Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνή

Απροσπέλαστα τα Στενά του Ορμούζ: Μόλις 33 πλοία κατάφεραν να περάσουν σε 4 ημέρες

Ormouz
Απροσπέλαστα τα Στενά του Ορμούζ: Μόλις 33 πλοία κατάφεραν να περάσουν σε 4 ημέρες
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Τραμπ, είπε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν ξανά «σύντομα»

Σημαντική μείωση καταγράφει η κίνηση των εμπορικών πλοίων στο Στενά του Ορμούζ, καθώς μόλις 33 πλοία διέσχισαν τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια αρτηρία από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, έναντι 50 το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας. Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν, αναζητώντας ενδείξεις προόδου προς την επαναλειτουργία του περάσματος, από το οποίο, πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, διακινούνταν περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

 

Μόλις τέσσερα πλοία πέρασαν την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας παρακολούθησης της ναυτιλιακής κίνησης Kpler, μόλις τέσσερα πλοία διέσχισαν το Στενά του Ορμούζ την Πέμπτη. Μεταξύ αυτών βρισκόταν το πολύ μεγάλο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC) Nissos Kea, το οποίο μετέφερε περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού που είχε φορτώσει στο πετρελαϊκό τερματικό της Βασόρας, στο Ιράκ. Από τα υπόλοιπα τρία πλοία, τα δύο μετέφεραν υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG), ενώ το τρίτο ήταν πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας, μόλις έξι δεξαμενόπλοια με αργό πετρέλαιο εξήλθαν από το στενό. Αντίθετα, 21 πλοία εισήλθαν στον Περσικό Κόλπο, τα περισσότερα ακολουθώντας τη θαλάσσια διαδρομή κατά μήκος των ιρανικών ακτών.

Διυλιστήρια της Κίνας και της Ινδίας αναζήτησαν πλοία για τη μεταφορά ιρακινού αργού από τη Βασόρα, καθώς η κρατική εταιρεία εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ SOMO προσέφερε εκπτώσεις που πλησίαζαν τα 30 δολάρια ανά βαρέλι για φορτώσεις Αυγούστου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν κλειστεί συμφωνίες μεταφοράς, καθώς οι πλοιοκτήτες παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στους κινδύνους εισόδου στη θαλάσσια οδό.

Πριν από το κλείσιμο του στενού από το Ιράν, μετά την έναρξη της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου, από το πέρασμα διέρχονταν περίπου 130 έως 140 πλοία ημερησίως.

 

Τραμπ: Το στενό θα ανοίξει «σύντομα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξει ξανά «σύντομα», εμφανιζόμενος αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Οβάλ Γραφείο, ανέφερε ότι οι συνομιλίες προχωρούν «πολύ καλά» και υποστήριξε ότι συμμετέχει προσωπικά στη διαπραγμάτευση, χωρίς να διευκρινίσει με ποια πλευρά συνομιλεί. «Μπορεί να καταλήξει σύντομα», πρόσθεσε.

 

Η συμφωνία Ιράν–Ομάν και οι εκκρεμότητες

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί επί της αρχής συμφωνία με το Ομάν για τη δημιουργία νέας διαδρομής στο στενό και τη διαχείριση της ναυσιπλοΐας. Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει ότι το Ιράν θα μπορεί να παρεμβαίνει στη διαχείριση των πλοίων που εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο. Για τα πλοία που εξέρχονται, η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται μέσω διαδρομής ανάμεσα στα ιρανικά και τα ομανικά ύδατα, με την τελική έγκριση να δίνεται από το Ομάν, έπειτα από ενημέρωση της Τεχεράνης.

Ιρανικές πηγές, ωστόσο, διευκρίνισαν ότι η συμφωνία με το Μουσκάτ δεν συνεπάγεται αυτόματα την πλήρη επαναλειτουργία της θαλάσσιας αρτηρίας. Η Τεχεράνη συνδέει το άνοιγμα του περάσματος με τον τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών στον Κόλπο.

 

Εμπόδια από τις κυρώσεις και τις ασφαλιστικές ρήτρες

Η εφαρμογή της συμφωνίας ενδέχεται να συναντήσει σοβαρά εμπόδια εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων και των περιοριστικών ρητρών που έχουν θέσει ασφαλιστικές εταιρείες. Οποιαδήποτε καταβολή τέλους διέλευσης προς ιρανικό φορέα θα μπορούσε να προκαλέσει ζητήματα συμμόρφωσης με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Παράλληλα, νέα ρήτρα της Lloyd’s Market Association προβλέπει τη διακοπή της ασφαλιστικής κάλυψης για πλοία που καταβάλλουν τέλη ή άλλες χρεώσεις για τη διέλευσή τους από το στενό.

 

Αυξημένη κίνηση στο Μπαμπ ελ Μάντεμπ

Στην άλλη πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου, η κίνηση στο Στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ της Ερυθράς Θάλασσας παρουσίασε αύξηση. Η Kpler κατέγραψε 26 διελεύσεις πλοίων την Πέμπτη, έναντι 19 την Τετάρτη. Η LSEG, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα παρακολούθησης και μεθοδολογία, κατέγραψε 28 πλοία.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Διεθνή

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Θανατηφόρο τροχαίο με νεκρούς μητέρα και γιο στις Σέρρες – Πώς έγινε η σφοδρή μετωπική

Νεκρή 53χρονη γυναίκα που έπεσε στο κενό από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας