Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λευκός Οίκος: Ανακοίνωσε ότι επετεύχθη «εμπορική συμφωνία με την Κίνα»

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Δεν δημοσιοποίησε ωστόσο λεπτομέρειες

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επετεύχθη «εμπορική συμφωνία με την Κίνα», χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες, έπειτα από διήμερες συνομιλίες στην Ελβετία.

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα στη Γενεύη», ήταν ο τίτλος του δελτίου τύπου του Λευκού Οίκου, που περιλάμβανε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και του Εμπορικού Αντιπροσώπου, Τζέιμισον Γκριρ, προς τους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεών τους, οι οποίες διήρκησαν λίγο παραπάνω από δύο λεπτά, τόσο ο Μπέσεντ όσο και ο Γκριρ υιοθέτησαν έναν αισιόδοξο τόνο για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες τη Δευτέρα. Αν και ο Γκριρ αναφέρθηκε επανειλημμένα σε «συμφωνία» και «deal», κανείς από τους δύο δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Η Κίνα, από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη σχολιάσει επισήμως την πιθανότητα μιας συμφωνίας.

 «Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι σημειώσαμε σημαντική πρόοδο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στις πολύ σημαντικές εμπορικές συνομιλίες» δήλωσε ο Μπέσεντ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές».

Ο Γκριρ, στις δικές του δηλώσεις, επισήμανε ότι η συμφωνία που φαίνεται να επετεύχθη θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που προκάλεσαν οι ανισορροπίες στο εμπόριο με την Κίνα. Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία που πετύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε προς την επίλυση αυτής της κρίσης».

Ακόμη, ο Γκριρ σημείωσε ότι η ταχύτητα με την οποία επετεύχθη η συμφωνία δείχνει ότι οι διαφορές ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλες όσο θεωρούνταν αρχικά, προσθέτοντας ότι «υπήρξε σημαντική προεργασία για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο Μπέσεντ και ο Γκριρ ανέφεραν επίσης ότι είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, με τον Μπέσεντ να τονίζει ότι ο πρόεδρος είναι «πλήρως ενημερωμένος για τις εξελίξεις».

Πριν από τις συνομιλίες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ επιθυμούσαν μια θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, αν και είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν θα μείωναν μονομερώς τους δασμούς χωρίς ουσιαστικές παραχωρήσεις από την κινεζική πλευρά.

 «Νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη, κατά την παρουσίαση μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική διενεργήθηκε με επιτυχία επέμβαση σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε
Τι είπε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε