Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Ρωσία έτοιμη για «αιώνιο πόλεμο» - Ο πόλεμος 21 ετών που «εμπνέει» τον Πούτιν

Άρθρο του Politico αναλύει γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ εκεχειρία στην Ουκρανία

Δυσοίωνη εκτίμηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει το περιοδικό Politico σε άρθρο του με τίτλο «Δεν θα υπάρξει ποτέ εκεχειρία στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου που επικαλείται τις θέσεις του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις τελευταίες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, «η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει έναν αιώνιο πόλεμο».

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στην αναδιατύπωση ενός διαστρεβλωμένου προγράμματος ιστορίας για τα σχολεία της Ρωσίας, επικαλείται τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο του 1700-21 ως προειδοποίηση ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πολεμήσει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί για να νικήσει — ή να την αναγκάσει να παραδοθεί.

«Ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος με τη Σουηδία διήρκεσε 21 χρόνια. Αλλά λίγα μόνο χρόνια μετά την έναρξή του, ο Μέγας Πέτρος πρόσφερε ειρήνη στους Σουηδούς... Τι απάντησαν οι Σουηδοί; «Όχι, θα πολεμήσουμε μέχρι τον τελευταίο Σουηδό»», είπε χαρακτηριστικά ο Μεντίνσκι σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Politico: Γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ εκεχειρία στην Ουκρανία - Το παράδειγμα του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου και πώς ο Πούτιν «διάβασε» τον Τραμπ

«Αυτή η σύγκρουση μεταξύ της τσαρικής Ρωσίας και της Σουηδίας είχε ως στόχο την κυριαρχία στην περιοχή της Βαλτικής και κατέληξε με την ήττα της Σουηδίας. Ο Πούτιν φαντάζεται τον εαυτό του ως μια επανέκδοση του Μεγάλου Πέτρου. Έχει μάλιστα ένα χάλκινο άγαλμα του τσάρου του 18ου αιώνα στο γραφείο του» σημειώνει το Politico υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν πιθανώς πιστεύει ότι θα τον βοηθήσουν και οι ατέρμονες συνομιλίες που εξαντλούν την επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία.

H απογοήτευση Τραμπ

Με αφορμή, μάλιστα, τις πρόσφατες αναρτήσεις του Τραμπ μετά τη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν το απόγευμα της Δευτέρας, το Politico σχολιάζει ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Αντί να εξοργιστεί με τον αδιάλλακτο Πούτιν — κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελπίζει να συμβεί — ο Τραμπ φαίνεται έτοιμος να εγκαταλείψει και μάλιστα έκανε πίσω από τις επίμονες δηλώσεις του ότι μπορεί να φέρει τον πόλεμο σε τέλος».

«Ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ αποδέχτηκε την απόφαση του Πούτιν να μην εμφανιστεί στην Τουρκία και παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι οι δύο άνδρες να «συναντηθούν» και να το λύσουν αυτοπροσώπως, τη Δευτέρα υπονόησε ότι, στην πραγματικότητα, μια ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας «επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που κανείς άλλος δεν γνωρίζει» σημειώνει το Politico.

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, λέγοντας: «Θα προσπαθήσουμε να το τερματίσουμε, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, τελικά θα πούμε: «Ξέρετε κάτι; Αξίζει να το δοκιμάσουμε, αλλά δεν θα το κάνουμε πια»».

Κατά το Politico, o Πούτιν και οι συνεργάτες του έχουν καταλάβει τον Τραμπ. Κατανοούν τον τρόπο του να μιλάει μεγαλόφωνα, αλλά να χάνει το ενδιαφέρον του όταν οι συζητήσεις τραβούν σε μάκρος, όπως έκανε στην πρώτη θητεία του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Το Κρεμλίνο πάντα καθυστερεί, μια τακτική που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα όταν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για τις οποίες δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν, εκτός από τους δικούς του όρους. Η κορυφαία προτεραιότητά του: Δεν θέλει κατάπαυση του πυρός πριν λάβει παραχωρήσεις που θα σήμαιναν το τέλος της δημοκρατικής και ανεξάρτητης Ουκρανίας» συνεχίζει το άρθρο στο οποίο επισημαίνεται ότι οι «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας δεν έχουν μετακινηθεί ούτε κατά ένα χιλιοστό από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή.

Τι ζητάει η Ρωσία

Ο Πούτιν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του έχουν περιγράψει με έμφαση εδώ και μήνες ότι θέλουν εγγυήσεις ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, θα παραμείνει γεωπολιτικά ουδέτερο και ανίκανο να αποφασίζει για το μέλλον του, με σοβαρούς περιορισμούς στον εξοπλισμό του. Η Μόσχα θέλει επίσης η Κριμαία και οι τέσσερις ανατολικές περιοχές που διεκδικεί ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωριστούν διεθνώς ως τέτοιες.

Και μέχρι τότε — όπως υποστηρίζει ο Μεντίνσκι — η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο, με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης Τραμπ που δεν είναι διατεθειμένη να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Πούτιν και είναι απίθανο να συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία. Άλλωστε, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Βανς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό χάος και ότι η Αμερική δεν έπρεπε να εμπλακεί ποτέ.

«Γιατί λοιπόν ο Πούτιν να μπει στον κόπο να διαπραγματευτεί σοβαρά, όταν το μόνο που έχει να φοβηθεί είναι η εγκατάλειψη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία;» καταλήγει το Politico.

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου: «Μέχρι το τέλος του πολέμου, το Ισραήλ θα ελέγχει ολόκληρη τη Γάζα»
«Tο Ισραήλ είναι ανοικτό σε μια ευκαιρία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων» είπε
Νετανιάχου: «Μέχρι το τέλος του πολέμου, το Ισραήλ θα ελέγχει ολόκληρη τη Γάζα»