Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμφωνία για τη Γάζα: Πότε και πώς θα απελευθερωθούν οι όμηροι – Τι προβλέπεται

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο. «Σε αντίθεση με αναφορές αραβικών μέσων ενημέρωσης, το αντίστροφο χρονόμετρο των 72 ωρών θα ξεκινήσει μόνο μετά την έγκριση της συμφωνίας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται κατά τις βραδινές ώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου. Είχε προηγηθεί μπαράζ αναφορών από αιγυπτιακά ΜΜΕ ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τέθηκε σε άμεση ισχύ.

Η υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός Ισραήλ με τη Χαμάς, που προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καθώς και Παλαιστίνιων φυλακισμένων αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, ενώ το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 17:00 για να συζητήσει τη συμφωνία. Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ωστόσο δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Το σχέδιο Τραμπ, που ανακοινώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 με Παλαιστινίους που έχουν φυλακισθεί από το Ισραήλ, τη σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και τον αφοπλισμό της Χαμάς. Η Χαμάς δέχθηκε να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά ζήτησε επίσης την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Δεν αναφέρθηκε στον αφοπλισμό της, σημείο κλειδί της πρότασης. Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ο στρατός θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της Γάζας και επανέλαβε ότι η Χαμάς οφείλει να αφοπλισθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Χαμάς θα απελευθερώσει και τους 20 ζωντανούς ομήρους τις επόμενες ημέρες σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους, ενώ ο ισραηλινός στρατός θα ξεκινήσει την αποχώρηση από το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Με τη βοήθεια του Θεού θα τους φέρουμε όλους σπίτι». Η Χαμάς δήλωσε ξεχωριστά ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, καθώς και θα επιτρέψει την είσοδο βοήθειας και την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

 

Τα επόμενα βήματα που αναμένονται στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμινν Νετανιάχου σχεδιάζει να συγκαλέσει το υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας το απόγευμα της Πέμπτης (9/10) για να εγκρίνει την κατάπαυση του πυρός. Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Τόσο η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όσο και η απελευθέρωση κρατουμένων αναμένεται να εγκριθούν με μεγάλη διαφορά, ακόμη και αν ακροδεξιοί υπουργοί ψηφίσουν κατά της συμφωνίας.

Μετά την έγκριση, το Ισραήλ θα δημοσιεύσει μια λίστα με τους κρατούμενους που αναμένεται να απελευθερωθούν. Τα θύματα επιθέσεων που πραγματοποιούνται από τους κρατούμενους θα έχουν 24 ώρες για να υποβάλουν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για να σταματήσουν τις απελευθερώσεις, εάν έχουν αντίρρηση.

Αν και αναμένονται αιτήσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει παρέμβει ποτέ για να σταματήσει την απελευθέρωση κρατουμένων σε προηγούμενες συμφωνίες, δήλωσε ο Amichai Cohen, ανώτερος συνεργάτης στο think tank της Ιερουσαλήμ, Israel Democracy Institute, και ειδικός στο δίκαιο εθνικής ασφάλειας.

 

Χιλιάδες εβραίοι πανηγυρίζουν στην Ιερουσαλήμ

Χιλιάδες πιστοί Εβραίοι έχουν συρρεύσει στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν την εορτή του Σουκότ στο Τείχος, με ιδιαίτερη χαρά για την επερχόμενη απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

«Ο Θεός κάνει θαύματα, το ξέρουμε από το παρελθόν. Αλλά σήμερα το είδαμε», είπε ο Άβι Κοζμάν, ο οποίος κρατούσε το παραδοσιακό κλαδί φοίνικα του Σουκότ αφού έλαβε την Ιερατική Ευλογία, ή Μπιρκάτ Κοχανίμ.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε το θάνατο 1.219 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένου σε επίσημα στοιχεία. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, 47 εξακολουθούν να είναι όμηροι στη Γάζα, από τους οποίους τουλάχιστον 25 είναι νεκροί, σύμφωνα με το στρατό.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία που προκάλεσε καταστροφές στο παλαιστινιακό έδαφος και, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 67.183 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Ο ΟΗΕ κήρυξε κατάσταση λιμού σε ένα τμήμα της Γάζας και ερευνητές του υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ διαπράττει εκεί γενοκτονία. Το Ισραήλ διαψεύδει.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτρος Κόκκαλης: Υπάρχουν συζητήσεις με την ΕΛΑΣ του Τσίπρα
Έκανε λόγο για «πάνδημο πολιτικό αίτημα για υπέρβαση του πολυκερματισμού» - Τι είπε για την αποχώρησή του από τον κομματικό σχηματισμό «Κόσμος»
Πέτρος Κόκκαλης: Υπάρχουν συζητήσεις με την ΕΛΑΣ του Τσίπρα
Μαρινάκης για Τσίπρα: Κυβέρνησε πέντε χρόνια και αύξησε ή επέβαλε 30 φόρους
«Εμείς έχουμε μειώσει ή καταργήσει 83 άμεσους και έμμεσους φόρους» - «Τα έργα είναι πιο ισχυρά από τα μεγάλα λόγια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μαρινάκης για Τσίπρα: Κυβέρνησε πέντε χρόνια και αύξησε ή επέβαλε 30 φόρους