Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη (20/5) ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο πρότυπο του ισραηλινού «Σιδηρού Θόλου», το οποίο ο Ρεπουμπλικανός βάφτισε «Χρυσό Θόλο».
Εάν υλοποιηθεί με επιτυχία, ο «Χρυσός Θόλος» μπορεί να μειώσει δραστικά την απειλή από βαλλιστικούς πυραύλους και να αναδείξει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της αμυντικής στρατηγικής παγκοσμίως καθώς θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα τοποθετήσουν σε τροχιά οπλικό σύστημα.
Η Ανάπτυξη του «Χρυσού Θόλου»: Τι δήλωσε ο Τραμπ για το αντιπυραυλικό σύστημα και η αντίδραση Ρωσίας και Κίνας
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι επιλέξαμε επισήμως την αρχιτεκτονική για αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας πως στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχει και ο Καναδάς.
«Ο Χρυσός Θόλος θα μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους που θα προέρχονται ακόμη και από την άλλη άκρη της Γης ή από το Διάστημα» δήλωσε ο Τραμπ, και υποστήριξε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό από τον Σιδερένιο Θόλο (Iron Dome) του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο «Χρυσός Θόλος» θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της θητείας του και υπολογίζεται πως θα κοστίσει συνολικά «περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια».
Ο Καναδάς θέλει να συμμετάσχει στο έργο, δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν τη γειτονική χώρα όσο μπορούν.
Στα τέλη Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την ανάπτυξη του «αμερικανικού Σιδηρού Θόλου», τον οποίο ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ολοκληρωμένη ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας για την προστασία της αμερικανικής επικράτειας.
Η Ρωσία και η Κίνα επικρίνουν το σχέδιο, με τη Μόσχα να το συγκρίνει με τον «Πόλεμο των Άστρων» του Ρόναλντ Ρίγκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Τι είναι ο «Χρυσός Θόλος»: Ένα παγκόσμιο σύστημα Άμυνας από βαλλιστικούς πυραύλους
Ο Χρυσός Θόλος συνδυάζει συστήματα ανίχνευσης και αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων τόσο στο έδαφος όσο και στο διάστημα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα άμυνας ικανό να εντοπίζει και να καταστρέφει πυραύλους σε κάθε στάδιο της πορείας τους, από την εκτόξευση μέχρι την πρόσκρουση στον στόχο.
Τα 4 κύρια στάδια Άμυνας του «Χρυσού Θόλου»
- Προ-εκτόξευση ανίχνευση: Το σύστημα θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να εξουδετερώνει πυραύλους πριν αυτοί εκτοξευτούν, πιθανόν χρησιμοποιώντας δορυφόρους ή συστήματα παρακολούθησης για να ανιχνεύσουν εγκαταστάσεις εκτόξευσης ή άλλες ενδείξεις προετοιμασίας.
- Ανίχνευση κατά την πρώιμη φάση πτήσης: Μόλις εκτοξευτεί ένας πύραυλος, το σύστημα στοχεύει στην αναχαίτισή του στην πρώιμη φάση της πτήσης του. Αυτό θα περιλαμβάνει δορυφόρους ή επίγειες συσκευές που ανιχνεύουν και καταστρέφουν την απειλή αμέσως μετά την εκτόξευση.
- Αναχαίτιση κατά τη μεσοπτήση: Σε αυτό το στάδιο, ο πύραυλος βρίσκεται συνήθως σε μεγάλο υψόμετρο, έξω από την ατμόσφαιρα. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί δορυφόρους και επίγειες συσκευές αναχαίτισης για να εξουδετερώσει τον πύραυλο είτε στο Διάστημα είτε σε υψηλό υψόμετρο.
- Αναχαίτιση κατά τη φάση της καθόδου: Τέλος, όταν ο πύραυλος κατεβαίνει προς τον στόχο του, το σύστημα θα προσπαθήσει να τον καταστρέψει στα τελευταία στάδια της πορείας του.
Δίκτυο δορυφόρων παρακολούθησης
Ο Χρυσός Θόλος περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός στόλου δορυφόρων -πιθανώς 400 έως 1.000+ δορυφόρους- που θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των βαλλιστικών πυραύλων παγκοσμίως. Αυτοί οι δορυφόροι θα προσφέρουν συνεχή κάλυψη και γρήγορη ανίχνευση εκτοξεύσεων, επιτρέποντας στην άμυνα να ανταποκριθεί σε απειλές οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Δορυφόροι επίθεσης
Το σύστημα θα περιλαμβάνει 200 δορυφόρους επίθεσης, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογία όπως πυραύλους ή λέιζερ, για να εξουδετερώνουν τα εχθρικά βλήματα. Αυτοί οι δορυφόροι θα αναλαμβάνουν την αποστολή αναχαίτισης και καταστροφής πυραύλων σε διάφορα στάδια της πορείας τους.
Το συνδυασμένο δίκτυο παρακολούθησης, αναχαίτισης και καταστροφής μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην παγκόσμια άμυνα, προσφέροντας μια πιο ενεργητική και παγκόσμια προσέγγιση στην προστασία από πυραυλικές επιθέσεις. Ο Χρυσός Θόλος θα παρέχει μια ισχυρή άμυνα, η οποία θα έχει την ικανότητα να αποτρέπει τις επιθέσεις από πυραύλους πριν αυτές φτάσουν στους στόχους τους.
Ο «Σιδηρούς Θόλος» του Ισραήλ
«Σιδηρούς Θόλος» ονομάζεται ένα από τα τρία συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο προστατεύει τη χώρα από επιθέσεις με πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έχει αναχαιτίσει χιλιάδες πυραύλους από το 2011, όταν τέθηκε σε λειτουργία. Το ποσοστό αναχαιτίσεων ανέρχεται σε περίπου 90%, σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Rafael που συνέβαλε στον σχεδιασμό του συστήματος.
Το Ισραήλ άρχισε να αναπτύσσει με ίδια μέσα τον «Σιδηρούν Θόλο» μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, προτού οι ΗΠΑ ενισχύσουν την προσπάθεια με παροχή αμυντικής τεχνολογίας και οικονομική υποστήριξη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφερθεί στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Ωστόσο, ειδικοί υπογραμμίζουν πως τέτοια συστήματα σχεδιάστηκαν αρχικά για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από μικρή ή μέση απόσταση, όχι για να αναχαιτίζουν διηπειρωτικούς πυραύλους.
Πηγή: iefimerida.gr