Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάδα

Τραγωδία στη Ρόδο - Νεκρός 62χρονος από την κακοκαιρία

rodos kakokairia
Τραγωδία στη Ρόδο - Νεκρός 62χρονος από την κακοκαιρία
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Πρόκειται για 62χρονο ξενοδοχοϋπάλληλο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, για δεύτερη ημέρα, η κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους που φθάνουν και τα 10 μποφόρ. Τα έντονα φαινόμενα έφεραν απαγορευτικό απόπλου, μήνυμα 112 και κλειστά σχολεία ενώ με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης η ΕΜΥ υποβαθμίζει την κατάσταση σε πορτοκαλί από κόκκινο συναγερμό.

Στη Ρόδο, όπου το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας είναι ιδιαίτερα ισχυρό, ένας άνδρας ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του, στην περιοχή Στεγνά. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 62χρονο ξενοδοχοϋπάλληλο.

Στο ίδιο σημείο είχαν παρασυρθεί στη θάλασσα από τα ορμητικά νερά τρία ή τέσσερα αυτοκίνητα, αναφέρουν πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πιθανολογείται ότι ο άνδρας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και βρήκε τραγικό θάνατο.

«Φούσκωσαν τα ποτάμια στην Εύβοια»

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται κυρίως στην Εύβοια, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας.

Νέο μήνυμα από το 112 έφτασε στα κινητά των κατοίκων των Ψαχνών στην Εύβοια, έτσι ώστε να απομακρυνθούν προς ασφαλή σημεία. Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική μέσα στο χωριό, με τις αρχές να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Μαντούδι Εύβοιας το μεγαλύτερο πρόβλημα συνεχίζει να εντοπίζεται στον Κηρέα ποταμό, ο οποίος σε τουλάχιστον τρία σημεία έχει βγει στον δρόμο αποκλείοντας τον οδικό άξονα που οδηγεί από το Προκόπι στο Μαντούδι, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤnews στην Εύβοια, Κώστας Νούσης.

Σε αρκετά σημεία οι πυροσβεστικές δυνάμεις κόβουν δέντρα καθώς υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα σε οδικούς άξονες. Η εταιρεία που έχει αναλάβει τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκεται υπ’ ατμόν για να μην φουσκώσει και να μην υπάρξουν προβλήματα στα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα. Το ποτάμι μεταφέρει φερτά υλικά, μεταξύ αυτών και κορμούς δέντρων που φράζουν τη ροή και φουσκώνουν ακόμα περισσότερο τα νερά.

Στα Πολιτικά Ευβοίας, ήχησε προληπτικά το πρωί 112 λόγω φόβων ότι μπορεί να πλημμυρίσει, να φουσκώσει κι άλλο ένα ποτάμι το οποίο υπάρχει στο σημείο. Την ίδια ώρα, τα σχολεία σε πολλά σημεία της Εύβοιας παραμένουν κλειστά (Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Κάρυστος, Χαλκίδα, Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, Σκύρος, Σκιάθος).

Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα στη Σκιάθο

Από το βράδυ της Τρίτης καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στα νησιά της Σκιάθου και της Σκοπέλου, στον Βόλο και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Μαγνησία καθώς η βροχή ήταν δυνατή και οι άνεμοι πάρα πολύ δυνατοί, όπως μετέδωσε για το ΕΡΤnews ο Χρυσόστομος Τρίμμης. Το Λιμενικό Σώμα έχει κάνει γνωστό ότι υπάρχει απαγόρευση απόπλου.

Στη Σκιάθο οι δρόμοι πλημμύρισαν και η Πολιτική Προστασία χρειάστηκε να παρέμβει σε διάφορες περιπτώσεις, με άντληση σε τουλάχιστον 22 καταστήματα και σπίτια, ενώ χρειάστηκε να προχωρήσει και σε κοπές δένδρων, καθώς υπήρχαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Το μεσημέρι, η βροχόπτωση είναι σε ύφεση, ωστόσο επικρατούν παρά πολύ δυνατοί άνεμοι, με τις ριπές να ξεπερνούν τα 10 και φτάνουν τα 11 μποφόρ.

Στη Σκόπελο το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, με πάρα πολλούς δρόμους να έχουν πλημμυρίσει, να σημειώονται προβλήματα ηλεκτροδότησης σε διάφορα σημεία του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική Αρχή της Σκιάθου και της Σκοπέλου καλούν τους πολίτες να περιορίσουν στις απολύτως απαραίτητες τις μετακινήσεις τους για τη δική τους ασφάλεια καθώς και η σημερινή μέρα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για τα δύο νησιά.

Στη νήσο Περιστέρα, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλοννήσου, υπήρξε προσάραξη ιστιοφόρου και χρειάστηκε παρέμβαση του Λιμενικού και ενός ιδιωτικού σκάφους προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια οι δύο επιβαίνοντες, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε σπηλιά της νήσου.

Ρόδος: Πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο εντοπίζονται μέχρι τώρα κυρίως στο οδικό δίκτυο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤnews Μαριέττα Γαβριλιώτη. Έχουν φουσκώσει χείμαρροι και ποτάμια με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να έχει μετατραπεί σε ποτάμι ή λίμνη.

Υπάρχουν πάρα πολλά ακινητοποιημένα αυτοκίνητα ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να απεγκλωβίσει οδηγούς.

Η κακοκαιρία πλήττει κυρίως την πόλη της Ρόδου και την ανατολική πλευρά του νησιού, με τα προβλήματα να εντοπίζονται προς Καλλιθέα, Φαληράκι, Αφάντου, Αρχάγγελο. Εκεί κάποιοι δρόμοι εκτός κεντρικού οδικού δικτύου, έχουν κλείσει από κατολισθήσεις.

Γενικότερα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και συστήνεται στους πολίτες να μην μετακινούνται, να αποφύγουν όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις ενώ όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός.

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης ισχύει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤnews Σπύρος Δαρσινός, στο λιμάνι του Πειραιά η κατάσταση είναι πλήρως διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη τουλάχιστον από το Λιμεναρχείο το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πλοιάρχους.

Απαγορεύτηκε ο απόπλους για το σύνολο των πλοίων τα οποία θα αναχωρούσαν για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Μόνο το Blue Star αναχώρησε νωρίς το πρωί και από ότι φαίνεται κινήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, από τον Πειραιά αναχωρούν μόνο τα συμβατικά πλοία κι όχι τα ταχύπλοα, ενώ από τη Ραφήνα τα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Στις τρεις το μεσημέρι, αναμένεται νέα επανεξέταση των δεδομένων των καιρικών φαινομένων και αναλόγως θα κριθεί αν θα συνεχιστεί το απαγορευτικό απόπλου ή όχι.

Και η Κρήτη στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

Σκιάθος, Σκόπελος, Βόλος, Ρόδος, Εύβοια, είναι οι περιοχές που θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου του ΕΡΤnews Αναστασίας Τυράσκη, αναμένονται συνεχόμενες βροχοπτώσεις που κατά διαστήματα θα έχουν μεγάλη ένταση κυρίως στην Εύβοια αλλά και σε Σποράδες, ανατολική Μαγνησία και Πήλιο καθώς αυτή είναι η ευρύτερη περιοχή που σημειώνονται οι εντονότερες συγκλίσεις, όπου και θα πέσει μεγάλος όγκος νερού.

Ήδη εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα συνεχιστούν αυτές για αρκετές ώρες ακόμα μέχρι και το απόγευμα και στη συνέχεια θα αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά στο κάδρο της κακοκαιρίας η περιοχή της Κρήτης, με έντονες βροχοπτώσεις και πιθανώς κάποιες ισχυρές καταιγίδες.

Σταδιακά μέσα στη νύχτα θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση των φαινομένων, με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης, όπου θα συνεχιστούν, με αρκετά έντονες βροχοπτώσεις και την Πέμπτη.

Από Παρασκευή και Σάββατο αναμένται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, όχι με τόσο έντονα φαινόμενα, αλλά με περισσότερο κρύο.

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου

Παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, συνεδρίασε την Τετάρτη η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, με θέμα την εξέλιξη της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, καθώς και για την εκτίμηση των καιρικών φαινομένων για τις επόμενες ώρες.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τουρνάς, αναφερόμενος στην επιχειρησιακή διαχείριση της κακοκαιρίας, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν αρκετά συμβάντα, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων και των πτώσεων δέντρων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με τον συντονισμό του ΕΣΚΕΔΙΚ και σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές. Παράλληλα, όπου κρίθηκε αναγκαίο, ενεργοποιήθηκε το 112 για την προειδοποίηση των πολιτών και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Ο κ. Τουρνάς υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης και ακριβούς πρόγνωσης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας συνεχή αξιολόγηση της εξέλιξης των φαινομένων, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες στις περιοχές που εξακολουθούν να επηρεάζονται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής:

Η κακοκαιρία βρίσκεται σε ύφεση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, έως τις βραδινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια, τις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 8 έως 9 μποφόρ, έως αργά τη νύχτα.

Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση κινητοποίησης “Red code” βρίσκονται από χτες έως και σήμερα: 

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • Η Περιφέρεια Αττικής 
  • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 
  • Η Περιφέρεια Κρήτης 
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας, της Περιφέρειας Βορείου  Αιγαίου και 
  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών. Το Πυροσβεστικό Σώμα συνεχίζει να επιχειρεί όπου απαιτείται, ενώ παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και τα συνοδά τους φαινόμενα. Σημειώνεται ότι την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συγκάλεσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Ελλάδα

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Βγήκαν μαχαίρια στην αυλή σχολείου - Σοβαρά τραυματίας 18χρονος μαθητής

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει για πάντα τον ελληνικό λαό