Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ισπανία: Πρόστιμο 64 εκατ. ευρώ στην Airbnb - Για «απαγορευμένες» κατοικίες

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

«Εν μέσω στεγαστικής κρίσης, ορισμένοι πλουτίζουν εκδιώκοντας τους ανθρώπους από τα σπίτια τους», ανακοίνωσε ο υπουργός Κατανάλωσης της χώρας

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 64 εκατομμυρίων ευρώ στην πλατφόρμα Airbnb για την δημοσίευση αγγελιών για «απαγορευμένες» κατοικίες», μία παράβαση που χαρακτηρίσθηκε «σοβαρή» την ώρα που η Ισπανία περνά στεγαστική κρίση.

Η Airbnb οφείλει να καταβάλει πρόστιμο 64.055.311 ευρώ το οποίο είναι «οριστικό», διευκρινίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Κατανάλωσης προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει στο εξής «να διορθώσει τις διαπιστωθείσες παραλείψεις, απαλείφοντας τα παράνομα περιεχόμενα».

Οι τοπικές αρχές σε πολλές περιοχές έχουν ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες μέτρα, ανάλογα με τους περιορισμούς που επέβαλε η δημοτική αρχή της Βαρκελώνης που υποσχέθηκε να μην ανανεώσει τις άδειες μίσθωσης για περίπου τις 10.000 τουριστικά καταλύματα, οι οποίες λήγουν τον Νοέμβριο 2028.

Στην Ισπανία, οι πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κατοικίας προκαλούν ζωηρή πολεμική, κυρίως στις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπου πολλοί κάτοικοι τους καταλογίζουν ότι συμβάλλουν στην εκτίναξη των ενοικίων.

«Χιλιάδες οικογένειες ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης, ενώ ορισμένοι πλουτίζουν χάρη σε οικονομικά μοντέλα που εκδιώκουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους», εξηγεί στην ανακοίνωση ο υπουργός Κατανάλωσης Πάβλο Μπουστιντούι.

«Στην Ισπανία, καμία εταιρεία, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν βρίσκεται υπεράνω των νόμων».

Η Ισπανία υποδέχθηκε το 2024 94 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμό ρεκόρ, γεγονός που την καθιστά δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως μετά τη Γαλλία. Αυτό το ρεκόρ μπορεί να ξεπερασθεί κατά το 2025.

Αλλά αν ο τουρισμός είναι ο κινητήρας της οικονομίας, πολλοί Ισπανοί καταγγέλλουν τη ανεπάρκεια των υποδομών, την εξαφάνιση των παραδοσιακών επιχειρήσεων που έχουν αντικατασταθεί από τουριστικά καταστήματα και κυρίως την εκτίναξη των τιμών των ενοικίων αφού οι ιδιοκτήτες στρέφονται προς την τουριστική μίσθωση, κυρίως μέσω της Airbnb, σαφώς περισσότερο προσοδοφόρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αν κληθώ θα είμαι στους αγώνες με Ουκρανία και Ισπανία
Εξήγησε σε δηλώσεις του το πλαίσιο της ασφάλισης που απαιτείται για τους παίκτες του ΝΒΑ που αγωνίζονται στα «παράθυρα» της FIBA
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αν κληθώ θα είμαι στους αγώνες με Ουκρανία και Ισπανία
Ντάουνινγκ Στριτ: Ο γάτος Λάρι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον έβδομο πρωθυπουργό του
Εδώ και 15 χρόνια, ο Λάρι αποτελεί τον πιο σταθερό «ένοικο» της Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας γίνει μάρτυρας των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων
Ντάουνινγκ Στριτ: Ο γάτος Λάρι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον έβδομο πρωθυπουργό του
Σάκης Αρναούτογλου: Γιατί ξέσπασαν ξαφνικά έντονα μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα
Ο ευρωβουλευτής εξηγεί πώς ο συνδυασμός ζέστης, υγρασίας και ψυχρότερων αέριων μαζών προκάλεσε τις ισχυρές καταιγίδες της Δευτέρας
Σάκης Αρναούτογλου: Γιατί ξέσπασαν ξαφνικά έντονα μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα