Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας που αποκάλυψε τα βασανιστήρια της CIA!

Ο πράκτορας της CIA John Kiriakou που έγινε πληροφοριοδότης για τους βασανισμούς και φυλακίστηκε για τις αποκαλύψεις

Ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κυριακού υπηρέτησε στη CIA για 14 χρόνια με άψογο βιογραφικό και τίτλους τιμής. Επτά χρόνια μετά την συνταξιοδότησή του, στις 25 Ιανουαρίου του 2013, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, καθώς ομολόγησε πως είχε «σπάσει» την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Τι είχε κάνει; Είχε τολμήσει να αποκαλύψει τους βασανισμούς της CIA σε υπόπτους για τρομοκρατία.

Ο Τζον Κυριακού, με καταγωγή από τη Ρόδο, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της CIA και της αμερικανικής κυβέρνησης που παραδέχτηκε δημόσια τις μεθόδους βασανισμού της Αμερικής, όπως το διαβόητο εικονικό πνιγμό, σε υπόπτους τρομοκρατίας. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2007, ο Τζον Κυριακού έδωσε συνέντευξη στο ABC και περιέγραψε τη συμμετοχή του στην σύλληψη του  Abu Zubaydah, ο οποίος θεωρούνταν συνεργός του Μπιν Λάντεν. Ο Κυριακού δήλωσε πως συνεργάτες του εντός της CIA του είπαν πως ο συγκεκριμένος υπέστη το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού μέχρι να «πειστεί» να συνεργαστεί. Αργότερα, απεδείχθη πως ο συγκεκριμένος υπέστη το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού τουλάχιστον 80 φορές μέχρι να «συνεργαστεί».

Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, ο Κυριακού εξέτισε την ποινή φυλάκισής του σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Λορέτο, της Πενσυλβάνια. Από εκεί, έγραψε «Το γράμμα από το Λορέτο», μία ανοικτή επιστολή προς τον Έντουαρντ Σνόουντεν – ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις της NSA – εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και λέγοντας προς τον Σνόουντεν, «η πιο σημαντική μου συμβουλή είναι να μην συνεργαστείς, υπό οιεσδήποτε συνθήκες με το FBI».

Η προσφορά του Τζον Κυριακού θα τιμηθεί με το βραβείο PEN First Amendment Award τον Νοέμβριο του 2016 «για την γενναιότητά του». Όπως αναφέρει το PEN Center, ο μεγαλύτερος οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, «Ο Τζον Κυριακού είναι ανάμεσα στους πατριώτες πληροφοριοδότες στους οποίους οφείλουμε μονάχα σεβασμό και θαυμασμό». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ