Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρωσία και Αργεντινή σε μία συμμαχία δισεκατομμυρίων!

Ο Πούτιν και η Κίρχνερ στρατηγικοί σύμμαχοι «εναντίον της Δύσης»

«Στρατηγική συμμαχία επί παντός τού επιστητού». Με αυτό τον θριαμβευτικό τόνο περιγράφουν τα ρωσικά μίντια το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Κριστίνα Κίρχνερ, Προέδρου της Αργεντινής, με τον Ρώσο ομόλογό της, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο τόνος είναι δικαιολογημένος. Οι δύο αρχηγοί κράτους υπέγραψαν συμφωνίες αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων και έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς όλους τους («Δυτικούς») παραλήπτες.

Ο Πούτιν κατενθουσιασμένος αποκάλεσε τις διαπραγματεύσεις «ανθηρές και παραγωγικές», καθώς η συνεργασία Ρωσίας και Αργεντινής άγγιζε πρωτόγνωρα μεγέθη. «Υπήρξαν σημαντικές μακροπρόθεσμες συμφωνίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η Ρωσία και η Αργεντινή μπαίνουν σε μία νέα περίοδο συνεργασίας», δήλωνε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Τίμερμαν Χέκτορ. Η Πρόεδρος της Αργεντινής είχε άλλη σημείωση να κάνει: Όπως δήλωσε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσκεφθούν το ενδεχόμενο να κάνουν όλες τις συναλλαγές τους όχι μέσω του δολαρίου (σ.σ. ως είθισται), αλλά χρησιμοποιώντας τα εθνικά τους νομίσματα!

Ενεργειακή συμφωνία

Η πιο σημαντική συμφωνία που υπεγράφη αφορούσε τα ενεργειακά ζητήματα. Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας, Γκάζπρομ, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρία πετρελαίου της Αργεντινής, την YPF, ενώ η ρωσική Rosatom υπέγραψε παραπλήσια συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αργεντινή. Συνολικά, οι επενδύσεις της Γκάζπρομ θα είναι ύψους 1) δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου, 2) ενός δισεκατομμυρίου για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η επένδυση της ρωσικής Uralmash, για την κατασκευή των απαραίτητων για εξόρυξη υλικών, θα φτάσει τα 1,9 δις. δολάρια. Άγνωστο παραμένει το ύψος της επένδυσης της Rosatom.

Το δώρο του Πούτιν

Ο Πούτιν προσδοκά να δείξει στη Δύση πως η σύσφιξη των σχέσεων της Ρωσίας με την Αργεντινή, την Βραζιλία και την Κίνα αποτελούν ένα αντίβαρο στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν στο Κρεμλίνο τόσο η ΕΕ, όσο και η Αμερική. Έτσι, στηρίζει την Κίρχνερ και στη διαμάχη της με την Μεγάλη Βρετανία, λέγοντας πως ελπίζει «σε μία ταχεία και ειρηνική συμφωνία για τα νησιά Μαλβίνας». Τα νησιά Μαλβίνας έχουν γίνει γνωστά με το βρετανικό τους όνομα, ως νησιά Φόκλαντ. Κίρχνερ και Πούτιν συμφωνούν και εκεί: Βλέπουν στην Βρετανία ως το μεγάλο τους αντίπαλο στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ