Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Πάπας προειδοποιεί από την Τουρκία

Ομιλία κατά του φονταμενταλισμού από τουρκικό έδαφος

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει η Τουρκία να γίνει ένας «μεσολαβητής της ειρήνης» και προειδοποίησε κατά του φονταμενταλισμού. Από την πλευρά του, ο Σουλτάνος δεν κρατήθηκε ούτε τώρα: Μίλησε για τα διπλά στάνταρντ της Δύσης, τις σφαγές στη Συρία – που δεν έφεραν επέμβαση κατά του Άσαντ – αλλά και για το πραξικόπημα στην Αίγυπτο – μόλις 4 μέρες μετά τη συνάντηση του Πάπα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο αλ Σίσι!

«Απευθύνω έκκληση προς όλους να προσευχηθούν, ώστε το ταξίδι αυτό να φέρει την ειρήνη και τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των θρησκειών, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση με το τουρκικό έθνος», δήλωσε ο Ποντίφικας, που αφήχθη το μεσημέρι στην Τουρκία. Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Από 20% του συνολικού πληθυσμού στις αρχές του 20ου αιώνα, οι χριστιανοί σήμερα στην Τουρκία αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού. Παρά τα βήματα προς την αναγνώριση θρησκευτικών ελευθεριών, ο δρόμος για τα ίσα δικαιώματα είναι ακόμα μακρύς και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή. Το αποστολικό ταξίδι έρχεται οκτώ χρόνια μετά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου, όταν αναφορές του Γερμανού Ποντίφικα, σε κείμενα βυζαντινής θεολογίας της εποχής της μάχης του Μάτζικερτ (13ος αιώνας) θεωρήθηκαν "αντιισλαμικές" και υπαινιγμός "για τα δεινά που έφερε ο Μωάμεθ στην ανθρωπότητα". Οι αναφορές είχαν προκαλέσει την οργή όλου του μουσουλμανικού κόσμου.

Επίσκεψη στο Μπλε Τζαμί

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως και ο προκάτοχός του, θα επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί. Ο Βενέδικτος 16ος είχε σταθει εκεί σιωπηλός , σε ένδειξη σεβασμού προς το Ισλάμ, ενώ η Αγία Έδρα είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο για "προσευχή".

Η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα. Οι δύο άνδρες, που συνδέονται με στενή φιλία, αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη.

Την Κυριακή ο Ποντίφικας θα συμμετάσχει στη "Θρονική (για το Οικουμενικό Πατριαρχείο) Εορτή" του Αγίου Ανδρέα και θα παραστεί στην πανηγυρική λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Βαρθολομαίος: «Αισθανθήκαμε μύχια οικειότητα με τον Πάπα Φραγκίσκο»

Στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι και στην πορεία των χριστιανών προς την ένωση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Ιταλών καθολικών επισκόπων «Λ'Αβενίρε».

«Ο ειλικρινής εναγκαλισμός εν φιλήματι ειρήνης μεταξύ των προκαθημένων της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης υποδεικνύει την επιθυμία να διασχίσουμε την οδό που υπέδειξε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ίνα ώσι έν. Οι προκάτοχοί μας είχαν εγκαινιάσει τον θεολογικό διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών μας και οι επακόλουθες συναντήσεις ασχολήθηκαν με πολλά θέματα που έχρηζαν μιας ιστορικής επαναξιολόγησης. Τώρα ο αγαπητός μας αδελφός Φραγκίσκος συνεχίζει αυτή την χειρονομία που δεν αποτελεί μια εκκλησιαστική αβροφροσύνη, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο» τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σε σχέση με την «δυνατότητα νέας προοπτικής του διαλόγου καθολικών και ορθοδόξων», στην οποία αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημειώνει: «Η μύχια οικειότητα που αισθανθήκαμε με τον Πάπα Φραγκίσκο, από τη στιγμή της εκλογής του, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα νέο έναυσμα για την πορεία προς την ενότητα. Οικειότητα που δεν είναι ένα καρπός συναισθηματισμού, αλλά η πλήρης ένταξη στο μήνυμα του Χριστού, επιθυμία της συνάντησης μεταξύ αδελφών για μια από κοινού μαρτυρία. Η νέα προοπτική που ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει στο αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, στη συνοδικότητα για τη διοίκηση της Εκκλησίας, είναι πολύτιμα στοιχεία για την Ανατολή, που παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις αλλαγές. Έτσι λοιπόν και αυτή η συνάντηση διανοίγει μια νέα προοπτική στον διάλογο καθολικών και ορθοδόξων, χωρίς την προσκόλληση σε σχήματα του παρελθόντος, αλλά εξαγνισμένη στο φως του Ευαγγελίου και της Παράδοσης της Εκκλησίας».

Με αναφορά του στην Εκκλησία της πρώτης χιλιετίας, η οποία θεωρείται συχνά πρότυπο και από τους ταγούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάχης αναφέρει ότι «ακόμη μια φορά η Εκκλησία πρέπει να επανααποκαλυφθεί πέραν των ανθρωπίνων σχημάτων στα οποία συχνά περιορίζεται και να επανοικειοποιηθεί την ζωή εν Χριστώ. Στην υπέρβαση αυτής της ιδίας, επανευρίσκει την κοινή πορεία πέραν των νομικών, θρησκευτικών και ερμηνευτικών φραγμών. Σε αυτή την προοπτική η πρώτη χιλιετία υποδεικνύει στην Εκκλησία εκείνη την "εν Χριστώ ζωή" προς την ενότητα των τέκνων της. Η πρώτη χιλιετία της Εκκλησίας βίωσε εις βάθος την ενότητα, ενώ ήταν απολύτως άγνωστη η ιδέα της Ένωσης».

Άδικη η μη επαναλειτουργία της Χάλκης

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση που αφορά τις θρηκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει ότι με τη διακυβέρνηση Ερντογάν υπήρξαν θετικά στοιχεία στο θέμα αυτό, αλλά δεν παραλείπει να προσθέσει:

«Οι χριστιανοί στην Τουρκία είναι και Τούρκοι πολίτες και εξ'αυτού του λόγου πρέπει να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους μουσουλμάνους Τούρκους πολίτες. Πρέπει να υπάρχει γι' αυτούς μία περισσότερο ξεκάθαρη πολιτική και ηθική φροντίδα. Ένα από τα θέματα που παραμένουν σε αντιδικία είναι για παράδειγμα η νομική αναγνώριση της Εκκλησίας ως οντότητα δημοσίου δικαίου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ακόμα πλήρως το νομικό καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ιστορική του θέση στον ορθόδοξο κόσμο και συνεχίζει άδικα να εμποδίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ