Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρούτε: Ο Τραμπ ζητά δεσμεύσεις από το ΝΑΤΟ «εντός των επόμενων ημερών»

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράν, όμως οι σύμμαχοι θα πρέπει να συμβάλουν στην αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων για τα Στενά του Ορμούζ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ενημέρωσε σήμερα ορισμένα κράτη-μέλη της Συμμαχίας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά μέσα στις επόμενες ημέρες συγκεκριμένες δεσμεύσεις για βοήθεια στην ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες που μίλησαν στο Reuters.

Ο Ρούτε συναντήθηκε με τον Τραμπ χθες στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων εντός της Συμμαχίας σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν. «Υπάρχει απογοήτευση στην Ουάσιγκτον, αλλά οι σύμμαχοι δεν είχαν ενημερωθεί ούτε πριν ούτε μετά την έναρξη αυτού του πολέμου», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράν, όμως οι σύμμαχοι θα πρέπει να συμβάλουν στην αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων για τα Στενά του Ορμούζ. Με τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το NATO «χάρτινη τίγρη» και τις τελευταίες εβδομάδες έχει απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διατλαντική Συμμαχία των 32 χωρών. Υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ βασίζονται στις αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας, ενώ παρέχουν ανεπαρκή στήριξη στην αμερικανοϊσραηλινή εκστρατεία στο Ιράν.

Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ σχολίασε στο Truth Social: «Το NATO δεν ήταν εκεί όταν το χρειαζόμασταν και δεν θα είναι εκεί αν το χρειαστούμε ξανά».

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι ξεκάθαρα απογοητευμένος από πολλούς συμμάχους στο NATO, και μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό του».

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συστάσεις Κομισιόν στην Ελλάδα - Για 1.236 φοροαπαλλαγές, ακίνητα, ΙΧ και diesel
Θέτει ζήτημα «πράσινων» φόρων στα ορυκτά καύσιμα και το diesel κίνησης, ενώ επανέρχεται στο εύρος των φορολογικών εξαιρέσεων
Συστάσεις Κομισιόν στην Ελλάδα - Για 1.236 φοροαπαλλαγές, ακίνητα, ΙΧ και diesel
Θανάσης Λυγγερίδης: Είναι μια τεράστια δίκη για την Ελλάδα, κρίνονται τα πάντα
Ο πατέρας του δολοφονημένου αστυνομικού ζητά να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες - «Δεν θέλω να πιστέψω ότι θέλουν να κουκουλώσουν τη δίκη»
Θανάσης Λυγγερίδης: Είναι μια τεράστια δίκη για την Ελλάδα, κρίνονται τα πάντα
Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο αλλά πέθανε ο ίδιος
Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 55χρονος τουρίστας από τη Βρετανία – Η σύζυγός του είχε αισθανθεί αδιαθεσία
Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο αλλά πέθανε ο ίδιος