Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνή

Τουρκία: «Παράθυρο» για τα F-35 στην Άγκυρα αφήνει ο Πρέσβης των ΗΠΑ

Τουρκία: «Παράθυρο» για τα F-35 στην Άγκυρα αφήνει ο Πρέσβης των ΗΠΑ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Όπως είπε, υπάρχει πλέον από τις δύο πλευρές διάθεση να ξεπεραστεί το πολυετές αδιέξοδο

Μήνυμα επανεκκίνησης στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑΤουρκίας στέλνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τομ Μπάρακ, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην υπόθεση των μαχητικών F-35 και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο Anadolu, ανέφερε ότι το Κογκρέσο είναι διατεθειμένο να επανεξετάσει το θέμα, επισημαίνοντας πως «ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, είναι έτοιμοι να δώσουν εντολή για εξεύρεση λύσης».

Όπως είπε, υπάρχει πλέον από τις δύο πλευρές διάθεση να ξεπεραστεί το πολυετές αδιέξοδο.

Η Αγκυρα αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 το 2019, όταν προχώρησε στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, γεγονός που οδήγησε και στην επιβολή αμερικανικών κυρώσεων. Παρότι η Τουρκία είχε επενδύσει ήδη οικονομικά και βιομηχανικά στο πρόγραμμα, η Ουάσιγκτον αξιώνει ως προϋπόθεση για κάθε επανεκκίνηση την απομάκρυνση των S-400 από το τουρκικό οπλοστάσιο.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν -μαζί με τον υπουργό Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Εξωτερικών Φιντάν- θα δώσουν εντολή στις ομάδες τους να βρουν μια λύση. Το Κογκρέσο θα στηρίξει μια ρεαλιστική συμφωνία», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση έως το τέλος του έτους.

Συμπλήρωσε δε ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα προχωρούν σε πλήρη επανεξέταση της διμερούς ατζέντας της τελευταίας πενταετίας. «Τα F-35, τα F-16, οι S-400, οι κυρώσεις και οι δασμοί είναι απλώς επιμέρους ζητήματα μπροστά στον γενικότερο στόχο μας», είπε και τον προσδιόρισε: «Να ξαναχτίσουμε μια στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Διεθνή

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Κυριακή Γρίβα: Ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη - «Όλοι οι γυναικοκτόνοι ισχυρίζονται τα ίδια»

«Εκρηκτικά καλοκαίρια»: Κανονικότητα οι καύσωνες - Ο κίνδυνος από ξηρές καταιγίδες
keraynoi