Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τουσκ σε Τουρκία: Πρώτα μείωση προσφυγικών ροών, μετά συμφωνία

Το προσφυγικό είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης

Προειδοποίηση στη Τουρκία απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την προσφυγική κρίση, διαμηνύοντας πως η Άγκυρα μπορεί να ελπίζει σε συμφωνία και παραχωρήσεις μόνο αφού δράσει για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Το προσφυγικό είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, με τους «28» να ρίχνουν βάρος και στη συνεργασία με την Τουρκία, ζήτημα που θα θέσει και η Μέρκελ στο ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη.

Στην επιστολή του προς τους «28» πριν τη Σύνοδο, ο Τουσκ σημείωσε πως «συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία».

«Παραχωρήσεις θα ήταν δικαιολογημένες μόνο αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος» έγραψε χαρακτηριστικά.

Παρά την κάμψη που αναμένεται τους χειμερινούς μήνες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να υπολογίζει πως η πρόκληση θα επανέλθει ισχυρότερη την άνοιξη του 2016.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων [προσφυγικών] κυμάτων προς την Ευρώπη» είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι «εκατομμύρια» μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη.

«Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια» είπε ο Τουσκ. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

Ο Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς, και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία.

Στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην ΕΕ που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πειθαρχική έρευνα σε αστυνομικό - Καταγγελία για αστυνομική βία σε αλκοτέστ
Τον κατήγγειλε οδηγός που συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και απείθειαΤον κατήγγειλε οδηγός που συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια...
Πειθαρχική έρευνα σε αστυνομικό - Καταγγελία για αστυνομική βία σε αλκοτέστ
Η ΠΚΜ εξοπλίζει 27 Κέντρα Υγείας με 4,4 εκατ. ευρώ – Ποια είναι στη Θεσσαλονίκη
Με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Θα αποκτηθούν 77 ειδών σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
Η ΠΚΜ εξοπλίζει 27 Κέντρα Υγείας με 4,4 εκατ. ευρώ – Ποια είναι στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Ανακυκλώστε τα παλιά μαγειρικά σας σκεύη στο δημαρχείο (ΦΩΤΟ + VIDEO)
Σε εξέλιξη μέχρι τις 20.00 σήμερα η «2η Γιορτή ανακύκλωσης μαγειρικών σκευών και τηγανέλαιου» του δήμου Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Ανακυκλώστε τα παλιά μαγειρικά σας σκεύη στο δημαρχείο (ΦΩΤΟ + VIDEO)