Μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία και έχοντας εδραιωθεί ως μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές της γερμανικής πολιτικής σκηνής, η Άνγκελα Μέρκελ αποχώρησε από την ενεργό δράση ύστερα από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild», σε ορισμένους κύκλους του CDU ενισχύεται μια φημολογία που προκαλεί έντονο ενδιαφέρον: το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου.
Τα σενάρια επιστροφής της Μέρκελ «στριμώχνουν» τον Μερτς
Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτό το σενάριο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στο CDU, επειδή η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής στους Πράσινους.
Μάλιστα, υπάρχουν εικασίες ότι είτε το ίδιο το κόμμα των Πρασίνων, είτε ο Τζεμ Οζντεμίρ -υπουργός και γνωστό στέλεχος των Πρασίνων από το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης- θα μπορούσαν να την προτείνουν για το ανώτατο κρατικό αξίωμα της Γερμανίας, δηλαδή για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση.
Από τη μία θα ήταν λογικό να στηρίξει μια υποψηφιότητα που προέρχεται από το ίδιο κόμμα με εκείνον. Από την άλλη όμως, η σχετικά καλή σχέση της Μέρκελ με τους Πράσινους -οι οποίοι είναι πολιτικοί αντίπαλοι του CDU- θα μπορούσε να τον φέρει σε πολιτικά άβολη θέση.
Η «δύσκολη» σχέση Μερτς - Μέρκελ
Οι σχέσεις Μερτς και Μέρκελ έχουν παρελθόν έντασης. Το 2002 η Μέρκελ τον απομάκρυνε από τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και αργότερα εκείνος έγινε ένας από τους βασικούς εσωκομματικούς επικριτές της. Παρότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αυτή η ιστορία κάνει την κατάσταση πιο περίπλοκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μέρκελ θα είχε πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους πιθανούς υποψηφίους του CDU, όπως η υπουργός Παιδείας Κάριν Πρίεν και η πρόεδρος της Bundestag Γιούλια Κλόκνερ. Η Κλόκνερ ειδικά θεωρείται δύσκολο να γίνει αποδεκτή από κόμματα όπως οι Πράσινοι και το SPD, επειδή θεωρείται πολύ κοντά πολιτικά στον Μερτς. Και αυτό έχει σημασία, γιατί για να εκλεγεί πρόεδρος στη Γερμανία χρειάζονται ψήφοι από περισσότερα κόμματα — όχι μόνο από ένα.
Σε κομματικούς και κυβερνητικούς κύκλους, σύμφωνα με τη «Bild», αυξάνεται η ανησυχία και εξετάζεται το ενδεχόμενο το CDU να ανακοινώσει δικό του υποψήφιο ήδη μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα ήταν ασυνήθιστα νωρίς, αφού η εκλογή προέδρου προβλέπεται για τον Φεβρουάριο του 2027, κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζεται το θέμα.
Η Μέρκελ διαψεύδει
Πάντως λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα η πρώην καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες περί ενδεχόμενης υποψηφιότητάς της για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας το 2027. «Αυτό αποκλείεται», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της στην εφημερίδα «Tagesspiegel».
Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της πρώην καγκελαρίου έρχεται μετά την είδηση που δημοσίευσε η Bild ότι στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) υπήρχε η ανησυχία ότι οι Πράσινοι σχεδίαζαν να προτείνουν τη Μέρκελ ως πιθανή διάδοχο του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην εκλογή που θα διεξαχθεί στις αρχές του 2027.
Η φήμη ενισχύθηκε μάλιστα από την ανακοίνωση ότι η πρώην καγκελάριος θα παραστεί στο προσεχές συνέδριο του CDU στις 20 Φεβρουαρίου στη Στουτγάρδη, για πρώτη φορά μετά το 2019 και ενώ είναι γνωστό ότι η σχέση της με τον σημερινό καγκελάριο και αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μερτς είναι τεταμένη. Στο συνέδριο αναμένεται και η επανεκλογή του Μερτς ως προέδρου του κόμματος.
Η εκλογή του νέου Ομοσπονδιακού Προέδρου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση τον Φεβρουάριο του 2027, ενόψει της λήξης της δεύτερης θητείας του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο τέλος Μαρτίου. Ο κ. Σταϊνμάιερ δεν έχει δικαίωμα τρίτης υποψηφιότητας για το αξίωμα.
Όπως επισημαίνει η Tagesspiegel, το προνόμιο υποβολής της πρώτης πρότασης υποψηφίου θα διεκδικήσει πιθανότατα το CDU, ως η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα ήταν μάλλον απίθανο οι Πράσινοι να υποβάλουν ανταγωνιστική πρόταση και μάλιστα στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ. Θα ήταν επίσης η πρώτη φορά που πρώην καγκελάριος διεκδικούσε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι υπάρχει πίεση για την επιλογή γυναίκας υποψήφιας, με πιθανότερες την πρόεδρο της Bundestag Γιούλια Κλέκνερ, την ομοσπονδιακή υπουργό Παιδείας Κάριν Πριν και την πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βαυαρίας Ίλζε 'Αιγκνερ.
Πηγή: protothema.gr
- Θεσσαλονίκη: Το φανάρι «παγίδα» που δείχνει πράσινο και κόκκινο μαζί – Πού βρίσκεται
- Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος οδηγός πήρε παραμάζωμα 2 ΙΧ – «Τρελή» πορεία στον Εύοσμο
- Θεσσαλονίκη: Χτύπησαν 20χρονο μέσα σε αστικό λεωφορείο – Για να τον ληστέψουν
- Ανεμοστρόβιλος χτύπησε τον Πύργο - Πτώσεις δέντρων και σπασμένες βιτρίνες (VIDEO)
