Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γερμανία: Στελέχη SPD και Πράσινων θέλουν να ανοίξει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις!

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Γερμανία: Στελέχη SPD και Πράσινων θέλουν να ανοίξει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις!

Το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της ιστορικής ευθύνης στη Γερμανία επικαλούνται στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων και υποστηρίζουν πως η καταβολή αποζημιώσεων στην Αθήνα είναι ηθικά αναγκαία ή τουλάχιστον ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει, όσο κι αν το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει.

Δύο στελέχη του SPD και ο αρχηγός της ΚΟ των Πρασίνων τονίζουν ωστόσο πως οι κατοχικές αποζημιώσεις πρέπει να αποσυνδεθούν από την τρέχουσα συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το Spiegel, είναι η πρώτη φορά που Γερμανοί πολιτικοί τάσσονται ανοικτά υπέρ της καταβολής αποζημίωσεων. Μέχρι στιγμής, μόνο η Linke είχε ταχθεί υπέρ του να γίνει η συζήτηση.

Από τους Σοσιαλδημοκράτες, η επικεφαλής της επιτροπής Θεμελιωδών Αξιών του SPD, και δύο φορές υποψήφια για τη θέση του Προέδρου, Γκεζίνε Σβαν λέει ότι «κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για την αναγνώριση του ότι στην Ελλάδα είχαμε διαπράξει τεράστιες αδικίες».

Παράλληλα, και ο ένας από τους έξι αντιπροέδρους του SPD Ραλφ Στέγκνερ, τονίζει: «Το θέμα δεν πρέεπι να συνδέεται με την παρούσα συζήτηση για την ευρωκρίση, αλλά ανεξάρτητα από αυτό είμαι της άποψης πως πρέπει να κάνουμε αυτήν την συζήτηση, αφορά το πώς αντιμετωπίζουμε την ίδια μας την ιστορία».

Ανάλογη είναι και η άποψη που εκφράζει ο αρχηγός της ομάδας των βουλευτών των Πρασίνων στην Μπούντεσταγκ, Αντόν Χόφραϊτερ: «Η Γερμανία δεν μπορεί απλά να βγάλει από το τραπέζι το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις, αυτό το κεφάλαιο δεν έχει κλείσει ούτε νομικά ούτε ηθικά».

Ο Χόφραϊτερ υποστηρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε «να επιδιώξει συζητήσεις με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στη χώρα και οριστική λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη και 18 προσαγωγές μετά την ένταση στα Δικαστήρια
Ομάδα ατόμων που είχε συγκεντρωθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον 25χρονο που προφυλακίστηκε για την υπόθεση της οικογένειας Νέστορα
Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη και 18 προσαγωγές μετά την ένταση στα Δικαστήρια
Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου ΕΠΟΠ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα στη Ρόδο
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση, ο πατέρας του 19χρονου, περιέγραψε τη δύσκολη στιγμή που η οικογένεια βρέθηκε ξανά στη Ρόδο
Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου ΕΠΟΠ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα στη Ρόδο
Αντετοκούνμπο: Είμαι ένας μαύρος Έλληνας - Μεγάλωσα χωρίς λεφτά, αλλά με την πιο πλούσια οικογένεια
«Μεγάλωσα χωρίς λεφτά, αλλά με την πιο πλούσια οικογένεια στον κόσμο», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Αντετοκούνμπο: Είμαι ένας μαύρος Έλληνας - Μεγάλωσα χωρίς λεφτά, αλλά με την πιο πλούσια οικογένεια