Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάδα

Σάλος με πτήση γνωστής εταιρείας: Διάψευση για «παραλίγο τραγωδία» - Τι έγινε πραγματικά

Πτήση της Sky Express
Σάλος με πτήση γνωστής εταιρείας: Διάψευση για «παραλίγο τραγωδία» - Τι έγινε πραγματικά
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Η μαρτυρία του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, που βρίσκονταν μέσα στην πτήση

Μαρτυρία για την πτήση GQ213 της SKY express από το Ηράκλειο προς την Αθήνα δίνει ο Νίκος Ταχιάος, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος μαζί με την οικογένειά του. 

Με ανάρτησή του απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί «παραλίγο τραγωδίας» ή επικείμενης σύγκρουσης, εξηγώντας ότι επρόκειτο για μια ελεγχόμενη και προβλεπόμενη διαδικασία επανάληψης της προσέγγισης.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου, κατά την προσέγγιση της πτήσης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βίντεο επιβάτη κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενο από την καταγγελία ότι το αεροσκάφος «παραλίγο να συγκρουστεί» με άλλο αεροπλάνο.

Σύμφωνα με την επίμαχη ανάρτηση, το αεροσκάφος είχε κατέβει πολύ χαμηλά και, λίγο πριν από την προσγείωση, επιτάχυνε και πήρε ξανά ύψος. Ο επιβάτης περιέγραψε σκηνές πανικού στην καμπίνα, με ορισμένους ταξιδιώτες να φωνάζουν, να προσεύχονται ή να εμφανίζουν συμπτώματα ναυτίας.

Ωστόσο, τόσο η μαρτυρία του Νίκου Ταχιάου όσο και η επίσημη τοποθέτηση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας βάζουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.  

«Ήμουν στη θέση 14D»

«Ήμουν εκεί, στη θέση 14D της πτήσης GQ213 από Ηράκλειο, την επομένη της Παναγίας», αναφέρει ο Νίκος Ταχιάος, σημειώνοντας ότι ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του.

Όπως εξηγεί, πράγματι πραγματοποιήθηκε αναβολή προσγείωσης, έπειτα από εντολή του Πύργου Ελέγχου. Η διαδικασία αυτή είναι διεθνώς γνωστή ως go-around και προβλέπει τη διακοπή της προσέγγισης, την ανάκτηση ύψους και τη νέα τοποθέτηση του αεροσκάφους στην πορεία προσγείωσης.

«Καμία σχέση με “παρ’ ολίγον σύγκρουση”», υπογραμμίζει. Κατά την περιγραφή του, ο πιλότος πραγματοποίησε αναστροφή για να λάβει εκ νέου θέση προσέγγισης, με την όλη διαδικασία να εξελίσσεται «απόλυτα ήπια».

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι επιβάτες εμφάνισαν συμπτώματα ναυτίας, τα αποδίδει όμως στις αναταράξεις που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι και όχι σε κάποιον απότομο ή επικίνδυνο ελιγμό.

«Ο άνεμος την προηγούμενη Κυριακή ήταν δυνατός», αναφέρει, προσθέτοντας ότι παρόμοιες αναταράξεις είναι συνηθισμένες κατά την προσέγγιση στην Αθήνα όταν πνέουν μελτέμια.

Η επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Μετά την προσγείωση, σύμφωνα με όσα αναφέρει, επικοινώνησε προσωπικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πραγματικά δεδομένα.

Η εξήγηση που έλαβε ήταν ότι το προπορευόμενο αεροσκάφος τύπου ATR κινούνταν με χαμηλότερη ταχύτητα από το Airbus A320neo της πτήσης GQ213. Καθώς η προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δύο αεροσκαφών μειώθηκε, ο Πύργος Ελέγχου έδωσε εγκαίρως εντολή στο δεύτερο αεροσκάφος να διακόψει την προσέγγισή του και να την επαναλάβει.

Κατά συνέπεια, δεν ήταν ο πιλότος που «αντιλήφθηκε ξαφνικά» άλλο αεροσκάφος και απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια σύγκρουση, όπως υποστηρίχθηκε στην ανάρτηση. Ήταν ο Πύργος Ελέγχου που ενεργοποίησε την προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να διατηρηθεί η απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας.

«Αυτό δεν είναι “incident”, που χτυπάει συναγερμό και δρομολογεί έρευνες. Είναι το σύστημα που δουλεύει ψύχραιμα και έγκαιρα, όπως πρέπει», τονίζει ο Νίκος Ταχιάος. Χαρακτηρίζει το go-around «απόλυτα ελεγχόμενη διαδικασία» και καθημερινή πρακτική για τους επαγγελματίες της αεροπορίας.

Το πραγματικό πρόβλημα της πτήσης

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, το στοιχείο που προκάλεσε πραγματικό εκνευρισμό στους επιβάτες δεν ήταν ο φόβος κάποιας επικείμενης σύγκρουσης, αλλά η μεγάλη καθυστέρηση.

Η πτήση είχε ήδη καθυστερήσει περισσότερο από μιάμιση ώρα, καθώς οι επιβάτες περίμεναν το αεροσκάφος να φτάσει από τη Ρουμανία και στη συνέχεια να δοθεί διαθέσιμο slot για την απογείωσή του. Η επανάληψη της προσέγγισης πρόσθεσε επιπλέον χρόνο σε μια ήδη επιβαρυμένη αναμονή.

Ο Νίκος Ταχιάος σημειώνει, πάντως, ότι η ενημέρωση που δόθηκε από το πλήρωμα δεν ήταν όσο σαφής θα έπρεπε. Αναγνωρίζει ότι η ελλιπής πληροφόρηση ενδέχεται να προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους επιβάτες και απευθύνει σύσταση προς τις αεροπορικές εταιρείες να ενημερώνουν πληρέστερα το κοινό σε ανάλογες περιπτώσεις.

Απορρίπτει όμως την υπερβολική παρουσίαση του περιστατικού, καθώς, όπως αναφέρει, καλλιεργεί αδικαιολόγητη ανασφάλεια.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του Νίκου Ταχιάου 

ΕΕΕΚΕ: «Τρομολαγνεία και παραπληροφόρηση»

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας. Η ΕΕΕΚΕ υπογράμμισε ότι η επανακύκλωση αποτελεί «απολύτως προβλεπόμενη και συνήθη διαδικασία ασφάλειας» και ότι ισχυρισμοί περί «παραλίγο τραγωδίας», «παραλίγο σύγκρουσης» ή «σωτηρίας από θαύμα» δεν μπορούν να τεκμηριωθούν από ένα βίντεο επιβάτη ή από προσωπικές εκτιμήσεις.

Η Ένωση υποστηρίζει, ακόμη, ότι ο διαχειριστής της αρχικής ανάρτησης διέγραψε την επίσημη απάντησή της, καθώς και τοποθετήσεις εκπροσώπων των ελεγκτών, και στη συνέχεια απέκλεισε τον λογαριασμό της.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την προστασία της Ένωσης, των μελών της και της ορθής ενημέρωσης του κοινού.

«Η ασφάλεια των πτήσεων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται αντικείμενο τρομολαγνίας, εντυπωσιασμού και παραπληροφόρησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τι είναι το go-around

Το go-around, ή επανακύκλωση, είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα αεροσκάφος διακόπτει την τελική προσέγγιση και δεν προσγειώνεται. Ο πιλότος αυξάνει την ισχύ των κινητήρων, ανακτά ύψος και ακολουθεί τις οδηγίες του Πύργου Ελέγχου, προκειμένου να πραγματοποιήσει νέα προσέγγιση.

Μπορεί να γίνει εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, της κατάστασης του διαδρόμου, της παρουσίας άλλου αεροσκάφους ή επειδή δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλούς προσγείωσης. Αποτελεί τυπική διαδικασία για την οποία εκπαιδεύονται συστηματικά οι πιλότοι και, από μόνη της, δεν συνιστά ένδειξη έκτακτης ανάγκης.

«Η αξιοπιστία χτίζεται με στοιχεία, όχι με εντυπώσεις», καταλήγει ο Νίκος Ταχιάος, επισημαίνοντας ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι πιλότοι των ελληνικών εταιρειών διαχειρίζονται καθημερινά την ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Ελλάδα

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αντιδήμαρχος στο Αγρίνιο ακινητοποίησε ληστές – Είχαν πάρει κοσμήματα από ηλικιωμένο
Agrinio

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ – Χωρίς νερό αυτή την ώρα 3 περιοχές στη Θεσσαλονίκη