Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα εστιατόρια που πρέπει να πας τον Μάιο!

Ήρθε η νέα στήλη του TyposThes και σε ξεναγεί στα εστιατόρια του μήνα

Της Ευγενίας Κουτούβελα

Ο Μάιος είναι ο απόλυτος ανοιξιάτικος μήνας που μας φτιάχνει τη διάθεση με τις ευχάριστες θερμοκρασίες του και μας προετοιμάζει γλυκά για το καλοκαίρι. Οι δρόμοι και οι αυλές μοσχοβολάνε από τα μεθυστικά αρώματα της ακακίας και των εσπεριδοειδών και οι κήποι και τα μπαλκόνια είναι ολάνθιστα. Ενώ πολλά από τα αγαπημένα λαχανικά και φρούτα είναι στο απόγειο της γεύσης τους. Το ευωδιαστό αυτό σκηνικό δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα για να απολαύσουμε τη Θεσσαλονίκη στα καλύτερά της. Να βολτάρουμε ανέμελα σε γειτονιές και παραλία και να απολαύσουμε ένα γεύμα με την παρέα μας σε κάποιο από τα άφθονα και καλαίσθητα εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της πόλης. Κλασσικά, καταξιωμένα από τους απανταχού φίλους της πόλης και νεοφερμένα.

Η νέα αυτή στήλη του TyposThes με τα εστιατόρια του μήνα επιθυμεί να γίνει ένας ανεπιτήδευτος οδηγός πόλης για όλους εμάς που λατρεύουμε τις γαστριμαργικές απολαύσεις και ακόμη περισσότερο να μοιραζόμαστε τις στιγμές αυτές με καλή παρέα και πολύ κέφι!

Ανφαν Γκατέ

Το χορό των εστιατορίων θα ανοίξει ένας χώρος που στεγάζεται σε ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης το Ανφάν Γκατέ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.  Η αισθητική και η αύρα του μουσείου όσο και ο περιβάλλον χώρος, το κτίριο στέκεται μέσα σε ένα αλσύλλιο έκτασης 24 στρεμμάτων, προσδίδουν ένα φιλότεχνο αέρα στο Εnfan gâté. Υπό αυτή την έννοια το επιχειρηματικό παιδί του Νίκου Νυφούδη είναι αρκετά "κακομαθημένο" (Enfant gâté = κακομαθημένο παιδί, στη γαλλική γλώσσα), τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης αλλά σε ένα καταπράσινο σημείο της, σε γειτνίαση με τους μεγάλους έλληνες καλλιτέχνες της συλλογής, τη βιβλιοθήκη και σε απόσταση αναπνοής από  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

enfant-gate.jpg

 

Το μενού βασισμένο στην ελληνική κουζίνα αλλά με ένα ανεπιτήδευτο τουιστ και ο κατάλογος των κρασιών εντυπωσιακά ενημερωμένος με ελληνικές σπάνιες  και ιδιαίτερες ετικέτες από γηγενείς αμπελοποικιλίες πλαισιώνει τέλεια το μενού και εξάπτει το φαντασιακό του παιχνιδιάρη οινόφιλου.

Η ατμόσφαιρα ονειρικά χαλαρή τόσο στο αίθριο όσο και στον εξωτερικό χώρο που ανοίγει με τις πρώτες ανεβασμένες θερμοκρασίες.

Charlie D Brasserie

Ήρθε πρόσφατα στην καρδιά του κέντρου της πόλης στεγασμένο στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο του ξενοδοχείου Excelsior, στην Κομνηνών, φέρνοντας την υπογραφή ενός αστεράτου Γάλλου σεφ του Arnaud Bignon και της επιχειρηματικής ομάδας του ομίλου Τορνιβούκα καθώς και μπόλικη από τη μαγεία του παραμυθιού της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων από όπου εμπνέεται το όνομά του.

charlie-2.jpg

 

Το μενού ανανεώνεται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και τώρα έχει βάλει τα ανοιξιάτικα του! Ανοιχτό από νωρίς το πρωί με μοσχοβολιστά κρουασάν και φρουτένιες μαρμελάδες ο πρωινός μπουφές δίνει τη θέση του στο μεσημεριανό που σερβίρεται μέχρι τις 19:00 ενώ η κουζίνα παραμένει ανοιχτή από εκείνη την ώρα μέχρι τις 23:00 το βράδυ με ένα πιο ελαφρύ μενού.

Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής κρασιού  για αυτή την εποχή είναι το ροζέ σε όλες τους τις αποχρώσεις. Και στο Charlie D μπορείτε να βρείτε πάνω από 8 ετικέτες για μια ζωή σαν τριαντάφυλλο!

Cin Cin

Στο νούμερο 22 του αγαπημένου πεζόδρομου της Ικτίνου όλη η ιστορία της πόλης παντρεύεται με τον πιο ωραίο τρόπο. Εισερχόμενοι στο επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο η διακόσμηση μας παραπέμπει σε χώρες μακρινές, τροπικές και ονειρεμένες, στο ανατρεπτικό open bar σερβίρονται εξαιρετικά και εποχικά coctail, ενώ η κάρτα φαγητού ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς φίλους της γαστρονομίας και κατεβαίνοντας τα σκαλιά εξερχόμενοι στην αυλή αντικρίζουμε ένα από τα πιο ωραία αίθρια της πόλης. Μέσα στον κατάφυτο κήπο γεμάτο ιστορία, ένα επίπεδο πιο χαμηλά -εκεί που βρισκόταν δηλαδή το επίπεδο της πόλης όπως μαρτυρούν και τα  πολυπληθή αρχαία που βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στα κτήρια της-  συναντάμε την εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου, που πριν την αναστήλωση ενωνόταν μέσω των υπόγειων στοών με την επιβλητική Αγιά Σοφιά, τα απομεινάρια ενός ρωμαϊκού ναού, ένα πρωτοχριστιανικό βαπτιστήριο και τη μοντέρνα όψη του ναού που λούζεται στο φως όπως αποκαταστάθηκε με γυαλί από τον αρχιτέκτονα Πέτρο Δεβολή.

cin-cin-3.jpg

 

Το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το αίθριο σου επιτρέπει να απολαμβάνεις την ησυχία που σου εξασφαλίζουν τα ολάνθιστα αυτή την εποχή φούλια και να παρατηρείς την πόλη από τα χαμηλά απολαμβάνοντας ένα υπέροχα πρόγευμα, γεύμα ή απλά το καφέ ή το ποτό σου με την παρέα σου. Ένας μαγικός συνδυασμός!

Cookoo

Μόλις πριν από ένα μήνα στη Σαλαμίνος 3, μία ανάσα από το λιμάνι άνοιξε στην πόλη μας ένα εστιατόριο κόσμημα ως φυσική γαστρονομική συνέχεια του ξενοδοχείου Mediterranean Palace.  Ένας χώρος κομψός και επιμελημένος με λιτή μα επιβλητική διακόσμηση που αναδεικνύεται από το φυσικό φωτισμό κατά τις πρωινές ώρες και μέχρι τη δύση του ηλίου λόγω της τζαμαρίας και μας κρατάει παρέα όσο απολαμβάνουμε το πρωινό η το δεκατιανό μας στα οποία κυριαρχούν φυσικά τα αυγά σε κάθε τους μορφή συνοδεία μοσχοβολιστών καφέδων, χυμών ή αφεψημάτων. Στη συνέχεια το μενού μας ταξιδεύει σε γεύσεις  γνώριμες και καινούργιες παράλληλα, με μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία πιάτων. Όπως τον τραχανά με χωριάτικο λουκάνικο και μους φέτας ή τα μπιφτεκάκια στη σχάρα με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης, γεμιστά με γραβιέρα και σάλτσα καπνιστής πάπρικας, έως τον ψητό σολομό με καραμελωμένο αβοκάντο και πανακότα πολίτικης σαλάτας καθώς και το Rib-eye steak με παστινάκι.

cookoo-thessaloniki-4.jpg

 

Και τώρα που ο καιρός φτιάχνει οι πόρτες της τζαμαρίας θα είναι ανοιχτές προσκαλώντας του περαστικούς στο υπέροχο σαλόνι του και δίνοντας τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον εξωτερικό χώρο.

Είμαστε Cookoo όσον αφορά το να δοκιμάζουμε πάντα ωραίες γεύσεις!

Ef pan

Θα μείνουμε όμως στην οδό Σαλαμίνος  αλλά στο νούμερο 10, ακριβώς απέναντι, για να μιλήσουμε για ένα wine bar -αυτή τη φορά- που ήρθε για να μείνει. Με τη σφραγίδα και την προϋπηρεσία στο χώρο της γαστρονομίας του Ευστάθιου Παναγιωτίδη (από όπου προκύπτει και το όνομα του μαγαζιού) άνοιξε πριν 3 μήνες ένας boutique χώρος γεύσεων. Στο Ef pan μπορείτε να απολαύσετε πάνω από 60 διαφορετικές ετικέτες κρασιού ελληνικές και ισπανικές και να της συνοδεύσετε με εντυπωσιακές ποικιλίες τυριών και αλλαντικών ή εκλεκτών tapas.

ef-pan-5.jpg

 

Στο Ef Pan θα βρείτε μία φιλόξενη μπάρα καθώς και τραπέζια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα κρασιά σε σετ γευσιγνωσίας για να καταλήξετε στο αγαπημένο σας ή για να  εκπαιδεύσετε τον ουρανίσκο σας σε ένα παιχνίδι γεύσεων. Σύντομα θα διοργανωθούν και θεματικές ημέρες οινογνωσίας!

Μασσαλία

Στον πεζόδρομο της Φιλικής Εταιρείας  θα συναντήσουμε ένα μαγαζί ύμνο στο μεζέ που όλοι αγαπάμε. Πιάτα εμπνευσμένα από τα ελληνικά παραδοσιακά μεζέδο-καφενεία αλλά και από όλη τη μεσόγειο σε μια μοντέρνα εκδοχή και σε λίγο πιο γενναιόδωρες  μερίδες από ότι έχουμε συνηθίσει τα μεζεδάκια ,για να μπορούν να σταθούν και μόνα τους  αλλά το κυριότερο να τα μοιραστούμε με μεγάλες παρέες, μας περιμένουν από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Το μαγαζί φωτεινό και φιλόξενο άνοιξε τις πύλες του το 2014 φέροντας  την υπογραφή της ομάδας της  γνωστής  πλέον χαλκιδικιώτικης Μασσαλίας. Και παρόλο που ο μεζές είναι συνυφασμένος με το ούζο ή το τσίπουρο στη Μασσαλία θα βρείτε επίσης εκλεκτά ελληνικά κρασιά και μπύρες για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας. Όσον αφορά το όνομα, για εσάς που αναρωτιέστε, να σας πληροφορήσουμε ότι η  Νέα Φώκαια -όπου κατοικοεδρεύει η Χαλκιδικώτικη Μασσαλία- συνδέεται ιστορικά με τους Φωκαείς από τους οποίους ιδρύθηκε το 600 π.Χ. σε ένα ταξίδι ανά τη μεσόγειο για εύρεση και ίδρυση κατάλληλων εμπορικών κόμβων. Ένα νοερό ταξίδι που αποτυπώνεται με τον πιο ωραίο στα πιάτα της!

massalia-6.jpg

 

Αν προλάβετε (καθώς το πιάτο είναι από τα πιο δημοφιλή) μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις γαρίδες τυλιγμένες σε τραγανό κανταΐφι, απογειώνεται με ροζέ κρασί στην "αυλή" της Φιλικής Εταιρείας και θέα το Λευκό Πύργο!

Ελπίζουμε να απολαύσατε τη γαστρονομική μας βόλτα όσο και εμείς. Περιμένουμε με αγωνία τα νέα και τις εντυπώσεις από ότι δοκιμάσατε και σας άρεσε καθώς και τις προτάσεις σας για τον αλμυρό μήνα Ιούνιο!

Καλά γαστρονομικά ταξίδια!

Με την υπογραφή της ομάδας του TyposThes  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης από Θεσσαλονίκη: Απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση των εισοδημάτων
«Η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις άμεσες ξένες επενδύσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μαρινάκης από Θεσσαλονίκη: Απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση των εισοδημάτων