Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν την Τετάρτη μια συμφωνία, την οποία προώθησε έντονα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , η οποία θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για τα ορυκτά της Ουκρανίας και θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία στην Ουάσινγκτον έπειτα από μήνες, μερικές φορές αγχωτικών, διαπραγματεύσεων, με την αβεβαιότητα να παραμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, με πληροφορίες για ένα δύσκολο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής.
Όπως αναφέρει το Reuters, η συμφωνία θεσπίζει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική διευθέτηση στον τριετή πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η συμφωνία είναι κεντρικής σημασίας για τις προσπάθειες του Κιέβου να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Τραμπ και τον Λευκό Οίκο, οι οποίες επιδεινώθηκαν αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ουκρανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η συμφωνία θα διασφάλιζε τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στην άμυνα της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.
Η φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, απεικονίστηκαν να υπογράφουν τη συμφωνία σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο X από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανέφερε ότι η συμφωνία «σηματοδοτεί σαφώς τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ για μια ελεύθερη, κυρίαρχη, ευημερούσα Ουκρανία».
Η Σβιριντένκο έγραψε στο X ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνεισφορά της Ουάσινγκτον στο ταμείο. «Εκτός από τις άμεσες οικονομικές συνεισφορές, μπορεί επίσης να παράσχει ΝΕΑ βοήθεια – για παράδειγμα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία», είπε. Η Ουάσινγκτον δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός δωρητής της Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, με βοήθεια άνω των 64 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κιέλου στη Γερμανία.
Πριν από την υπογραφή, ο Τραμπ επανέλαβε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν κάτι για τη βοήθειά τους προς το Κίεβο, και έτσι καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί μια συμφωνία για τα άφθονα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ουκρανίας. Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συνεργασία αναγνωρίζει «τη σημαντική οικονομική και υλική υποστήριξη που ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει παράσχει στην άμυνα της Ουκρανίας από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας».
Η Σβιριντένκο δήλωσε ότι η συμφωνία επέτρεψε στην Ουκρανία να «καθορίσει τι και πού θα εξορύξει» και ότι το υπέδαφός της παραμένει στην ουκρανική κυριότητα.
Η Ουκρανία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, ηλεκτρικά οχήματα και στρατιωτικές εφαρμογές. Η παγκόσμια εξόρυξη σπάνιων γαιών κυριαρχείται επί του παρόντος από την Κίνα, η οποία βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ μετά τις απότομες αυξήσεις δασμών του Τραμπ.
Η Ουκρανία διαθέτει επίσης μεγάλα αποθέματα σιδήρου, ουρανίου και φυσικού αερίου.
Η Σβιριντένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει υποχρεώσεις χρέους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της συμφωνίας, ένα βασικό σημείο στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία, είπε, ήταν επίσης σύμφωνη με το σύνταγμα της Ουκρανίας και την εκστρατεία της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βασικά στοιχεία της διαπραγματευτικής θέσης της Ουκρανίας.
Η συμφωνία για τα ορυκτά και οι ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ έχουν αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων, αλλά αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Τραμπ έχει ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ μαλακώνοντας τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και μερικές φορές κατηγορώντας ψευδώς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο.
Οι ειρηνευτικές προτάσεις των ΗΠΑ ζητούν την αναγνώριση της αξίωσης της Ρωσίας στην Κριμαία, την οποία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014, και ενδεχομένως σε τέσσερις άλλες ουκρανικές περιοχές. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι το Κίεβο δεν θα το έκανε ποτέ αυτό επειδή θα παραβίαζε το σύνταγμα της Ουκρανίας.
«Είναι σημαντικό ότι η Συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα στους παγκόσμιους εταίρους ότι η μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Ουκρανία -για δεκαετίες- δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και αξιόπιστη», δήλωσε η Σβιριντένκο στο X.
Ένα προσχέδιο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ουκρανίας που είδε το Reuters νωρίτερα την Τετάρτη έδειξε ότι η Ουκρανία εξασφάλισε την άρση οποιασδήποτε απαίτησης για αποπληρωμή στις ΗΠΑ για παρελθούσα στρατιωτική βοήθεια, κάτι στο οποίο το Κίεβο είχε αντιταχθεί σθεναρά.
Το προσχέδιο δεν παρείχε καμία συγκεκριμένη εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, που ήταν ένας από τους αρχικούς του στόχους. Ξεχωριστά, η Ουκρανία έχει συζητήσει με Ευρωπαίους συμμάχους τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης που θα βοηθήσει στην ασφάλεια της Ουκρανίας σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Πηγή: enikos.gr