Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βόρεια Μακεδονία: Στα όρια του μπλακ άουτ λόγω των αγροτικών μπλόκων στην Ελλάδα

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Οι δυσχέρειες αποδίδονται στους αποκλεισμούς που έχουν επιβάλει Έλληνες αγρότες στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία

Σε «κατάσταση κρίσης» στην τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας κηρύχθηκε η Βόρεια Μακεδονία, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης της χώρας, λόγω σοβαρών δυσκολιών στην προμήθεια μαζούτ από την Ελλάδα.

Το μέτρο αυτό, σημαίνει πρακτικά ότι θα χρησιμοποιούν τα κρατικά αποθέματα του μαζούτ. θα έχει διάρκεια επτά ημερών.

«Η απόφαση αυτή προκύπτει λόγω της αδυναμίας προμήθειας μαζούτ, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή (ηλεκτρικής ενέργειας). Τα κρατικά αποθέματα του παραγώγου πετρελαίου- μαζούτ θα μεταβιβαστούν χωρίς αποζημίωση και η ESM (κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας) υποχρεούται να υποβάλει έκθεση στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την κατανάλωση του μαζούτ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι δυσχέρειες αποδίδονται στους αποκλεισμούς που έχουν επιβάλει Έλληνες αγρότες στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία

H κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ESM (Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας) ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση της χώρας να κηρύξει κατάσταση κρίσης λόγω σοβαρών δυσκολιών στην προμήθεια λιγνίτη και μαζούτ από την Ελλάδα. Οι δυσχέρειες, όπως είχε αναφέρει η ESM αποδίδονται στους αποκλεισμούς που έχουν επιβάλει Έλληνες αγρότες στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας με βασικούς ενεργειακούς πόρους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ESM, στο αίτημά της προς την κυβέρνηση για την κήρυξη κατάστασης κρίσης, σημείωνε ότι αυτή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των κρατικών αποθεμάτων και να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια έως την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των συνοριακών διελεύσεων, η οποία έχει διαταραχθεί λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία γίνεται από μονάδες της κρατικής ESM, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον λιγνίτη και το μαζούτ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Ανακοινώθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Πότε θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της προβλεπόμενης Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος – Θα έχει 42 μέλη και διακομματικό προεδρείο
Βουλή: Ανακοινώθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Μαζικές ανακλήσεις για 26.471 αυτοκίνητα ΙΧ στην Ελλάδα – Ποια πρέπει να ακινητοποιηθούν
Αφορούν μοντέλα Citroen, DS, Peugeot και Opel για αερόσακους, διαρροή καυσίμου και αντλία νερού – Σε μία περίπτωση οι ιδιοκτήτες καλούνται να...
Μαζικές ανακλήσεις για 26.471 αυτοκίνητα ΙΧ στην Ελλάδα – Ποια πρέπει να ακινητοποιηθούν
Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: Το 2015 στο Μαξίμου διάβαζε παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
«Ήταν ένα πρόσωπο παραδομένο στο παρακράτος» είπε για τον πρώην πρωθυπουργό η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: Το 2015 στο Μαξίμου διάβαζε παρακολουθήσεις της ΕΥΠ