Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξέρεις που ράβονται τα ρούχα που φοράμε; Εργοστάσια κάτεργα με παιδιά (ΦΩΤΟ)

Στα άδυτα των εργοστασίων του Μπαγκλαντές φτιάχνονται τα ρούχα για τη Δύση από παιδιά σκλάβους

Ξέρεις που φτιάχνονται τα ρούχα που φοράς; Σίγουρα γνωρίζεις πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν φτιάχνονται όχι απλά στην Ελλάδα, αλλά ούτε καν στην Ευρώπη. Λογικό, καθώς σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν θα μπορούσε να υπάρξει παιδική εργασία σε συνθήκες σκλαβιάς. Μπορεί, όμως, να… εκμεταλλευτούμε ως Ευρωπαίοι αυτές τις συνθήκες σκλαβιάς, φορώντας τες σε τζιν και ρούχα.

Παιδιά ηλικίας 10 ετών δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι συνθήκες είναι άθλιες και ο… μισθός δέκα ευρώ το μήνα. Τα παιδιά εργάτες στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές ράβουν τα παντελόνια που φοράει η Δύση, σε εξοντωτικά ωράρια. Ακόμη και γνωστά brand ράβονται εκεί. Φτιάχνουν πουκάμισα, τζιν παντελόνια, παπούτσια, σακάκια, και επάνω τους τυπώνουν την επώνυμη στάμπα για να τα φορέσουμε όλοι εμείς. Και φυσικά το κάθε παιδί ελέγχεται από τους προϊσταμένους του. Πρέπει να παράξει τουλάχιστον 1000 κομμάτια τη μέρα για να πάρει το τεράστιο ποσό των 20 σεντς.

Οι φωτογραφίες του Claudio Montesano Casillas αποκαλύπτουν τις τραγικές συνθήκες. Τα παιδιά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο δουλεύουν σε δωμάτια όπου μπαίνουν 15 ραπτομηχανές. Δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου, δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για την ασφάλειά τους.

«Μέσα σε αυτά τα εργοστάσια ρούχων οι εργαζόμενοι δουλεύουν από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα για τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα εργοστάσια κοιμούνται μέσα σε αυτά ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά τα εργοστάσια. Έρχονται από τα χωριά στις πόλεις αναζητώντας μια απασχόληση και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή», λέει ο ίδιος ο φωτογράφος.

Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 10-14 ετών που είναι εργάτες στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τη UNICEF  ένας αριθμός που μεγαλώνει όσο μεγαλώνουν και τα όρια ηλικίας.

Η βιομηχανία ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά την Κίνα και έχει ένα αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά την πυρασφάλεια αφού στο παρελθόν άνθρωπο έχουν χάσει τη ζωή τους σε βιομηχανικά ατυχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ