Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νετανιάχου σε Τραμπ: Κόκκινη γραμμή ο Λίβανος για το Ισραήλ - Δεν αποσύρονται οι IDF

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σύμφωνα με πηγές, κατηγορεί τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και τον Στιβ Γουίτκοφ για το ρήγμα στη σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να ξεκαθάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) πως δεν θεωρεί τον Λίβανο μέρος της συμφωνίας με το Ιράν και πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανέναν όρο που θα περιορίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το ynetnews, ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης στον Τραμπ πως οι IDF δεν θα αποσυρθούν από τον Λίβανο, ο στρατός θα παραμείνει στις θέσεις του και οι επιθέσεις κατά της οργάνωσης θα συνεχιστούν κανονικά. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εμφανίζεται εξίσου ανυποχώρητο όσον αφορά τα συμφέροντα της χώρας στον Λίβανο, παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Η θέση του Ισραήλ παραμένει σταθερή παρά τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τραμπ με το Ιράν. Ενώ η Τεχεράνη και το Πακιστάν επιμένουν να συμπεριληφθεί ο Λίβανος στο τελικό κείμενο, για το Τελ Αβίβ το ζήτημα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή. Το Ισραήλ διαμηνύει ότι πρέπει να διατηρήσει την ελευθερία να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ, προκειμένου να προστατεύσει τις κοινότητες του βορρά και να αποτρέψει την οργάνωση από το να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της κοντά στα σύνορα.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ρήτρα για τον Λίβανο είναι «κάτι στο οποίο θα πρέπει ούτως ή άλλως να παραμείνουμε ανυποχώρητοι, αν μας ζητηθεί να αποσυρθούμε από εκεί». Σύμφωνα με έναν εξ αυτών, ο Νετανιάχου «κρατά σκληρή στάση και καταφέρνει να αποκρούει τις σχετικές απαιτήσεις του Ιράν», ενώ οι Αμερικανοί κατανοούν ότι για το Ισραήλ το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αδιέξοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, το Τελ Αβίβ θα απαντήσει με πλήγματα στον Λίβανο. Η λογική τους, σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο των συζητήσεων, είναι ότι το Ιράν αποτελεί το «πεδίο δράσης» του Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων. Ο Λίβανος, αντίθετα, θεωρείται αποκλειστικά πεδίο ασφαλείας του Ισραήλ.

Με αυτή την προσέγγιση, η ισραηλινή πλευρά επιδιώκει να αποφύγει τις κατηγορίες ότι υπονομεύει τη συμφωνία του Τραμπ με επιθέσεις εντός του ιρανικού εδάφους, διατηρώντας παράλληλα λυμένα τα χέρια της έναντι της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Νετανιάχου κατηγορεί Κούσνερ και Γουίτκοφ για το ρήγμα στη σχέση του με τον Τραμπ

Ο Νετανιάχου μάλιστα, σύμφωνα με «ισραηλινή πηγή» που επικαλείται το CNN, έχει κατηγορήσει κατ’ ιδίαν τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, και τον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του, ότι αυτοί προκάλεσαν το ρήγμα στη σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Νετανιάχου πιστεύει ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές επηρεάστηκαν από «το Κατάρ, το οποίο, φοβούμενο το Ιράν, προώθησε θέσεις που διεύρυναν τα χάσματα μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον». Καταριανοί μεσολαβητές ταξίδεψαν χθες στην Τεχεράνη για να οριστικοποιήσουν τους όρους του μνημονίου κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν και αποτέλεσαν βασικό διπλωματικό δίαυλο, μαζί με το Πακιστάν. Το Κατάρ διατηρεί στενές επαφές με την ηγεσία της Τεχεράνης και μοιράζεται με το Ιράν πρόσβαση στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Όπως και άλλες χώρες του Κόλπου, είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε επιθέσεις από το Ιράν και είχε γίνει στόχος πυραύλων και drones στην αρχή του πολέμου, όταν η Τεχεράνη άρχισε να πλήττει συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε αντίποινα για τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Κατς: Το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο παρά τη συμφωνία

«Το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε στον Λίβανο και, αν το Ιράν κάνει επίθεση, θα ανταποδώσουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ΗΠΑ - Ιράν για συμφωνία.

Αναλυτικά ο Κατς αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και εγώ ηγούμαστε μιας σαφής πολιτικής που καθορίζει ότι οι IDF θα παραμείνουν στις ζώνες ασφαλείας στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα, χωρίς κανένα χρονικό όριο, για να προστατεύσουν τα σύνορα και τις ισραηλινές κοινότητες από τους τζιχαντιστές».

Όπως σημειώνει: «Οι ζώνες ασφαλείας θα καθαριστούν από τους ντόπιους, και όλη η τρομοκρατική υποδομή, πάνω και κάτω από το έδαφος, θα καταστραφεί».

Ο Κατς δηλώνει ότι η διατήρηση των ζωνών ασφαλείας είναι «μεταξύ των μεγαλύτερων επιτευγμάτων των IDF στον πόλεμο, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθούν οι IDF από το Λίβανο, παρά τις πιέσεις. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε σαφή αυτά τα σημεία στον πρόεδρο των ΗΠΑ  και σε άλλους ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, και εγώ το έκανα σαφές χθες στον υπουργό Πολέμου των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ», σημειώνει.

«Δεν θα συμβιβαστούμε στα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και την προστασία των πολιτών μας, και δεν θα αποσυρθούμε από τις ζώνες ασφαλείας», τονίζει ο Κατς.

Παράλληλα, προειδοποιεί πως «αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ λόγω των γεγονότων στο Λίβανο, θα το χτυπήσουμε με πλήρη ισχύ».

«Είμαστε δεσμευμένοι μόνο στους πολίτες μας και στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Όταν η πολιτεία συνεργάζεται με την κοινωνία κάτι καλό μπορεί να γίνει
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα εγκαίνια του πρώτου κέντρου υποδοχής πληγέντων ζώων από περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών
Μητσοτάκης: Όταν η πολιτεία συνεργάζεται με την κοινωνία κάτι καλό μπορεί να γίνει
Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση 53χρονος – Για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος
Ο 53χρονος δήλωσε ότι δεν συναινεί στην έκδοσή του στην Αλβανία, ενώ φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες
Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση 53χρονος – Για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος
Αλλάζουν οι πτήσεις στην Ευρώπη - Οι 5 νέοι κανόνες που πρέπει να ξέρουν οι επιβάτες
Περιλαμβάνουν αλλαγές στις χειραποσκευές, τις αποζημιώσεις για καθυστερήσεις και ακυρώσεις, αλλά και στις θέσεις οικογενειών με παιδιά
Αλλάζουν οι πτήσεις στην Ευρώπη - Οι 5 νέοι κανόνες που πρέπει να ξέρουν οι επιβάτες