Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνή

Τουρκία: Xαιρετίζει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου – «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη Γαλάζια Πατρίδα»

Τουρκία: Xαιρετίζει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου – «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη Γαλάζια Πατρίδα»
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το εν λόγω μνημόνιο συναντίληψης «διασφαλίζει τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα αμφοτέρων των χωρών, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και της δίκαιης κατανομής»

Την ικανοποίησή της για την ομόφωνη έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης εκφράζει η Άγκυρα, κάνοντας λόγο για μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Μπουρχανετίν Ντουράν, χαιρέτισε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλει στην προστασία των κοινών δικαιωμάτων και συμφερόντων Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

«Η ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης του μνημονίου κατανόησης για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, το οποίο υπογράφηκε με την Τουρκία, αποτελεί ένα σημαντικό και ευπρόσδεκτο βήμα για τις σχέσεις Τουρκίας - Λιβύης και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η απόφαση συνιστά «σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την προστασία των κοινών δικαιωμάτων και συμφερόντων των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με βάση την αρχή της ευθυδικίας και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «Γαλάζια Πατρίδα», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Άγκυρας για την προάσπιση των τουρκικών διεκδικήσεων στις θαλάσσιες περιοχές.

«Υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στη Γαλάζια Πατρίδα, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις σχέσεις της με τη φίλη και αδελφή Λιβύη και υποστηρίζοντας τη δίκαιη κατανομή, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο Ντουράν.

Η έγκριση του μνημονίου έγινε σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα την ανατολική Λιβύη, η οποία μέχρι πρότινος είχε απορρίψει τη συμφωνία του 2019. Το λιβυκό κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει δύο ψηφίσματα του 2020, με τα οποία είχε απορρίψει τις συμφωνίες με την Άγκυρα και είχε ζητήσει τη διακοπή των πολιτικών σχέσεων με την Τουρκία.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2019 και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Αθήνα, η οποία αμφισβητεί τη νομιμότητά του, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Διεθνή

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Τσίπρας: «Τα λεφτά εμείς θα τα βρούμε στην εντιμότητά μας»
Αλέξης Τσίπρας

Νετανιάχου: «Συζήτησα με τον Τραμπ την εξάλειψη του ιρανικού καθεστώτος»