθασμένος». Δεν συνθηκολογεί ούτε στο ελάχιστο με τη ρητορική όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ακόμη και της Γερμανίας, που κι αυτή από την πλευρά της θέλει να εμφανίσει μία επιτυχία στη χώρα μας. Σαρξ εκ της σαρκός του Σίτυ, ο Εκόνομιστ προειδοποιεί τους επενδυτές πως «οφείλουν να περιμένουν άνοδο του αποπληθωρισμού και του χρέους» στην ευρωζώνη.

Καλή στιγμή για… χρεοκοπία

Ακόμη πιο προβοκατόρικο το άρθρο του Β. Μουνχάου για τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είχε τίτλο «Αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να χρεοκοπήσει η Ελλάδα»! Όχι πως θα χρειαζόταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό για να τρομάξουν οι επενδυτές, αλλά ο Β. Μουνχάου συνεχίζει: «Αν μπορώ να ανιχνεύσω κάποια στρατηγική στην επίσημη στάση της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, αυτή περιγράφεται ως εξής: Ας δημιουργήσουμε μια τεράστια χρηματοπιστωτική επενδυτική φούσκα και ας προσευχόμαστε να κυλήσει και λίγο χρήμα κάποια στιγμή και στην πραγματική οικονομία». Και για τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, λοιπόν, είναι «φούσκα» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές!

Με κάθε του γραμμή, ο Β. Μουνχάου γκρεμίζει το success story, υποστηρίζοντας παράλληλα τη χρεοκοπία της Ελλάδας και το νέο εθνικό νόμισμα. «Ποιος άνθρωπος με σώας τας φρένας θα κάνει μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με τόσο αφόρητο μακροπρόθεσμο χρέος; Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επενδυτική εκτίναξη, αν δεν χαριστεί ή δεν κηρυχθεί στάση πληρωμών στο επίσημο χρέος». Βεβαίως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει στο πετσί του όχι μόνο την επίδραση, αλλά πολύ συχνά και τις σκοπιμότητες τέτοιων δημοσιευμάτων. Το ζήτημα εδώ δεν είναι κατά πόσο ο Β. Μουνχάου υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ούτε το αν θα έπρεπε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι οι κορυφαίες επενδυτικές εφημερίδες παγκοσμίως γυρνούν την πλάτη στην Ελλάδα, στην κυριολεξία περιφρονούν τη ρητορική της επιτυχίας της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στην πλάτη της Ελλάδας ξέφυγαν από τα τοξικά βάρη οι τράπεζες του Βορρά

Στο ίδιο κλίμα και ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της βρετανικής Τέλεγκραφ, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ. «Η θριαμβευτική πώληση ομολόγων της Ελλάδας μας λέει πολλά για την ψυχική και συναισθηματική φύση των επενδυτών. Δεν μας λέει σχεδόν τίποτα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ή της ελληνικής κοινωνίας», γράφει φλεγματικά. Συνεχίζει λέγοντας για το πώς φτάσαμε έως εδώ με μία πολύ περιεκτική ανασκόπηση των τελευταίων τεσσάρων ετών των μνημονίων. «Η Ελλάδα θυσιάστηκε στο βωμό του ευρώ, όπως οι 300 Σπαρτιάτες, Θηβαίοι και Θεσπρώτες που έγιναν κομματάκια στις Θερμοπύλες για να σωθεί η συμμαχία (...) Της επιβλήθηκαν μία σειρά μέτρων (με τη συγκατάθεση των ηγετών της) που παραβίαζαν ακόμη και τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν είχαν καμία οικονομική λογική. Πρωταρχικός στόχος ήταν να κερδίσει χρόνο η ευρωζώνη, να ενισχύσει τις άμυνές της αλλού και να αποτρέψει τη μετάδοση. Κάποιος πιο κυνικός θα έλεγε πως κέρδισε χρόνο για τις τράπεζες του Βορρά, για να ξεφύγουν επιδέξια από τα τοξικά βάρη, εναποθέτοντάς τα στις πλάτες των ευρωπαίων φορολογουμένων». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ο 18χρονος αριστούχος που πάει στις ΗΠΑ με πλήρη υποτροφία
Πέρσι κατέκτησε την πρώτη θέση στην πανελλήνια Οικονομική Ολυμπιάδα και φέτος πέρασε και πάλι στον τελικό της διοργάνωσης
Θεσσαλονίκη: Ο 18χρονος αριστούχος που πάει στις ΗΠΑ με πλήρη υποτροφία